ŠEF STRANKE

INTERVJU S BORISOM MILETIĆEM POVODOM VELIKE OBLJETNICE IDS-a 'Hrvatska samu sebe sabotira 30 godina. Država ne funkcionira'

Sve razvijene zemlje u Europi su decentralizirane! Decentralizacija bi odgovarala svima, ne samo Istri
Na fotografiji: Boris Miletić
 Danijel Bartolić / CROPIX

Točno 30 godina prošlo je od osnivanja najveće regionalne stranke u Hrvatskoj - IDS-a. Bilo je to na Valentinovo 1990. godine, a prvi predsjednik bio je Ivan Pauletta. U tih 30 godina puno se toga promijenilo na hrvatskoj političkoj sceni, a aktualni predsjednik stranke i pulski gradonačelnik Boris Miletić uoči godišnjice koju će članovi stranke slaviti ovaj vikend tvrdi da su se ostvarili apsolutno svi programski ciljevi koje su si zadali te davne 1990.

- Kod nas je kontinuirani napredak imperativ koji smo sebi nametnuli i u tom se smislu naši ciljevi neprestano prilagođavaju kontekstu i novom okruženju. Politika i svijet oko nas radikalno su se promijenili u 30 godina. Mi smo hvatali korak s trendovima, a istovremeno smo ostali dosljedni sebi i svojim vrijednostima. Zato imamo snagu koju imamo. Istra je danas najnaprednija regija u Hrvatskoj i na putu je da postane jedna od najrazvijenijih europskih regija. To je rezultat rada vrijednih Istrana i naše politike i upravljanja.

Međutim, ako bih morao izdvojiti jednu stvar kojom nisam zadovoljan, a koja je u središtu našeg programa, to je decentralizacija. Hrvatska je visoko centralizirana zemlja. Država koči razvoj regija i mi bi bismo se razvijali još brže da se odluke donose u Istri, a ne da godinama stoje u nekoj ladici u ministarstvu u Zagrebu. I Istra i Dalmacija i Međimurje i Slavonija žrtve su centralizacije.

Hoće li svaka od stranaka s lijevog spektra samostalno nastupiti na parlamentarnim izborima ili će doći do ujedinjenja?

- U kontaktu smo sa potencijalnim partnerima i razgovaramo o svim opcijama. Razgovara se o velikom bloku, ali i varijanti da se izađe u dva bloka. IDS je jaka stranka, svi znaju što IDS nosi, pokazali smo to i na prošlim predsjedničkim izborima. Ova Vlada je spora, neodlučna, nekompetentna i licemjerna, da ne kažem podla, što smo mi najbolje osjetili na primjeru Uljanika. I zato lijevo-liberalni blok mora dobro odvagnuti sve opcije.

Kako vidite suradnju sa SDP-om i vidite li sebe u njihovoj Vladi u slučaju da pobijede?

- O tome tek trebamo razgovarati.

Kako zamišljate decentralizaciju nakon parlamentarnih izbora?

- Nevjerojatno je da ni nakon 30 godina od osamostaljenja nikome nije došlo do glave da ovaj centralizirani istrošeni model državnog upravljanja ne funkcionira. Pa pogledajte statistike! Hrvatska je konstantno na začelju EU po svim gospodarskim pokazateljima. Sve razvijene zemlje u Europi su decentralizirane! Hrvatska samu sebe sabotira već 30 godina. Nema dvojbe da bi decentralizirani model odgovarao ne samo Istri, nego i Dalmaciji, Slavoniji, Međimurju i svim ostalim regijama u Hrvatskoj.

U Istri gotovo nemate oporbu. Nedostaje li vam zbog toga refleksija na vaš rad?

- Da, volio bih da imamo radišnu i žustru oporbu koja radi, grize, bori se. To bi i nas sigurno tjeralo da budemo još bolji. Ali to na žalost nije tako. Tu i tamo u nekim gradovima i općinama imate ljude iz oporbe koji su kritični, ali konstruktivni, s kojima se ne morate slagati, ali morate cijeniti to što im je stalo. Na nekim projektima i surađujemo. No, oporba u Istri, a pogotovo u Puli, uglavnom je nezainteresirana i nije ih briga za opće dobro. Vode se isključivo sitnim, osobnim interesima. Ali s druge strane, refleksiju imamo, i to snažnu, prije svega od građana, a onda i od medija. Baš zato što smo jaki i što nemamo kvalitetnu oporbu svaki naš potez je pod trostrukim povećalom, i medija i građana.

Tko je novi IDS?

- Proteklih smo godina znatno pomladili stranku. Imamo nove gradonačelnike i načelnike u istarskim gradovima i općinama. Taj generacijski prijelaz u IDS-u je prošao bezbolno i obilježen je sinergijom iskustva i nove energije. Međutim, nije riječ samo o pomlađivanju kadrova. Novi IDS ili IDS 2.0. da tako kažem počiva na progresivnom i kreativnom pristupu tehnologijama, biznisu, okolišu. Naša politička platforma nužno je vezana uz razvoj Istre i cijela vizija razvoja stranke neodvojiva je od vizije razvoja naše regije. IDS je oduvijek bio avangarda u Hrvatskoj. Takav će i ostati.

Približavaju se unutarstranački izbori u HDZ-u. Može li HDZ postati moderna demokršćanska stranka?

- HDZ je danas svjetlosnim godinama daleko od moderne demokršćanske stranke. Demokršćanskim strankama nije problem suočiti se s avetima prošlosti, one imaju jasan i suvremen pogled na građanska i ljudska prava, moderne demokršćanske stranke ne toleriraju fašizam! Zdrava demokršćanska stranka, iako su to vrijednosti koje su sasvim protivne mom osobnom svjetonazoru, potrebna je Hrvatskoj. Međutim, ovakav HDZ više sliči na nacionalističku, a manje na demokršćansku stranku.

Što je nakon Uljanikove propasti alternativa turizmu u Istri?

- Bioproizvodnja, prerađivačka industrija, ICT i nove tehnologije, uslužne djelatnosti… Sve su to ne samo alternative, nego komplementarni dijelovi dobro diverzificiranoga gospodarstva. To je način na koji mi razmišljamo o ekonomskom razvoju i održivosti. Uljanik je bio iznimno važan stup istarskoga gospodarstva, ali nije bio jedini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:01