REKONSTRUKCIJA

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ HDZ-a: PLANIRA LI PLENKOVIĆ NAPRAVITI REKONSTRUKCIJU VLADE? Šuškalo se da premijer namjerava promijeniti čak tri ministra

 
Andrej Plenković
 Dragan Matic / HANZA MEDIA

“Rekonstrukcija Vlade je spin, o tome se nikad nije raspravljalo u vrhu HDZ-a. Plenković je s nekoliko bliskih suradnika prije Ramljakove ostavke razgovarao o svemu i svačemu, sastanak je trajao nekoliko sati, ali ni jednom riječi nije spomenuo promjenu ministara”, uvjerava nas jedan dužnosnik HDZ-a koji obnaša i visoku dužnost u Saboru. Tvrdi da ni prije nije bilo razgovora na tu temu i da to u ovom trenutku nije opcija. “Ali, znate kako je u politici, za tjedan, dva može postati.”

Da se o smjeni Martine Dalić kao uvodu u veću rekonstrukciju Vlade nikada nije razmišljalo, potvrdio nam je i jedan bliski premijerov suradnik. “To uopće nije bilo na dnevnom redu ni kada je postalo jasno da Ramljak više ne uživa punu podršku premijera. Položaj potpredsjednice Vlade u niti jednom trenutku nije došao u pitanje.”

I dok je premijer čvrsto stao uz Dalić iz HDZ-a, prije svega desne struje u stranci, sve je više skepse prema ministrici, uz tvrdnje da je sve više onih u stranci koji smatraju da je ne treba podržavati. “Ona nema uporište u HDZ-u i djeluje prilično obeshrabrujuće što je premijer ponovo pokazao neodlučnost i u odnosu prema Dalić”, smatra jedan član Predsjedništva HDZ-a koji također procjenjuje da u ovom trenutku neće biti šire rekonstrukcije Vlade.

Želje oporbe

Premijerov krug tvrdi da priče o rekonstrukciji gura oporba, koja je i sama razjedinjena i njeni lideri gotovo da ne razgovaraju. “Njima bi najviše odgovaralo da premijer baš sada krene u rekonstrukciju i da mogu reći ‘Vlada je slaba’. U vrhu stranke nismo uopće razgovarali o rekonstrukciji, a da ona slijedi već bi nešto procurilo”, kaže član Predsjedništva HDZ-a koji je i sam čuo razne kombinatorike koje se spominju u posljednje vrijeme.

Lista za zamjenu

Među imenima ministara za koje se govori da bi mogli biti zamijenjeni, a te se priče šire već puna dva tjedna, na prvom je mjestu Nada Murganić, ali se spominje i ministar zdravstva Milan Kujundžić. “To je nerealno, jer slijede velike reforme u tom sektoru, a procjena je da ministar to dobro vodi. Druga je stvar što se u javnosti stječe ponekad drugi dojam jer Kujundžić ne mari mnogo za vlastiti PR”, kaže naš sugovornik iz vrha HDZ-a.

U stranačkim kuloarima spominjala se i mogućnost da Plenković zamijeni ministra Gorana Marića i na njegovo mjesto stavi Tomislava Ćorića i da se oslobodi prostor za ulazak Ivana Vrdoljaka u Vladu. “To nije u ovom trenutku realno”, uvjeravaju nas iz premijerova kruga.

Ostaje međutim činjenica da se širi krug nezadovoljnika u HDZ-u koji smatraju da treba vući odlučnije poteze i da Vlada mora biti aktivnija. Krene li s Agrokorom po zlu, HDZ bi se ponovno mogao naći u nezgodnoj situaciji. “Ranije je trebalo vući poteze, ovako ispada da je sve učinjeno pod pritiskom”, reklo nam je nekoliko visoko pozicioniranih hadezeovaca. “Pa ne treba očekivati da će do beskraja trajati da oporba nema lidera. Moramo se pripremiti i za to vrijeme kada će biti mnogo teže.”

Sukob s Pantovčakom

Mnogi procjenjuju da se i sukob predsjednice i premijera produbljuje, što se može reflektirati i na položaj Vlade. Kolinda Grabar-Kitarović ponovo je oštro kritizirala što se brže ne provode promjene u diplomaciji, a to ide i na adresu ministrice Marije Pejčinović-Burić, iz čijeg je ministarstva uoči dolaska Aleksandra Vučića došlo priopćenje koje je itekako zasmetalo predsjednicu. Imenovanje gotovo tridesetak veleposlanika i generalnih konzula kasni, a ako se uskoro ne pokrene proces do ljeta će teško biti provedene smjene u hrvatskim diplomatskim misijama. To što predsjednica nije potpisala Borisu Blažekoviću da ide za konzula u New York tumači se i kao izazov koalicijskoj Vladi, a po mnogima cijela priča još nije dobila epilog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:36