PUTOKAZ OTVARANJA

INFO Kako otvoriti obrt? Pročitajte što vam sve treba da bi postali obrtnikom

Iako je već trebala biti u funkciji, usluga e-obrt, kojom bi se postupak otvaranja obrta znatno skratio, još nije dostupna zbog, kako kažu u Ministarstvu gospodarstva

Obrt se može registrirati bez upisa početka obavljanja djelatnosti. Početak obavljanja djelatnosti mora se upisati najkasnije godinu dana od izdavanja obrtnice.

U roku osam dana od početka obavljanja obrta morate ga prijaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema sjedištu obrta (RPO obrazac). Možete odlučiti želite li od početka biti obveznici PDV-a jer to niste obvezni do razine primitaka od 80.000 kuna.

U prijavi na RPO obrascu morate navesti i osobu koja će vam voditi poslovne knjige.

U roku od 15 dana od početka obavljanja obrta morate ga prijaviti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Za obavljanje djelatnosti potreban vam je pečat koji možete izraditi nakon što dobijete rješenje o upisu u obrtni registar. Za poslovanje vam je potreban i žiroračun koji možete otvoriti u nekoj od banaka.

Iako je već trebala biti u funkciji, usluga e-obrt, kojom bi se postupak otvaranja obrta znatno skratio, još nije dostupna zbog, kako kažu u Ministarstvu gospodarstva, usklađivanja programa s pravnom regulativom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:47