AFERA HOTMAIL

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ S KLUBA ZASTUPNIKA HDZ-a Na sjednici je vladala prilično loša atmosfera, premijer Plenković je djelovao zabrinuto i pod stresom

 
 HANZA MEDIA

Za razliku od sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj premijera i šefa stranke Andreja Plenkovića o aferi Hotmail nitko nije ništa pitao, na jučerašnjoj sjednici Kluba zastupnika u Saboru ipak je bilo burnije. Plenković nije uspio izbjeći pitanja zastupnika o Agrokoru.

- Što će biti s nagodbom u Agrokoru i hoće li biti završena u roku - navodno je Plenkovića pitao Domagoj Ivan Milošević, koji se među prvima uključio u raspravu, no na pitanje nije dobio pravi odgovor. HDZ-ovci koji su bili na sjednici Kluba ispričali su nam kako je Plenković ponavljao svoje prijašnje izjave.

- Odgovarao je floskulama, ali nije dao konkretan odgovor Miloševiću - kaže jedan od zastupnika. Dodaje da se nakon Miloševića za riječ javio Miro Kovač, koji je predložio da se održi tematska sjednica Kluba zastupnika o Agrokoru.

- Bilo bi dobro da razgovaramo o tome, da čujemo što ostali misle i da iznesemo svoja stajališta o toj temi - rekao je, doznajemo, Kovač. Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić prihvatio je taj prijedlog, ali HDZ-ovcima nije rekao kad bi se ta tematska sjednica trebala održati. Plenković je navodno rekao da se rasprava o Agrokoru nikako ne može provesti u iduća dva tjedna.

Kako se braniti?

Zastupnik Stevo Culej problematizirao je, kako smo čuli, i Agrokor, ali i prijedlog da ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić postane novi potpredsjednik Vlade.

- Kako se mi sada trebamo braniti od ovoga? Što ću reći kad me netko zaustavi na cesti ili kad me Ivan Pernar napadne u Saboru - pitao je Culej Plenkovića, osvrćući se na aferu Hotmail. Bio je skeptičan i po pitanju Tolušićeva imenovanja.

- Sada će to novinari koristiti kao argument. Pitat će zašto je Tolušić dao sinu Franje Lucića sedam milijuna kuna iz fondova - komentirao je Culej. Plenković mu je na to, navodno, uzvratio da će analizirati tu situaciju.

Loša atmosfera

Na sjednici Kluba HDZ-a, kako doznajemo, bila je prilično loša atmosfera, a na stranačkom sastanku nije se pojavilo više od polovice zastupnika. Ministar Tolušić zakasnio je petnaestak minuta. Premijer je na sjednici Kluba, govore HDZ-ovci, djelovao zabrinuto i pod stresom.

- Po držanju i tonu, to nije isti čovjek otprije dvije godine - komentirali su jučer neki od članova stranke.

Plenković se, kažu izvori sa sastanka, više od pola sata žalio i pričao o hibridnom ratu koji se vodi protiv njega. Spominjao je, kažu HDZ-ovci, opasnost koja prijeti od Živog zida.

- Plenković je u velikoj mjeri govorio o opasnosti od populizma te spominjao primjer Italije. Kukao je zbog napada na njega u medijima, koji su posebno pojačani na društvenim mrežama, gdje HDZ baš i nije aktivan - rekao nam je jedan od sugovornika iz stranke. Kaže da mu je na to komentarom uzvratio Miro Kovač.

- Istina je to o novim komunikacijama i društvenim mrežama, ali to vrijedi za sve. Svatko tko se nalazi na poziciji predsjednika Vlade, predmet je kritika. Sjetimo se da se kritiziralo i Franju Tuđmana, Jadranku Kosor, Ivu Sanadera, Tomislava Karamarka. Za uspon populističkih stranaka nisu krivi mediji ni društvene mreže, a kukanje neće pomoći. Jedini recept protiv njih je da provodimo reforme - navodno je rekao Kovač, istaknuvši da one u Italiji nisu provedene. U raspravu se uključio i Miroslav Tuđman, koji je rekao da treba pratiti “taj fenomen društvenih mreža” i izražavanje nezadovoljstva.

Velika šteta

Plenković je na sjednici hvalio i svoju dosadašnju glasnogovornicu Sunčanu Glavak, koja odlazi u Sabor kao zamjena za Darka Horvata.

HDZ-ovci su jučer neslužbeno komentirali da im je afera Hotmail nanijela veliku štetu.

- I dalje za Plenkovića mislim da je pošten i da se nije okoristio u ovoj situaciji, ali je problem što se zapetljao u laži. Trebao je otpočetka reći kako stvari stoje i odgovoriti na novinarska pitanja. Sada sve izgleda puno gore, a pitanje je i hoće li još nešto izaći u medijima - rekao je jedan član HDZ-a i dodao kako nije siguran je li Plenković svjestan u kakvoj je situaciji ili se samo pravi da ne razumije. U kuloarima su se komentirala i imenovanja Horvata i Tolušića.

- To je sve kompromis. U stranci su mnogi uvjereni da su se Plenković i njegov zamjenik Milijan Brkić dogovorili kako bi se smirile tenzije i nezadovoljstva u stranci i kako ne bi došlo do nekog incidenta u subotu na izvještajnom saboru - rekao nam je jedan od sugovornika iz HDZ-a i zaključio: - Ne razumiju što rade HDZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:50