KURIKULUM

INFORMATIKA POSTAJE OBVEZNA ZA 5. I 6. RAZRED Škole će dobiti po 60.000 kuna za učionicu s 20 računala: 'Ne želimo da učenici koriste samo Facebook'

(Ilustracija) Rujan 2017., Osnovna škola Izidora Kršnjavog u Zagrebu
 Neja Markičević / CROPIX

Do kraja godine školske godine prvih 200 škola trebalo bi dobiti opremu za informatičke kabinete u kojima će se od iduće školske godine izvoditi obavezan predmet informatika za učenike 5. i 6. razreda. Rebalansom proračuna za to je osigurano blizu 11 milijuna kuna. U drugome valu opremit će se 430 škola, što košta dodatnih 26 milijuna kuna.

Svaka škola dobit će 60 tisuća kuna za opremanje jedne računalne učionice s do 20 računala. Obaveza škola prema Ministarstvu bit će slanje izvještaja o namjenski potrošenim sredstvima. Plan uvođenja informatike u škole u Vladi su predstavili premijer Andrej Plenković i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Objašnjavajući važnost projekta, Plenković je naveo da će preko 90 posto zanimanja u idućih deset do 20 godina zahtijevati poznavanje digitalnih vještina.

- Ne želimo da učenici budu samo puki korisnici smartphonea i Facebooka, već da tehnologije koriste za rješavanje problema. Zato u škole uvodimo novi kurikulum informatike koji je pripremila stručna radna skupina za kurikularnu reformu. U ostale razrede novi kuriklum informatike ulazi kao izborni predmet – izajvila je Divjak. Procjenjuje da će za potrebe obavezne nastave informatike za dvije generacije đaka trebati zaposliti još 76 nastavnika. Jučer je na službenim stranicama Ministarstva objavljen popis 200 škola koje opremu dobivaju do kraja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:20