DATUM JE 15. VELJAČE

INAUGURACIJA PRVE PREDSJEDNICE 'Pojavit će se novi nacionalni elementi - i garda i lenta'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.01.2015. u 15:02

Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Voditeljica tranzicijskog tima izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Jadranka Jureško Kero, potvrdila je u utorak da će nova predsjednica biti inaugurirana 15. veljače te najavila neke promjene u samom činu inauguracije koja bi trebala dobiti više nacionalnih elemenata poput garde i lente.

"Točno je da će inauguracija biti 15. veljače, to je danas usuglašeno i potvrđeno u Uredu predsjednika", rekla je Kero novinarima u Saboru, gdje je izabrana predsjednica nazočila obilježavanju međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Jureško Kero je kazala kako građani pozitivno reagiraju na 15. veljače kao datum inauguracije te naglasila kako sve pripreme teku u suradnji s Uredom predsjednika, koju je ocijenila jako dobrom.

Naglasila je da su diplomatsko-konzularni uredi u Hrvatskoj već obaviješteni o datumu inauguracije te da bi se konačan popis stranih državnika koji će nazočiti ceremoniji znati do 5. veljače.

"Građani će biti na vrijeme obaviješteni o protokolu, svi novinari će biti pozvani, a danas je krenula i službena diplomatska nota prema svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Hrvatskoj i očekujemo da bi do 5. veljače mogli znati konačan popis svih stranih dužnosnika, državnika i predstavnika stranih vlada koji će nazočiti inauguraciji", rekla je Jureško-Kero.

Potvrdila je da će se protokol razlikovati od ranijih inauguracija. "Mislim da će biti i produžen, da neće biti samo 30 minuta, kako je bio dosadašnji protokol. Izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ima svoje želje, pojavit će se novi elementi, nacionalni. Bit će, na njenu želju, i garda i lenta i neki dijelovi programa koji do sada nisu bili, ali ponavljam, još uvijek sve dogovaramo s Uredom predsjednika, mislim da će biti ugodnih iznenađenja", rekla je Jureško Kero.

Novinare je zanimalo i je li Grabar Kitarović ostala pri namjeri preseljenja Ureda u Visoku ulicu.

"Naravno da je to želja izabrane predsjednice, ali kad stupi na dužnost, onda će imati sve poluge i sve mehanizme da provjeri koje su mogućnosti i u Visokoj i možda i na drugim lokacijama i da se vidi stanje na Pantovčaku u Uredu predsjednika pa će se nakon toga, uz dogovor i konzultacije sa stručnjacima, razmotriti koliko je izvediva ideja preseljenja i o tome ćete biti informirani na vrijeme. Ponavljam, sve što je u predizbornoj kampanji govorila i obećavala, gospođa Kolinda Grabar Kitarović potrudit će se maksimalno i da provede", rekla je Jureško Kero.

Potvrdila je da je nekoliko stranih državnika potvrdilo nazočnost na inauguraciji, no kazala je kako ne bi bilo primjereno u ovom času otkriti njihova imena, iz sigurnosnih razloga, a i zato što je promijenjen datum inauguracije.

Kazala je i da su troškovi inauguracije procijenjeni na oko 600 tisuća kuna, osiguranih u proračunu Ureda Predsjednika za ovu godinu te naglasila da će se tim iznosom pokriti i smještaj stranih delegacija.

Predstojnik Ureda predsjednika Vito Turšić u izjavi novinarima na Pantovčaku potvrdio je slanje službenih diplomatskih nota, kao i to da će se broj uzvanika znati 5. veljače, te naglasio da pripreme teku u najboljem redu.

Inauguracija će se tradicionalno održati na Markovom trgu davanjem prisege pred sucima Ustavnoga suda, a Turšić kaže da će Ured predsjednika u suradnji s timom izabrane predsjednice odraditi tehničke pripreme i realizaciju inauguracije.

Objašnjava kako u tehničke poslove koje će Ured "odraditi" spadaju protokolarni poslovi, prijevoz službenih delegacija, smještaj, pozivnice, akreditacije...

Potvrdio je da je termin 15. veljače određen na inicijativu tima izabrane predsjednice Grabar-Kitarović navevši da je PU zagrebačka izrazila zahvalnost zbog tog termina budući da je nedjelja te neće biti potrebno zatvarati vrtiće, škole i slično.

"Tako da će sve biti bitno jednostavnije", kazao je Turšić ocjenjujući kako su upravo praktični razlozi utjecali na određivanje ranijeg datuma inauguracije. U javnosti se, naime, kao datum spominjao 18. veljače, kada i službeno prestaje mandat predsjedniku Ivi Josipoviću.

U pogledu financiranja Turšić objašnjava da su Uredu na raspolaganju sredstva iz tekuće rezerve te podsjeća da je inauguracija predsjednika Ive Josipovića koštala oko 600 tisuća kuna.

"Vjerojatno će se troškovi zadržati na toj razini", procjenjuje. Naglašava kako i Ured predsjednika i tim izabrane predsjednice Grabar-Kitarović imaju zajednički interes "da troškovi budu što niži", kao i da je međusobna suradnja jako dobra.

Upitan o tome kako će izgledati protokol, odnosno o mogućim posebnostima, kazao je kako će to biti poznato "početkom idućeg tjedna".

Izdvajamo