NASTUP U SPLITU

INOVATOR IVAN MRVOŠ O THOMPSONOVOM KONCERTU NA RIVI Ovo je komedija od ugovora. Štetan je po Grad i ne shvaćam kako su pristali potpisati nešto ovakvo

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.08.2019. u 11:35

Ante Cizmic, Josko Ponos / CROPIX

Ivan Mrvoš; Marko Perković Thompson (u krugu)

 

Koncert Marka Perkovića Thompsona koji se dan prije obljetnice Oluje održao na splitskoj Rivi porezne obveznike stajao je pola milijuna kuna - točnije, 400 tisuća kuna plus PDV. Iako pjevač prije spomenutog nastupa nije bio previše oduševljen kad su ga novinari upitali za troškove koncerta, sad se baš na to osvrnuo mladi solinski inovator i uspješni poduzetnik Ivan Mrvoš.

On je na svom Facebook profilu komentirao ugovor koji je Grad Split potpisao za koncert, a njegovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Ne shvaćam kako nitko nema komentara na ugovor između Grada Splita i tvrtke High Level za Thompsonov koncert. Iskreno, ne zanima me ni Thompson, ni njegova glazba, ali odlučio sam pogledati ugovor, jer znam kako bi inače trebali izgledati normalni ugovori između bilo koje JLS i privatne tvrtke. Ovo nije takav ugovor. Ovo je, u najmanju ruku, komedija od ugovora. Dajem si pravo da to napišem, s obzirom na to da sam pročitao tisuće stranica raznih ugovora, a od toga je barem nekoliko desetaka ugovora bilo sa JLS.

Zanemarimo sad pravnu terminologiju, ali ovaj ugovor se čini napisan od strane tvrtke, a ne od strane Grada. Dapače, bilo bi katastrofalno po Grad Split da je ovo njihov službeni ugovor kakav inače koriste. Ako je to stvarno ugovor napravljen od strane tvrtke - kako je moguće da Grad Split, koji ima proračun od milijardu kuna, pristaje na propisivanje ugovora od strane tvrtke s prihodima od svega 2,3 milijuna kuna?

 

OK, ako čak i to stavimo po strani, puno važnije pitanje je - kako je moguće da osoba iz pravne službe Grada Splita, koja je rekla gradonačelniku da je ovo OK ugovor, još uvijek ima posao tamo? Gotovo svaka stavka ovog ugovora je štetna po Grad i ne shvaćam kako su pristali potpisati nešto ovakvo?

Krenimo s člankom 4. koji kaže da će Grad Split platiti 500 tisuća kuna HL-u ukoliko ne osigura uvjete iz članka 3., što bi bilo sasvim legitimno, da su uvjeti iz članka 3. normalni i mjerljivi - što definitivno nisu. Tako se Grad Split obvezao da će oni snositi troškove organizacije i promocije koncerta (dakle dodatni troškovi). Zatim su se obvezali da će obavještavati HL o napretku PR i marketing kampanje - LOL. Baš me zanima kako je to izgledalo. Zatim da će platiti ZAMP (svakom normalnom je jasno koliko glupo zvuči rečenica da plaćaš koncert glazbenika 500 tisuća kuna, ali onda tog istog glazbenika još plaćaš kroz ZAMP).

Zatim razne sitnice, tipa da će osigurati probu 4 sata ranije ili 400kW priključak. Uglavnom, da je bilo koja glupost od svih navedenih prekršena - tipa da je proba osigurana 3 sata prije koncerta umjesto 4 ili da je osiguran 350kW priključak umjesto 400kW, HL je mogao reći da je po članku 4. poremećeno normalno odvijanje programa, odustati od koncerta i svejedno dobiti 500 tisuća kuna.

Zatim imamo članak 6. koji kaže da HL ima pravo namirenja punog iznosa naknade od Grada Splita ukoliko Grad otkaže nastup zbog bilo kojeg razloga, izuzev onih u članku 7. Stvarno je realno da će se dogoditi neki od razloga iz članka 7., tipa rat ili dan nacionalne žalosti.

U principu, to znači da je Grad Split otkazao nastup zbog npr. pritiska medija/javnosti ili da je bio bilo kakav ozbiljni problem s rivom - Grad bi morao platiti naknadu HL-u. Članak 6. kaže i da ukoliko vremenske prilike budu jako loše (stvarno mjerljivo, LOL), HL ima pravo zaustaviti koncert i potraživati iznos sukladno stvarno nastalim troškovima. Da mi je samo znati kako bi to odredili. Odnosno znam - to bi bilo, vjerovali ili ne, 500 tisuća kuna.

Zatim članak 8. kaže da će Grad Split organizirati koncert profesionalno i primjereno izvođaču koji nastupa. HAHAHA. Valjda bi bilo normalno da HL osigura da izvođač koji nastupa bude profesionalan i primjeren stoljeću u kojemu živimo i lokaciji na kojoj nastupa te da ne izvikuje zabranjene pozdrave, a ako iste izvikuje, da za to Grad ima pravo tražiti naknadu kao štetu za svoj ugled (ako Split uopće više ima ugleda).

Uglavnom, nigdje ni jedne jedine točke po kojoj Grad Split ima pravo na naknadu ako HL ili Thompson otkažu koncert, naprave bilo što van zakona, promoviraju zabranjene pozdrave itd. Uostalom, ugovor vrijedan 500 tisuća kuna ima četiri stanice, ako su ga pročitali oni u Gradu Splitu, sigurno ćete ga uspjeti pročitati i vi, pa će vam sve biti jasno.

Kako treba izgledati jedan normalni ugovor s bilo kojom JLS je onako kako izgledaju i naši ugovori - grad nešto kupuje, po specifikaciji se u detalj (u vijak) zna što je to nešto. Zna se točna vrijednost, točan dan i sat instalacije, zna se visina penala koju imamo ako kasnimo čak i jedan dan sa instalacijom. Zna se koliki je garantni rok, moramo izvaditi bjanko zadužnicu prije isporuke, zatim bjanko zadužnicu za garanciju (nakon isporuke), a plaćanje je 60 do 90 dana od dana isporuke. Nema ni jedne jedine stavke koja štiti nas kao dobavljača proizvoda i/ili usluge. Jebi ga, nismo svi Thompson.

I da izbjegnem glupaste komentare ljudi koji u životu nisu 5 kuna vrijednosti stvorili - je, prodajemo klupe JLS po Hrvatskoj, što je čak 5% od naše ukupne prodaje (vau), dok ostalih 95%, odnosno deseci milijuna kuna, dolaze iz izvoza. Pa se od toga plaćaju ovako glupo sklopljeni ugovori - napisao je Mrvoš.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo