MINISTAR OPTEREĆEN AFERAMA

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ HDZ-a USRED GOMILANJA AFERA LOVRE KUŠČEVIĆA Ministar je ovog tjedna otišao kod premijera s torbom punom papira

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Ministar uprave Lovro Kuščević na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji se održao u ponedjeljak popodne, došao je s aktovkom prepunom papira kako bi objasnio da ništa od vlastite imovine nije zatajio te da je sve svoje nekretnine i pokretnine prijavio u imovinskoj kartici.

- Treba napraviti distinkciju između tehničkog propusta i zatajivanja imovine - ističe naš izvor iz Vlade u kojoj još uvijek smatraju da treba čuti i stranu ministra Kuščevića koji nudi objašnjenja za sve afere s kojima ga se povezuje. Njegova se pozicija u Vladi, kako neslužbeno doznajemo, zasad nije promijenila.

- Pustimo vrijeme da pokaže što je od svega toga točno - komentira naš sugovornik.

Naš drugi sugovornik, blizak stranci, smatra:

- Kuščević se ljulja na granici.

Političkog tajnika HDZ-a i ministra uprave Lovru Kuščevića afere potresaju već točno deset dana. Portal Telegram je 18. lipnja otvorio temu s Kuščevićevim prekršajem jer dvije kuće nije upisao u katastar, ali u međuvremenu su i drugi mediji otkrili niz kompromitirajućih podataka o ministru iz Vlade Andreja Plenkovića.

SVE AFERE LOVRE KUŠČEVIĆA

Zbog nekih od njih je navodno i USKOK krenuo u izvide na otok Brač. No, premijer Plenković je ovih dana stao u obranu svog ministra, rekavši da je s njim razgovarao te da ne vidi ništa sporno. Na pitanje novinara hoće li doći do Kuščevićeve ostavke, premijer je odgovorio kako se cijela ministrova krivnja svodi na to da je “dvije nekretnine propustio upisati u katastar”.

- Sve ostalo je u imovinskoj kartici, prošli smo to papir po papir. To je propust, ali ne takvih razmjera da treba dovoditi u pitanje njegov politički i ljudski integritet - izjavio je predsjednik Vlade Plenković te dodao: - To je slijed, rekao bih, dobro usmjerenih napada na ministre. U zadnje tri godine imali smo slične pritiske na mnoge ministre. U zadnjih pet mjeseci imali smo “bombardiranje” ministra Tolušića, ministrice Žalac, ministra Gorana Marića... On je sada deseti, jubilarni.

Međutim, čini se da ni premijerova "zaštita" nije pomogla ministru Kuščeviću jer se situacija ni jučer nije smirila. Štoviše, isplivala su nova otkrića.

- Plenkovićev je stil da brani svakog svog ministra dok nije 100 posto uvjeren da je taj prešao svaku mjeru ili da ta situacija beskrajno šteti stranci - kaže nam izvor iz HDZ-a.

I Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, kojeg su neformalno u stranačkim krugovima prozvali "nositeljem loših vijesti", jučer nije želio komentirati slučaj Lovre Kuščevića.

- Zašto Jandroković šuti? Je li on dobar s Kuščevićem? - pita se jedan sugovornik blizak HDZ-u.

Među HDZ-ovcima na otoku Braču mogu se, pak, čuti razna tumačenja - od toga da neki smatraju kako je ova situacija s Kuščevićem loša za stranku pa do onih koji drže da je on ipak "napravio puno za otok, pa neka je i nešto za sebe".

- Ostaje gorak okus kad se čuje premijera Plenkovića kako bezrezervno štiti ministra koji je nanizao brojne afere u samo nekoliko dana - komentira naš izvor iz HDZ-a s otoka Brača gdje još uvijek pamte unutarstranačke izbore na kojima je za predsjednika HDZ-a pobijedio Tomislav Karamarko, a uoči kojih je Kuščević sve HDZ-ovce s otoka okupio u restoranu na ručku s Karamarkom i Milijanom Brkićem.


- Tada je on lobirao da svi podržimo Karamarka - prisjeća se naš sugovornik iz HDZ-a te dodaje da ga sad čudi premijerova "mlakost". Kuščević je političku karijeru, naime, počeo kao načelnik općine Nerežišća 2005. godine, a za Jutarnji je list ovih dana izjavio da je iz poduzetničkih voda, tvrtke Kuščević d.o.o., tada izašao kako bi "radio za opće dobro". Na funkciji načelnika održao se sve do 2016. godine. Vrh stranke zapazio ga je 2012. godine kad je postao šef stranačkog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo. U Vladi Tihomira Oreškovića bio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja, a uspio je zadržati ministarsko mjesto i poslije ostavke Tomislava Karamarka te dolaska Andreja Plenkovića.

- S obzirom na odnose snaga u stranci, Plenković tada nije mogao puno birati - kaže mi stranački sugovornik.

No, naš drugi sugovornik komentira:

- Ali nije ga baš morao staviti na poziciju političkog tajnika, pa ipak bi to trebao biti netko tko komunicira s koalicijskim partnerima, kreira i promišlja stranačku politiku...

Međutim, Plenkoviću je tada nedostajalo podrške s desnog stranačkog krila pa mu se Kuščević očito učinio kao dobro rješenje nakon što je s te pozicije smijenjen Davor Ivo Stier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:11