POBUNA VELEDROGERIJA I BOLNICA

INJEKCIJA OD 870 MILIJUNA KUNA DOVELA DO NOVIH PROBLEMA Kujundžićev prijedlog vraćanja nagomilanih dugova nije naišao na odobravanje

 
 Tom Dubravec / CROPIX

I baš kad se vjerovalo da će se barem dio problema s plaćanjem starih dugova za lijekove potrošene u bolnicama riješiti rebalansom državnog proračuna kojim je za tu namjenu osigurano 870 milijuna kuna, nastao je novi problem jer nema suglasja oko načina podjele tih kuna. Dok veledrogerije traže da se dugovi plaćaju prema starosti faktura, Ministarstvo zdravstva drži da bi dio kolača trebale dobiti i one bolnice koje tih problema nemaju “jer dobro posluju”, pa čak i ljekarne koje su na 160 do 180 dana plaćanja.

Naime, veledrogerije već pola godine upozoravaju na dramatičnu situaciju, odnosno činjenicu da su dugovi došli do tri milijarde kuna i da je sve više u pitanju redovita opskrba bolnica lijekovima i potrošnim materijalom. Upravo zato stigla je napokon i injekcija od 870 milijuna kuna iz proračuna kako bi se, primjerice, platile stare fakture, od kojih neke nisu plaćene više od 1000 dana, poput bolnice u Vinkovcima, Vukovaru, Dubrovniku, Sisku, a barem još dvadesetak bolnica ima račune neplaćene više od godinu i pol.

Kad će isplata?

Upravo zato veledrogerije su očekivale da će se fakture plaćati “prema starosti”, kako traži i Zakon o obveznim odnosima, a onda je na nedavnom sastanku s veledrogerijama ministar zdravstva Milan Kujundžić predložio “drugi smjer”, odnosno da “svatko dobije pomalo”, a sve kako se ne bi osjećali zakinuti “oni koji dobro rade”. Na naš upit prema kojim će se kriterijima dijeliti 870 milijuna kuna, u odgovoru iz Ministarstva kaže se da je ”izrada završnih analiza u tijeku te će uskoro biti završena” što znači da se za sad be zna datum kad bi konačno novac mogao sjesti na račun veledrogerija koje, usput rečeno, ne žele predloženu raspodjelu jer kažu da se tako neće riješiti glavni problem, a to je činjenica da bi nekim bolnicama “skratile” plaćanje sa 1000 na 900 ili 800 dana.

- Pregovaramo s ministarstvom od lipnja, a sad je studeni. Novac još nismo dobili, a prihvaćamo samo kriterij prema kojem će se najprije platiti najstarije fakture, kako to traži Zakon o obveznim odnosima - kaže Jasminko Herceg, predsjednik Udruge veledrogerija HGK. Dodaje da na prošlotjednom sastanku u ministarstvu procedura podjele sredstava nije dogovorena.

Nedostatni limit

Podjela po sistemu “svima pomalo” nije prihvatljiva ni bolnicama koje imaju najstarije fakture, poput one dubrovačke.

- Naši dugovi nisu nastali zbog rastrošnosti, nego zbog činjenice da nam limit nije dostatan za sve troškove pa se oni plaćaju prema prioritetima. Prvi su na redu izdaci za zaposlene, potom slijedi plaćanje komunalija, a ako nešto ostane, onda platimo i lijekove, odnosno potrošni materijal. Već svi znaju da platimo koliko možemo. Danas jednima, sutra drugima jer je to stalni problem - objašnjava razloge neplaćanja računa za lijekove ravnatelj KB-a Dubrovnik, dr. Mario Bekić.

U svakom slučaju i dalje ostaje upitna podjela tih 870 milijuna kuna na način kako to predlaže ministar jer zapravo, barem zasad, nema poznatih kriterija o tome tko se može smatrati dobrim, a tko lošim ravnateljem hrvatskih bolnica. Naime, poznato je da neki sve teže pacijente “koji puno troše” šalju u druge bolnice kako ne bi stvarali gubitke i tako posluju bez gubitka ili s malim gubicima.

Osuđeni na gubitke

Također je moguće da su nekim bolnicama limiti određeni realno, a drugima “odokativno” pa im ne ostaje drugo do stvarati gubitke... Puno je zasad nedoumica oko “uspješnih ravnatelja” pa bi zaista bilo jedino ispravno tih 870 milijuna kuna podijeliti prema zakonu, a ne “po babi i po stricu” ili čak stranačkoj opciji ravnatelja, o čemu se također “šapuće”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:14