SUMNJIVA RAČUNICA

INFOGRAFIKA Der Spiegel tvrdi: U Jugoslaviji je ubijeno najviše Židova, 95%?!

SIPA Press

Taj postotak ubijenih mi je malo prevelik, nikad nisam čuo za podatak da je najveći postotak Židova stradao u Kraljevini Jugoslaviji, kaže povjesničar Tvrtko Jakovina

ZAGREB - Na prostoru bivše Jugoslavije tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno je 95 posto Židova koji su prema popisu stanovništva iz 1931. živjeli na tom području, tvrdi njemački tjednik Spiegel.

Bez navođenja izvora svojih podataka, Spiegel tvrdi da je 1931. godine u Jugoslaviji, koja je tada bila kraljevina, živjelo 70.000 Židova. Gledano matematički, taj tjednik navodi da je u holokaustu ubijeno 66.500 Židova, odnosno da ih je samo 3500 uspjelo preživjeti rat.

Njemačka u sredini

No, taj list u svojoj analizi ide dalje i tvrdi da je u Jugoslaviji, u postocima, ubijen najveći broj Židova . Primjerice, u Poljskoj je ubijeno 80 posto Židova, u njemačkom Reichu 33 posto, Austriji 32 posto, Italiji 14 posto, Čehoslovačkoj 40 posto i tako dalje.

- Taj postotak ubijenih mi je malo prevelik. Poznato je da je u Hrvatskoj ubijeno između 80 i 85 posto Židova. Nikad nisam čuo za podatak da je u Jugoslaviji, od svih europskih zemalja, ubijen najveći postotak Židova tijekom Drugog svjetskog rata - rekao je povjesničar Tvrtko Jakovina.

Ove pomalo frapantne podatke Spiegl je objavio u sklopu priče o pedesetogodišnjici početka suđenja potpukovniku SS-a Adolfa Eichmannu, glavnom organizatoru provedbe holokausta, u Jeruzalemu 1961. godine. I drugi povjesničari s kojima smo razgovarali o ovoj temi pomalo su sumnjičavi prema podacima njemačkog tjednika. Tvrde, naime, da je prije početka Drugog svjetskog rata na području Kraljevine Jugoslavije živjelo više Židova.

Nacisti pohvalili Srbiju

Procjenjuje se da ih je živjelo oko 77.000. Od toga je domicilnih bilo oko 75.000 i otprilike 2000 onih koji su nakon 1939. prebjegli u Jugoslaviju. Prema dostupnim podacima, preživjelo je oko 16.000. To bi praktično značilo da je rat preživjelo oko 20 posto Židova u odnosu na broj koji je živio u Jugoslaviji prije Drugog svjetskog rata.

Prema tvrdnjama povjesničara Jase Romana u publikaciji “Židovi u Jugoslaviji 1941 - 1945.”, na području “Nezavisne Države Hrvatske” živjelo je oko 39.000 Židova. Istrebljenje je počelo u srpnju 1941., a relevantni podaci govore da ih je tijekom rata ubijeno oko 32.000.

U Srbiji ih je, pak, ubijeno oko 15.000 (12.500 domicilnih), a njemački zapovjednik istočnog područja jug Turnet Lohor u Berlin je 1942. javio da je “Srbija jedina zemlja u kojoj je pitanje Židova i Cigana riješeno”.

Tagovi

Izdvajamo