DUBOKO GRLO U ELITNOM POLICIJSKOM ODJELU

INFOGRAFIKA Kako su odavali stroge tajne: Podmićeni policajci ugrozili najtajnije istrage USKOK-a

Kako Jutarnji doznaje, Svalina i Drnić odavali su informacije o istragama gospodarskog kriminala

Istrage iz kojih su policajci Marko Svalina i Vjekoslav Drnić odavali tajne podatke bile su među najtajnijim i najosljetljivijim koje se u ovome trenutku uopće vode u Hrvatskoj. Riječ je uglavnom o predmetima iz sfere gospodarskoga kriminaliteta, od kojih su neki vođeni protiv osoba koje USKOK smatra nositeljima organiziranoga kriminala u državi. Ne možete niti zamisliti kolika je šteta nanesena curenjem ovih informacija.

Petnaestak svjedoka

Ovo je jedina informacija koju je Jutarnji list dobio od izvora dobro upućenoga u vjerojatno najosjetljiviju istragu koju je USKOK pokrenuo od svojeg osnivanja i u kojoj će prvi put morati svjedočiti i visokorangirani službenici USKOK-a, policije, ali i Ureda glavnoga državnoga odvjetnika RH.

Istražna sutkinja zagrebačkoga Županijskoga suda danas je na prijedlog USKOK-a dvojici uhićenih policajaca odredila jednosmjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na nekih 15-ak predloženih svjedoka. Među svjedocima se uglavnom nalaze policajci i tužitelji koje će njihovi kolege ispitivati o tome je li se Svalina, prvi službenik “hrvatskoga FBI-a”, koji se našao iza rešetaka otkad je prije tri i pol godine PNUSKOK osnovan, pitao za određene predmete te jesu li mu oni o njima što govorili.

Mladome Svalini (30) se kao agentu PNUSKOK-a na teret stavlja da je kao pripadnik najtajnijeg odjela hrvatske policije dolazio do informacija o istragama, dok se starijeg Drnića (46), koji je kao kriminalist radio u 7. policijskoj postaji na Trešnjevci, tereti da je bio veza s osobama koje su za takve informacije davale novac.

‘Upozorio prijatelja’

Osim ovih slučajeva, Svalinu se tereti da je prije tjedan dana jednog svojeg poznanika iz usluge upozorio da je “upao” pod tajne mjere koje su se provodile nad trećim osobama. Zasad policija tek spekulira tko je Drniću točno davao novac. No, vrlo lako se na osnovi toga protiv koga su te istrage bile pokrenute može zaključiti da su upravo osobe koje su tajno obrađivane bile i najzainteresiranije da dođu do podataka o tim istragama. Poznato je jedino kako se radi o tri predmeta u kojima je USKOK tek bio ishodio od istražnih sudaca naloge za provođenje tzv. posebnih dokaznih radnji: tajnoga snimanja telefonskih razgovora, fotografskoga snimanja na daljinu te možda čak, što bi moglo biti jako pogubno, podatke za ubacivanje prikrivenih policijskih istražitelja u mafijaške redove.

Kome su pomagali

Prema informacijama koje je dobio Jutarni list, ne radi se o istragama koje se vode u tzv. korupcijskim aferama, već se radi o istragama protiv osoba koje su se u devedesetima spominjale u kontekstu kriminalnih radnji, a poslije su se okrenule navodno legalnim biznisima.

Šok u policiji

Prve sumnje da u PNUSKOK-u postoji “duboko grlo” pojavile su se već prošle godine kada su dva puta otkrivene tajne mjere u jednome slučaju elitne prostitucije. U lipnju ove godine pokrenuta je prava protuobavještajna akcija. Indentiteti uhićenih bili su šok za policijsku zajednicu.

Pogotovo su svi izneneđeni za 30-godišnjeg Svalinu koji je tek prije dvije godine iz policijske postaje na Trešnjevci, gdje je radio s Drnićem, prebačen u PNUSKOK kao jedan od najmlađih operativaca i kojega znaju kao jako marljivog policajca. Drnić je prije dužnosti u PP-u Trešnjevka bio zamjenik načelnika Odjela gospodarskoga kriminaliteta u Heinzelovoj, a zanimljivo je da se i šef iz toga razdoblja, Zoran Košutić, 2004. našao pod optužbama za korupciju koje su ga teretile i da je odavao tajne podatke Hrvoju Petraču. No USKOK je nakon jednogodišnje istrage odustao od progona Košutića zbog nedostatka dokaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:21