TAJNA ISTRAGA

INFOGRAFIKA Šef ekofonda bio je pokrovitelj šverca boca iz Bosne i Srbije

Direktora Fonda za zaštitu okoliša USKOK će ispitati i o kriminalu teškom desetak milijuna eura

ZAGREB - Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša, koji je jučer priveden kao deseti osumnjičenik u aferi Fimi-Media, pod istragom je USKOK-a i zbog malverzacija s reciklažnim otpadom.

To, zapravo, potvrđuje strategiju USKOK-a po kojoj kaznene prijave za Fimi-Mediju postaju sredstvo otkrivanja puno većeg kriminala u javnim tvrtkama i ministarstvima. Tako su, primjerice, uhićeni članovi Uprave Hrvatskih autocesta, pritisnuti optužnicom za nesavjesno poslovanje s Fimi-Medijom, počeli svjedočiti i o drugim financijski daleko ozbiljnijim operacijama. S druge strane, HEP-ovci, koji su uhićeni u sklopu svoje afere, progovorili su o suradnji s Nevenkom Jurak, ali i o drugim slučajevima. U takvoj bi se ulozi uskoro mogao naći i Vinko Mladineo.

Blizak Luki Bebiću

Kako doznajemo, USKOK i policija u završnici su kriminalističke istrage o lancu švercera ambalažnog otpada iz BiH i Srbije i organizaciji koja je kontrolirala otkup plastičnih boca u Hrvatskoj.

Fond za zaštitu okoliša bio je, navodno, formalni pokrovitelj ovih operacija teških desetak milijuna eura, koje je politički pokrivala i skupina visokih državnih dužnosnika. Istraga o tome počela je u ožujku 2008. kada su djelatnici policije po nalogu USKOK-a proveli raciju u poduzeću Retabl iz Metkovića čiji je vlasnik Dragan Mioč, lokalni HDZ-ovac blizak Luki Bebiću. Mioča se sumnjičilo da vrši nezakonit otkup ambalaže prošvercane s teritorija BiH, Srbije i Crne Gore, koju potom prodaje trgovačkim lancima u Srednjoj Dalmaciji i zagrebačkom poduzeću BBS registriranom za otkup i preradu plastične ambalaže čiji je vlasnik Barbara Bešenić, bivša saborska zastupnica HDZ-a.

Nakon što je saznao da se protiv njega vodi kriminalistička obrada, Mioč je obavijestio javnost i sve kupce da tvrtka Retabl prestaje s dotadašnjim načinom otkupa boca za koju je, inače, imala suglasnost Marine Matulović Dropulić, ministrice zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Vlada, Crkva i banka

Tvrtka BSS za poslove prerade ambalaže registrirala se nedugo nakon donošenja Zakona o zbrinjavanju ambalaže te pokrenula prvu takvu tvornicu u Hrvatskoj u čemu su joj financijski pomogli Vlada, Katolička crkva i Hypo banka. Dio novca za pokretanje reciklažnog biznisa bivšoj saborskoj zastupnici HDZ-a osigurala je Vlada putem Fonda za zaštitu okoliša i Fonda za razvoj i zapošljavanje kojim je upravljao HDZ-ovac Andrija Popović, kadar Luke Bebića koji je postao i član Nadzornog odbora tvrtke BBS. Drugi član Nadzornog odbora je bankar Šime Luketin, Hajdukov centarhalf iz zlatne generacije sedamdesetih i sadašnji član uprave kluba te Sanaderov prijatelj.

Osim novca koji je BBS-u dodijeljen iz državnih fondova, tvrtka je dobila i razvojni kredit Hypo banke u iznosu od 16 milijuna eura, a 25 milijuna kuna posudila je od Varaždinske biskupije. Većinu tako dobivenog novca BBS do danas nije vratio, kao ni metkovački Retabl koji je također dobio kredit Hypo banke u iznosu od četiri milijuna eura te financijsku injekciju Fonda za razvoj i zapošljavanje. Zanimljivo je da su obje tvrtke zapale u probleme nakon početka istrage o krijumčarenju ambalaže 2008. kada je Mioč oglasio da odustaje od masovnog otkupa boca u pograničnom dijelu Hrvatske.

Kriminalistička obrada o tom predmetu još nije rezultirala kaznenim prijavama, ali ovih dana ulazi u zadnju fazu pa u DORH-u očekuju i pomoć Vinka Mladinea.

Čeka se Barišićev iskaz

Istražitelji sumnjaju da je projekt nezakonitog otkupa i prerade ambalaže usko povezan s donošenjem Zakona o zbrinjavanju ambalaže te dodjeljivanjem koncesija za preradu, iza čega su stajali moćni zaštitnici u Vladi. O poslovima Retabla istražitelji USKOK-a ispitat će i uhićenog Mladena Barišića, bivšeg šefa carine.

Pravnik iz Sanaderova splitskog kruga

Vinko Mladineo rođen je u Pučišću na Braču. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Splitu, a nakon završetka studija deset je godina predavao u srednjoj školi kao profesor. Neko vrijeme radio je u interesnim zajednicama iz područja kulture i obrazovanja. Od 1990. radi u tijelima državne uprave za područja obrazovanja, kulture, te zaštite prirode i okoliša. Bio je pomoćnik ministra za prosvjetu, kulturu i zaštitu spomenika, te tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja. Vlada Republike Hrvatske imenovala je Vinka Mladinea na svojoj sjednici 23. prosinca 2004. za direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Osobno je blizak tzv. Sanaderovom splitskom krugu koji čine arhitekt Jerko Rošin, bankar Šime Luketin i Siniša Poljak, tajnik splitskog HDZ-a. Suvlasnik je više nekretnina na otoku Braču i u Splitu te stana u zagrebačkom Kaptol Centru vrijednog približno 400.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:44