ISPUCALI VIŠAK ADRENALINA

INCIDENT U MORH-u, VEĆ PROVEDENA ISTRAGA, I PODIGNUTA OPTUŽNICA Vojnim helikopterom lovili vepra po Dinari, sve snimali - što ih je na kraju i otkrilo

 Screenshot / Dnevnik.hr

Redoviti zadatak na koji je iz vojne baze u Divuljama poletjela posada helikoptera pretvorio se u - lov na vepra na Dinari, javlja Dnevnik.hr. Po neslužbenim informacijama, pritom su se i snimali, što im je na kraju i "presudilo". O ovom incidentu, koji se dogodio još u ožujku ove godine, javnost do danas nije bila upoznata.

U MORH-u su potvrdili incident te kazali kako je nakon predmetnog događaja Vojna policija provela kriminalističko istraživanje te je o istom izvijestila nadležno Općinsko državno odvjetništvo, temeljem čega je podignuta optužnica.

Navode da se nekolicina pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tom optužnicom sumnjiči za kazneno djelo protuzakonitog lova i ribolova iz čl. 204. st. 2 Kaznenog zakona.

Incident se dogodio nakon planirane obuke prilikom povratka u vojarnu, u nenaseljenom planinskom dijelu. U helikopteru su se nalazila i dva pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH, no utvrđeno je kako oni nisu izravno sudjelovali u počinjenju kaznenog djela te protiv istih nadležno odvjetništvo nije podignulo optužnicu.

U MORH-u su rekli kako je u skladu sa Zakonom o službi u OSRH zbog počinjenja stegovnih prijestupa protiv sudionika pokrenuti i stegovni postupci pred Vojnostegovnim sudom.

Napominju i kako je riječ o izdvojenom slučaju nedopustivog ponašanja pojedinaca te se ne može govoriti o kolektivnoj odgovornosti pripadnika Hrvatske vojske. Naglašavaju da se u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama svaki stegovni prekršaj, bez iznimke, sankcionira u skladu sa zakonskom regulativom.

"Ljubitelji" veprovine, kako neslužbeno doznaje Dnevnik.hr, se i snimala, a kada su pozvani u Zagreb na razgovor, nadležni su im pustili video. Prema MORH-u, vepar nije upucan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:51