NAORUŽANI DO ZUBA

INFOGRAFIKA Srbi u svojim kućama drže dvostruko više oružja nego Hrvati

Švicarci su referendumom odbili vratiti legalno oružje u vojarne, a Hrvati su u 10 godina vratili samomanji dio ilegalnog
Slavonski Brod,141209.Pretresom triju stanova slavonskobrodski policajci pronasli su ukupno 1092,5 grama suho zelene biljne tvari koja svojim izgledom podsjeca na marihuanu, te automatsku pusku AK-47 sa dva pripadajuca spremnika i 217 komada streljiva koje je nepovlasno posjedovao.Foto: Zeljko Muzevic / EPEHA / CROPIX
 Zeljko Muzevic / EPEHA / CROPIX

ZAGREB - Švicarski su birači referendumom očuvali pravo na posjedovanje i nošenje oružja. Iako je stopa zločina i oružja počinjenih vatrenim oružjem u porastu u toj zemlji, više od polovice Švicaraca usprotivilo prijedlogu vraćanja oružja vojsci i novim regulama o kupnji pušaka.

Naoružani do zuba

Ti bi prijedlogom de facto nekolko milijuna komada oružja u Švicarskim domovima postalo - ilegalno.

Iako u Hrvatskoj vlada mišljenje da plivamo u ilegalnom oružju , podaci govore drugačije. Prema procjenama UN-a, još je oko pola milijuna ilegalnih “vatrenih cijevi”, uglavnom iz protekla dva rata. Zbroji li se to sa 370.000 komada legalnog oružja, dolazimo do podatka prema kojem na 100 građana Hrvatske ide 19,8 komada oružja. Za usporedbu, sto građana Srbije posjeduje 34,6 komada oružja. Što legalno, a što ilegalno - naoružan je svaki treći Srbin i “tek” svaki peti Hrvat.

- Unatoč mnogim izmjenama Zakona o oružju, kazne za podjedovanje ilegalnog oružja još su uvijek preniske, smatra Edgar Franjul, predsjednik pulskog Kluba za praktično i akciono streljaštvo.

- Zašto kazna za posjedovanje vatrenog oružja bez dozvole ne bi bila 10 godina zatvora, za uporabu 20 godina, a za ranjavanje ili ubojstvo ilegalnim oružjem 40 godina zatvora? Dok god kazne za ilegalno posjedovanje vatrenog oružja budu bile novčane i prekršajne, dotle će biti i ilegalnog oružja i njegove zloporabe, dodaje Franjul. Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije, smatra da se država “mekano postavlja prema vlasnicima ilegalnog oružja”.

- Smatram da debeloj većini građana ne treba niti legalno oružje, a kamoli ilegalno. Trebamo strože sankcije za posjedovanje ilegalnog oružja, zaključuje Jagić.

Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a, ustvrdio je kako se većina kaznenih djela, prekšaja i samoubojstava čini ilegalnim oružjem. Podaci iz evidencija kriminalističke policije govore da je udio ilegalnog oružja u kaznenim djelima čak 90 posto.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE UTISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:35