PREBROJAVANJE PRIKUPLJENIH POTPISA

Inicijativa 'Narod odlučuje' od predsjednice Grabar-Kitarović traži potporu

 Goran Mehkek / CROPIX

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" zatražila je u četvrtak u Osijeku da se njezinim promatračima omogući da budu nazočni na prebrojavanju prikupljenih potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava, a od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da ih u tome podupre.

Koordinatorica te inicijative Lidija Blagojević podsjetila je na konfernciji za novinare da je predsjednica Republike, prije nekog vremena, upravo iz Osijeka poslala jasnu poruku i izrazila čvrsto stajalište da se "volja građana mora poštovati te je poduprla takav "institut izjašnjavanja građana".

Predsjednicu Grabar-Kitarović pozvala je zato da ih podupre u zahtjevu da se predstavnicima inicijative i drugim zainteresiranim promatračima dopusti da promatraju prebrojavanje potpisa.

Kako je ustvrdila Blagojević, prije četiri godine tadašnji "ministar uprave Arsen Bauk nas je pokrao na referendumu 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' kad je iznio smiješnu brojku od četiri milijuna birača u Hrvatskoj, a sada to radi ministar Lovro Kuščević, koji izmišlja 30 tisuća mrtvaca koji su dali potpise".

Smatra kako je sudjelovanje u promatranju provedbe izbora i referenduma demokratsko dostignuće pa im nije im jasno zašto im nije omogućeno da promatraju prebrojavanje referendumskih potpisa te je premijera Andreja Plenkovića pozvala da im se to omogući.

Koordinator inicijative Ivan Šokac ocijenio je kako ministar Kuščević zloupotrebljava svoj položaj "kako bi sudjelovao u protureferendumskoj kampanji".

S obzirom na to da je Kuščevićev pomoćnik Mladen Nakić nedavno rekao kako "postoje sumnje da su potpise za referendum davale bebe, ali i mrtvi", volonterka inicijative Katarina Duvnjak ga je pozvala da odgovori na pitanje odakle mu takve informacije te radi li se možda o "širenju dezinformacija kako bi se ukaljala ta građanska inicijativa".

Na pitanje novinara podupiru li prosvjed koji zbog neučinkovitnosti institucija u procesuiranju ratnih zločina u Vukovaru najavljuje gradonačelnik Ivan Penava te hoće li mu se pridružiti, Lidija Blagojević je odgovorila kako podupiru "svaki napor građana u sprječavanju korupcije u gospodarstvu, odvjetništvu i politici".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:38