USPJEH

INDUSTRIJSKA SENZACIJA U PREDGRAĐU ZAGREBA Inovatori iz Lučkog u pohodu na globalno tržište, proizvode najbolje uređaje za istakanje goriva na svijetu

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Kad neki hrvatski vozač svojim automobilom skrene na neku benzinsku postaju renomiranih svjetskih naftnih kompanija u Hrvatskoj ili nekoj stranoj državi, te krene napuniti rezervoar za gorivo, dobre su šanse kako primiti ‘pištolj’ uređaja na kojem piše Scheidt&Bachmann.

A još su veće šanse kako neće imati pojma kako je - usprkos upadljivo njemačkom imenu - taj uređaj proizveden u glavnom gradu Hrvatske, u jednoj od brojnih proizvodnih hala u zagrebačkoj četvrti Lučko.

Na ulazu se nalazi tabla s natpisom Scheidt&Bachmann TUBS, a iza tog imena krije se kompleksna industrijska proizvodnja sa 140 godina iskustva matične njemaćke tvrtke iz Monchengladbacha i 70 godina renomena lokalnog TUBS-a - pravnog sljednika nekadašnjih industrijskih perjanica MEBA i Prvomajska TUBS.

Čovjek koji je sve to sjedinio u jednom poduzeću zove se Tomislav Rajić, a nakon desetljeća rada kao podizvođač njemačke tvrtke, od ove godine je od njih preuzeo tržište, ugovorne zastupnike i prodajnu mrežu na globalnom tržištu.

Pojednostavljeno rečeno, globalni centar za proizvodnju i prodaju Scheidt&Bachmannovih mjernih uređaja za benzinske postaje postao je Zagreb.

Duga tradicija

- Ovo je novi veliki iskorak za nas, ali nije neočekivan. Naša tvrtka je u svome postojanju od 1995. godine opremila više od 1200 benzinskih postaja na tržišnom području koje joj pripada s mjernim uređajima četvrte generacije. Iz proizvodnih pogona u Zagrebu u zadnjih dvadeset godina proizvedeno je i isporučeno više od 6 tisuća mjernih uređaja. Zbrajajući iskustvo i rezultate iz prethodnih vremena možemo procijeniti da je ukupno opremljeno više od 11 tisuća benzinskih postaja s oko 40 tisuća mjernih uređaja. S obzirom na te brojke jasno je zašto smo prepoznati kao adekvatna lokacija za pozicioniranje ovog biznisa za cijeli svijet - kaže Rajić.

Inovativnost o kojoj govori Rajić vidljiva je i u novoj liniji proizvoda koje kompanija priprema. Iako se laicima naizgled može činiti kako uređaji za istakanje goriva ne nude velike mogućnosti inoviranja, istina je kako se radi o vrlo kompleksnim uređajima koji moraju funkcionirati s velikom razinom pouzdanosti i preciznosti, te biti uvezani s cjelokupnim informatičkim sustavom za maloprodaju naftnih derivata. Najnoviji model Scheidt&Bachmanna - nazvan je MZ 6000-M2. To je nova serija mjernih uređaja s novo dizajniranom kompaktnom glavom u koju je ugrađen pozadinski osvijetljen displej i s novim načinom povlačenja crijeva. Mjernim uređajem ove generacije je upravlja novi T30 računar. Njime se može upravljati mrežno (online) ili van mreže (offline). Čvrsti okvir garantira dugotrajnost i stabilnost mjernog uređaja. Čelični okvir i paneli mogu biti obojeni shodno naručiteljevoj želji. Frontalni limovi i poklopac hidrauličkog kućišta izrađeni su od nehrđajućeg čelika za dodatnu izdržljivost. Uređaji serije MZ 6000-M2 mogu imati do 5 različitih proizvoda i 10 istakačkih pištolja.

Ugrađene su brojne inovacije koje olakšavaju korištenje posjetitelju benzinske postaje: novo crijevo od 4,3 metra je vrlo jednostavno za korištenje, vozila se mogu natočiti s obje strane, a novi način povlačenja crijeva je elegantniji nego ikad, što sam proces točenja olakšava i dodatno pojednostavljuje.

Kako naglašava Rajić, zbog tržišnih prilika, novi M2 će se nažalost rijetko vidjeti u Hrvatskoj - svi do sada isporučeni i naručeni uređaji su za inozemne naručitelje.

Inače, osim proizvodnje mjernih i ostalih uređaja za benzinske postaje tvrtka se dugi niz godina bavi servisiranjem i održavanjem opreme na benzinskim postajama te posjeduje potrebne resurse u ljudstvu i tehnici.

Zaokružena priča

- Posjedujemo akreditaciju Hrvatske akreditacijske agencije za poslove umjeravanja mjerila za istakanje goriva, mjerila duljine, automatskih mjerila razine i poslove ispitivanja sustava povrata benzinskih para na benzinskim postajama sukladno uredbi hrvatske Vlade.

Trenutno održavamo veći dio objekata benzinskih postaja kod dugogodišnjeg partnera Ine, te sve objekte u sustavu Lukoil Croatia i sve objekte u sustavu Petrol Trgovina.

Pored navedenog održavamo više od 150 objekata internih i privatnih benzinskih postaja što nas čini jednom od najvećih servisnih kuća za servisiranje opreme na benzinskim postajama u Hrvatskoj - naglašava Rajić.

Scheidt&Bachmann TUBS posjeduje suglasnost Ministarstva graditeljstva za izvođenje građevinskih i instalaterskih radova u skupinama H i G te je sposobna izvoditi gradnju i rekonstrukcije na instalacijama benzinskih postaja što i čini već duži niz godina na području Hrvatske.

Cijela ta zaokružena proizvodno uslužna cjelina trebala bi biti zalog uspješnog i stabilnog razvoja tvrtke u budućnosti, naročito kroz rast poslovanja na međunarodnim tržištima.

---------------------------------
U Rajićevoj grupi i veliki zagorski distributer prirodnog plina

Osim što se Rajićeve tvrtke bave proizvodnjom, servisiranjem, umjeravanjem i održavanjem opreme za istakanje i mjerenje naftnih derivata i plina, drugi dio njegovih poslovnih interesa usmjeren je prema biznisu s distribucijom i opskrbom plina. Rajić je tako većinski vlasnik tvrtke Zagorski metalac, jednog od najvećih distributera prirodnog plina u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Rajić, inače tvrdi kako je on pionir okrupnjavanja, ali i privatizacije tog biznisa u Hrvatskoj. Većinski udjel u Zagorskom metalcu stekao je otkupljujući udjele lokalnih zagorskih općina i gradova, da bi na kraju ostao - uz općinu Veliko Trgoviće - jedini vlasnik. Biznis je okrupnio preuzmajući posrnuli stubički Komus, pa je tako konsolidirao distribuciju plina na području gradova Zaboka, Donje Stubice i Oroslavja te općina Gornja Stubica, Stubičke Toplice, , Luka, Bistra, Bedekovčina, Krapinske Toplice, Mače, Sveti Križ Začretje i Veliko Trgovišće. Plinski biznis namjerava širiti, a prema neslužbenim informacijama, Zagorski metalac je jedan od ponuđača za kupnju Koprivnica plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:53