TRAŽE AKCIJU DORH-a

INICIJATIVA BRANITELJA GRADA PETRINJE PODNIJELA KAZNENU PRIJAVU PROTIV PUPOVCA Kažu da je RH izvrgnuo ruglu, traže 3 milijuna kuna odštete

 
Milorad Pupovac
 Boris Kovacev / CROPIX

Incijativa branitelja grada Petrinje podnijela je u Državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv Milorada Pupovca, zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru, koji je, kako navode, 'nakon incidenta u Uzdolju i Đevrskama u razdoblju od 22. kolovoza do 25. kolovoza u svojim javnim medijskim nastupima, intervjuima, tiskovnim konferencijama i izjavama grubo povrijedio ugled Republike Hrvatske na način da je javno izvrgnuo ruglu i grubo omalovažio Republiku Hrvatsku i njezine branitelje'.

- Tako Milorad Pupovac u svojim izjavama današnju Hrvatsku uspoređuje sa NDH, a u isto vrijeme je dio, odnosno glavna poluga, hrvatsko-srpske koalicije koja vlada Hrvatskom. Nakon toga je svojim huškačkim izjavama širio mržnju i nastavio grubo omalovažavati RH i njezine branitelje te izjavio: “Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu, kako tvrdi, važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge“, kaže Ivo Vranić ispred Incijative branitelja grada Petrinje.

U kaznenoj prijavi petrinjski su branitelji naveli da imaju neosporan dokaz - javne izjave Milorada Pupovca u razdoblju 22. do 25. kolovoza sredstvima javnog priopćavanja i javnim medijima.

- Kako zbog svega navedenog smatramo da postoji osnovana sumnja da su u djelovanju osumnjičenika Milorada Pupovca ostvarena sva bitna obilježja više kaznenih djela, a poglavito kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske iz članka 349. Kaznenog zakona, Državno odvjetništvo je već trebalo pokrenuti kazneni postupak protiv osumnjičenika Milorada Pupovca, što očito nije. Stoga predlažemo i tražimo da Državno odvjetništvo poduzme sve zakonom predviđene radnje i protiv osumnjičenika Milorada Pupovca pred nadležnim sudom pokrene kazneni postupak kako bi osumnjičenik bio proglašen krivim i kažnjen po zakonu, a nama nadoknađena materijalna i nematerijalna šteta u iznosu od 3.000.000 kuna, stoji u priopćenju Incijative branitelja grada Petrinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:03