STIŽE KAPITAL IZ MOSKVE

INVAZIJA RUSA NA JADRAN Oligarsi žele 23 turistička projekta u Hrvatskoj

Arhiva CROPIX

Među ulagačima je i Jelena Baturina, supruga nekadašnjeg šefa Moskve Jurija Lužkova

Tvrtka Titan nekretnine, iza koje stoje bogati ruski biznismeni, bankari i vlasnici jedne od najvećih građevinskih tvrtki u Moskvi, osim što je iskazala interes za ulaganje u Brijuni rivijeru Kupare i Hotele Maestral, na nedavnom javnom pozivu DUUDI-ja javila se za još čak 19 turističkih projekata.

Nakon što smo zbrojili sve projekte za koje su moćni Rusi zainteresirani, a njih je ukupno 23, izračunali smo da bi u slučaju da prođu na svim tim natječajima, raspolagali imovinom ukupne površine čak 11,3 milijuna četvornih metara.

Spremni za proboj

Prebogatim Rusima europske sankcije zbog rata u Ukrajini očito ne znače ništa i spremni su na svoj proboj na hrvatsku obalu. U pravnom smislu, zapravo, na njih se sankcije ne odnose jer u Zagrebu od 2004. imaju registriranu hrvatsku tvrtku pa svoje milijarde mogu bez problemati ulagati na domaćem turističkom tržištu.

Tvrtka Titan nekretnine, podsjetimo, podružnica je ruske tvrtke Inteco koja je sve do prije dvije i pol godine bila u vlasništvu najbogatije Ruskinje Jelene Baturine, supruge bivšeg moskovskog gradonačelnika Jurija Lužkova, čije bogatstvo Forbes danas procjenjuje na milijardu dolara.

Baturina sada živi u Londonu, vlasnica je dva nekretninska fonda i ulaže u projekte po Europi i SAD-u. Ona je tvrtku Inteco 2011. prodala ruskom bankaru i vlasniku B&N banke, Mihailu Šiškanovu, za 1,2 milijarde dolara. Šiškanov, koji je 179. na listi najbogatijih ruskih biznismena, s procijenjenim bogatstvom većim od 550 milijuna dolara, dobio je 98 posto dionica, a ostatak je kupila ruska Sberbank.

Desetljeće u Hrvatskoj

Inteco danas vodi Oleg Sološčanskij, a on je ujedno i osnivač zagrebačke tvrtke Titan građenje, koja je u Hrvatskoj počela poslovati još 2004. Titan građenje ima nekoliko tvrtki kćeri, između ostalih i Titan nekretnine, čija je direktorica Oksana Dvinski i ta se tvrtka javila na sve domaće natječaje. Sve tvrtke u vlasništvu su Inteca iz Moskve, a u Hrvatskoj su prisutne već 10 godina. Tvrtka Inteco danas vrijedi više od dvije milijarde dolara, a godišnje, prema tvrdnjama direktorice Titan nekretnina Oksane Dvinski, sagrade više od 400.000 metara četvornih stambenog i poslovnog prostora.

Sada su iskazali interes za ulaganje u projekte u sklopu velikog programa 100 Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Zanimljive su im nekretnine i zemljišta na obali, ali i vile i stambene zgrade u Zagrebu, poput one na uglu Basaričekove i Demetrove gdje planiraju uređenje hotela, ili rezidencijalnog objekta Slavujevac.

Vojne nekretnine

Ruskim moćnicima najiinteresantnije su bivše vojne nekretnine i zemljišta, poput Kovčanja i Velopina na Malom Lošinju. Zainteresirani su i za Duilovo u Splitu te čak milijun kvadrata sagrađenog građevinskog zemljišta i bivših vojnih nekretnina Šepurine kod Zadra. Javili su se na pozivni natječaj i za Muzil, Hidrobazu u sklopu projekta Brijuni rivijera, Promontoru, Turtijan i Marleru, sve vojne nekretnine u Puli, te za neizgrađeno građevinsko zemljište u Funtani. U oko su im upale i lovranske vile Lovor i Toplice, ali i Vila Čingrija od 4455 metara četvornih kod Dubrovnika. Na dubrovačkom primorju ulagali bi i u bivšu vojnu nekretninu i izgrađeno građevinsko zemljište Zvekovica od ukupno 9000 metara četvornih u Konavlima, zainteresirali su se i za neizgrađeno građevinsko zemljište u Gružu, te za dva projekta Šipanska luka 1. i 2. od ukupno 84.000 kvadrata.

‘Istina je, htjeli bismo uložiti milijarde eura’

Oksana Dvinski, direktorica tvrtke, rekla nam je jučer kako će se sigurno javiti na sve natječaje koji budu raspisani. Novac im, kaže nije problem. Imaju već zatvorenu i financijsku konstrukciju, ali o visini ulaganja u sve ove projekte ne želi govoriti. Riječ je o milijardama eura.

- Sad je sve na državi. Mi smo spremni ulagati. Sankcije se ne odnose na nas jer naša tvrtka je hrvatska. Projekte bi razvijali samostalno - kaže Dvinski, 37-godišnja Ukrajinka koja se prije 10 godina doselila u Hrvatsku i udala se za jednog zagrebačkog odvjetnika. Kada je riječ o Kuparima, njihova vizija razvoja jest da bivše vojno odmaralište u budućnosti postane luksuzni resort s pet zvjezdica. Gradili bi hotele, ali i vile s bazenima. Menadžment bi najvjerojatnije bio povjeren nekom poznatom svjetskom brandu, poput Kempinskog. Tvrtka Titan nekretnine u Zagrebu je još 2008. sagradila stambeni kompleks Markuševac, a 2012. dovršili su projekt Zagrebačka, stambeno-poslovnu zgradu sa 111 stanova i četiri poslovna prostora, u koju su uložili 15 milijuna eura. Također, njihova Titan Energija suinvestitor je najveće solarne elektrane u Hrvatskoj u Orahovici, a ulagali bi i u hidroelektrane. Najponosniji su, rekla nam je direktorica, na stambenu četvrt Dominion u Zapadnom moskovskom okrugu. Tu je i kompleks Olimp u Sočiju, sagrađen za Zimske olimpijske igre. A kada je riječ o stranim investicijama, Inteco je, među ostalim, dagradio i Grand Tirolia Golf and Ski Resort u Austriji.

Novi hoteli: 4 zvjezdice, 1500 ležaja

Vlada je na jučerašnjoj sjednici raspisala javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari kod Dubrovnika, čija je ukupna investicija procijenjena na najmanje 100 milijuna eura. Ministar turizma Darko Lorencin podsjetio je da je sredinom siječnja objavljen poziv za iskazivanje interesa za pravo građenja i služnosti nad nekretninama na lokaciji Kupari te da se javilo šest potencijalnih investitora.

U planu je gradnja novih hotela sa 1500 kreveta razine četiri i pet zvjezdica. Za ulaganje u Kupare zainteresirane su najjače domaće i strane turističke tvrtke. Tu su Karisma Hotels Adriatic, Valamar poslovni razvoj, Titan nekretnine, Rixos grupa, Avenue group, te Braniteljska zadruga “Mir”.

Što sve Rusi žele?

KUPARI

Župa dubrovačka; 140.000 m2; bivše vojno odmaralište i hotel

BRIJUNI RIVIJERA

Pula; 431.100 m2; neizgrađeni prostor

HOTELI MAESTRAL Dubrovnik; 23.753 m2; pet

hotelskih objekata

BASARIČEKOVA/DEMETROVA

Zagreb; 1055 m2; poslovno-stambeni objekt

SLAVUJEVAC

Zagreb; 1773 m2; rezidencija

KOVČANJE

Mali Lošinj; 402.378 m2; bivša vojna nekretnina i izgrađeno građevinsko zemljište

VELOPIN

Mali Lošinj; 119.259 m2; bivša vojna nekretnina i izgrađeno građevinsko zemljište

VILA LOVOR

Lovran; 1600 m2; bivše odmaralište i park

VILA TOPLICE

Lovran; 1023 m2;

bivše odmaralište

DUILOVO

Split; 50.140 m2; bivša vojna nekretnina

ŠEPURINE

Zadar; 1,019.866 m2; bivša

vojna nekretnina i izgrađeno građevinsko zemljište

MUZIL

Pula; 72.000 m2; bivša vojna nekretnina i izgrađeno građevinsko zemljište

HIDROBAZA

Pula-Brijuni rivijera; 180.000 m2; Izgrađeno građevinsko zemljište

PROMONTORE

Pula; 294.165 m2; bivša vojna nekretnina i izgrađeno građevinsko zemljište

FUNTANA

Funtana; 60.554 m2; neizgrađeno građevinsko zemljište

TURTIJAN

Pula; 66.760 m2; bivša vojna nekretnina i izgrađeno građevinsko zemljište

MARLERA

Pula; 1.065.280 m2; bivša

vojna nekretnina i izgrađeno građevinsko zemljište

GRUŽ

Dubrovnik; 43.828 m2;

Neizgrađeno građevinsko zemljište

ZVEKOVICA

Konavle; 8.913 m2; bivša vojna nekretnina i izgrađeno građevinsko zemljište

VILA ČINGRIJA

Dubrovnik; 4455 m2; rezidencija

ŠIPANSKA LUKA 1

Šipan; 11.769 m2; bivša vojna nekretnina, izgrađeno građevinsko zemljište, kula

ŠIPANSKA LUKA 2,

Šipan; 72.000 m2; bivša vojna nekretnina i izgrađeno građevinsko zemljište

UKUPNO:

23 projekta

11,271.918 m2 ili 1127,16 ha

Izdvajamo