PAS TRAGAČ ISTARSKE POLICIJE

INSPEKTOR DUKS Tjedno ima pet-šest akcija, mora polagati ispite za produženje licence, ali ima pravo na godišnji odmor i posao mu je najbolja zabava

 
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Dobiti od njega “intervju” bila je prava novinarska muka. Kada god bismo se dogovorili, on je otkazao jer je radio.

Da, pulski policijski inspektor Duks stvarno je bio radišan u zadnjih mjesec i pol dana, kada je imao tri velike akcije pronalaska droge. Najprije je na pulskom autobusnom kolodvoru u ruksaku jednog Makedonca našao kilogram heroina, u Poreču u autu, u zvučniku, našao je 1,4 kilograma marihuane, a prošli tjedan nam je otkazao susret jer je bio u Rovinju u pretresu kuće. I tamo je ni više ni manje nego u podrumu pronašao pola kilograma marihuane.

Inspektor Duks je dvogodišnji njemački kratkodlaki ptičar, “zaposlenik” istarske policije koji radi sa svojim partnerom i vodičem Ivicom Šestom, detektivom i vodičem Službe organiziranog kriminaliteta u PU Istarskoj iz Pazina. I to lani od travnja. Tada su obojica išli na zajedničku obuku u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa na Policijskoj akademiji u Zagrebu koja je trajala sedam mjeseci. Onda je Duks položio ispit i počeo raditi. I prvih nekoliko mjeseci uistinu je bio uspješan, a sada je nezamjenjivi dio tima istarske policije kada je u pitanju pretraga vezana uz droge.

Zajedno cijeli dan

- Nikad dosad nisam radio sa psom kao partnerom, a Duks je dobar partner. Zajedno smo cijeli dan i jako smo se zbližili. Živi kod mene. Nerazdvojni smo otkad smo počeli skupa s obukom i sada nema više rastajanja. Prije sam se morao dogovarati s kolegama, a sada u timu nema velikog dogovora. Ja i on znamo što moramo raditi, i on odradi što se od njega traži. Zna da će dobiti nagradu i obojica smo zadovoljni rezultatom na kraju dana - priznaje nam Šest koji je prije radio u pazinskoj policijskoj postaji. On se za ovu vrstu policijskog posla odlučio jer jako voli pse, a u svom dvorištu ima još četvero njemačkih kratkodlakih ptičara. Oni su međutim predviđeni za lov.

Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Goran Šebelić / HANZA MEDIA

- Pse imam otkad znam za sebe, a njemačke ptičare već 15-ak godina. To je pasmina koja je idealna za lov, imaju dobar nos i nagon za plijen. Međutim, ja sam više ljubitelj pasa nego samog lova. Volim raditi s njima - kaže nam ovaj policajac.

Trening poslušnosti

Dodaje da je ova pasmina jako zanimljiva jer su rođeni vođe i s njima treba raditi kako bi slušali čovjeka. Duks se stoga svaki dan posebno trenira i uči kontroli i poslušnosti. Ali sve se radi kroz igru i nagrađivanje. Nema kazni. Sa Šestovim se psima, koje ovaj ima za lov, ne druži previše kako ne bi popustila kontrola i poslušnost.

Goran Šebelić / HANZA MEDIA

- On je još jako mlad i razigran. Još je, mogli bismo reći, u pubertetu. Voli iskušavati stvari, a s iskustvom će se smiriti i više koncentrirati. Sve što radi mu je zabava jer zna da će na kraju svakog zadatka biti nagrađen. S vremenom se sam naučio ispravljati, a uz iskustvo uči i gdje što treba tražiti. Zapamtio je pozicije gdje treba tražiti drogu i sa svakom akcijom je iskusniji i pametniji. Zato će on s godinama biti sve bolji inspektor - otkriva nam ovaj policajac i veliki ljubitelj pasa. Obojica su kolegama iz pulske policije na raspolaganju 24 sata na dan, a dolaze na teren po prijavi i kreću u zajedničku akciju. Tjedno imaju i po pet-šest akcija. Nekad pronađu veće, nekad manje količine droga. A i kada ne rade, zajedno vježbaju da budu još bolji.

- Kada je Duks na godišnjem odmoru, tada sam i ja - kaže nam Ivica Šest. Naime, policijski psi koji su dresirani za ovaj posao isključivo su uz vodiča koji im je dodijeljen. U slučaju kada Ivica više ne bi radio, ovaj bi njemački ptičar morao ponovno na obuku gdje bi mu bio dodijeljen drugi partner kojega bi morao prihvatiti.

A njihova je zajednička priča počela nakon što su obojica prošli prijemnu obuku na Akademiji u Zagrebu. Duks je došao iz zagrebačke uzgajivačnice Renmar na temelju natječaja MUP-a, i već je bio pripreman za ovaj posao, dok se Ivica prijavio za vodiča. Obojica su prošli sva potrebna testiranja i počeli su se zbližavati jer bez njihove uske suradnje nema dobrog policijskog posla.

Goran Šebelić / HANZA MEDIA

- Kada sam došao u Zagreb, Duks mi je dodijeljen i tu je počela naša zajednička priča. Obuka počinje tako da se pas i vodič spoje. Njihovo druženje traje mjesec dana, a cilj je da se čim više povežu. Taj se dio obuke odnosi na šetnje, hranjenje, igre. Tada se Duks privikao na mene. Onda smo počeli s njegovim vježbama socijalizacije, što znači da je boravio u svim mogućim uvjetima koji će njega snaći u službi. Bit je da se tih prostora ne boji i da se u njima osjeća lagodno - govori nam Duksov partner. Kada se socijalizirao, krenuo je s obukom detekcije, a potom i raspoznavanja mirisa droge. Danas zna raspoznati apsolutno sve vrste droge – od heroina do amfetamina. Istodobno ovaj je pseći inspektor prošao i obuku poslušnosti. Doduše, tu baš i nije briljirao, priznaje Šest, jer je Duks još uvijek jako mlad i iskušava granice.

Problem s egom

- Završni ispit se sastoji od vježbe u zatvorenom i otvorenom prostoru, motornim vozilima, pretrage prtljage i poslušnosti. Osim poslušnosti, u svemu je bio dobar. Ima problema s poslušnošću jer je s nepune dvije godine završio školovanje. Njegov je ego još uvijek jako velik - kaže nam kroz smijeh njegov vodič. Ove ga godine ponovno čeka polaganje za produžetak licence. Šest vjeruje da će briljirati jer iza sebe već ima odlične rezultate.

Inače, istarska policija ima još dva policijska psa, i to za detekciju eksploziva. Jedan je njemački ovčar, a drugi belgijski ovčar.

- Oni su poslušni i privrženi vodiču - zaključuje Ivica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:36