MEDITERANSKA DIJETA

INFOGRAFIKA: Hrvati su jedna od najdebljih nacija u Europi

Jedna smo od najdebljih nacija u Europi. Zemlja Mediterana bez mediteranskih navika prehrane

Mršavjeti bez dijete - istina ili obmana? Biolog George Mateljan, hrvatski Amerikanac čija je knjiga “Mršavljenje bez dijete” promovirana prošli tjedan, tvrdi da je to itekako moguće uz zdrave namirnice koje zapravo čine temelj mediteranske prehrane o kojoj svi svjetski nutricionisti govore biranim riječima. Više od 60 posto muškaraca i više od polovice žena u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu.

Činjenica da smo u samom vrhu najdebljih europskih, pa i svjetskih naroda najbolje govori da je nužna bolja prevencija debljine , ističe prof. dr. Mirko Koršić i naglašava da premda smo mediteranska zemlja, daleko smo od mediteranske prehrane.

Od svega pomalo

Većina dijeta kojima pribjegavamo u želji da smršavimo sastoji se od izbacivanja nekih namirnica, što nije preporučljivo jer svi dnevno trebamo u obrocima imati 50 do 60 posto ugljikohidrata, oko 30 posto masti i 12 do 15 posto bjelančevina. Svaki drukčiji pokušaj smanjivanja tjelesne težine završit će povratom izgubljenih kilograma. - U svom priručniku Mateljan nudi model od svega pomalo - kaže dr. Sanja Musić Milanović iz Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”. Puno povrća i voća, po mogućnosti sirova ili kuhanog, izbjegavanje prženja i pohanja, a posebno dosoljavanja hrane put su u učinkovito čuvanje vitkosti cijelog života.

Kako mediteranska prehrana uglavnom traži svježu pripremu namirnica, mnogi su uvjereni da to iziskuje puno vremena. No, Mateljan nudi recepte po kojima priprema obroka ne traje više od pola sata, uključujući jelo i priloge.

S godinama sve teži

Odrasle osobe u pravilu dnevno hranom unesu u organizam više od 2000 kalorija, što u određenom vremenu rezultira viškom kilograma.

Prof. dr. Mirko Koršić ističe da s godinama, na žalost, umjesto da manje jedemo, naši tanjuri sve su puniji. Naime, svakih desetak godina naša tjelesna težina raste za oko četiri kilograma, a to je posljedica godišnjeg usporavanja metabolizma za oko jedan posto.

Bez gladovanja

U planu mršavljenja prema savjetima Georga Mateljana valja smanjiti količinu kalorija na 1500 ili za 500 svaki dan. Na kraju mjeseca to znači dva kilograma, a godišnje čak 24 kilograma. No, autor naglašava da to ne znači gladovanje. Takva će prehrana poboljšati imunološki sustav i, što je svakako značajno,neće dodatno opteretiti budžet građana.

Okrepljujuća užina

jabuka ili naranča srednje veličine

Zasitni ručak

Brza i zdrava Cezarova salata

Losos u umaku od kopra

Dijetna večera

šalica narezane mrkve 1 šalica narezanog celera 1 šalica krastavaca špinat kuhan u vodi 1 min.

Prilog brokula kuhana na pari 5 minuta

Cezarova salata

šalica zelene salate (kristalka ili rimska) 1 srednja rajčica 1/4 šalice neoguljenog krastavca 3/4 šalice kuhanog graha 1/2 šalice šampinjona 1 žlica parmezana 2 žlice suncokretovih sjemenki

Preljev: 2 žlice limunova sooka 1/2 žlice maslinova ulja režanj češnjaka sol i papar

Ukupno 403 kalorije

Losos u umaku od kopra

85 grama fileta lososa 1 i 1/2 žličica limunova soka

sol i papar Umak od kopra 60 grama jogurta 1/2 krastavca narezanog na kockice 1/2 žličice svježeg kopra, sitno nasjeckanog sol i papar

Priprema: losos se natrlja limunovim sokom, paprom i solju te peče na grilu bez masnoće 3 do 5 minuta. Pomiješaju se svi sastojci za umak i potom se prelije losos.

Ukupno 258 kalorija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:31