IMA IH POSVUDA

INVAZIJA ŠTAKORA U OSIJEKU Dječak (6) napadnut u samom centru grada: 'Igrao se skrivača, a odjedanput je nešto iskočilo i ugrizlo ga za ruku!'

 
 Hanza Media, Profimedia

Grad Osijek već godinama ima problem sa štakorima, ali o tome se tek počne pričati i raspravljati kad se dogodi nekakva nesreća. I baš tako nešto se dogodilo prije 20-ak dana u samom središtu grada. Glas Slavonije piše da je štakor na samom Trgu slobode ugrizao 6-godišnjeg dječaka. Roditelji su odmah reagirali i odveli dijete u bolnicu. Iako su dječakovi nalazi dobri nakon što je višekratno primio infuziju, roditelji i dalje strahuju za njegovo zdravlje.

- Igrao se s prijateljem skrivača i pritom se skrio iza jedne od posuda za smeće. Ondje je bio štakor koji je skočio i ugrizao ga za ruku. Došao mi je reći što se dogodilo, opisao mi je “da ga je ugrizao jako veliki miš”. Odmah sam ga odvela k liječniku, ruka mu je previjana i dobivao je terapiju u dnevnoj bolnici. Iako liječnici kažu da nema mjesta strahu od mišje groznice, ipak i dalje strahujem da je štakor bio zaražen nekom bolesti koja se manifestira tek nekoliko tjedana od ugriza – priča zabrinuta majka šestogodišnjaka za Glas Slavonije.

Štakori su u posljednjih nekoliko godina zaposjeli grad, a njihova se populacija i dalje nesmiljeno razmnožava. Nije rijetkost ni da izlaze iz WC školjki (nedavno se to dogodilo u stanu na Bosutskom naselju), a može ih se vidjeti i kako hodaju ulicama u pola bijelog dana. Kako kažu epidemiolozi, bit će i gore ako svaki stanovnik grada ne poduzme nešto kako bi pomogao da se ovaj problem riješi.

- Deratizacija nije mjera kojom ćemo se riješiti štakora, nego je to naše odgovorno ponašanje. Država je donijela propise kako se gradovi mogu boriti za smanjenje populacije glodavaca, ali deratizacija ne može pomoći ako svaki čovjek ne poduzme što je u njegovoj moći da ih se riješimo, jer sve je to ponajprije posljedica nebrige svakog pojedinca. Svi misle kako Grad ne obavlja deratizaciju kako treba, ali Grad Osijek obavio je sve u skladu sa zakonom i ne može ništa više učiniti. Štakor neće jesti otrov ako ima drugu hranu. Zašto ne bi jeo krumpir ili organski otpad s komposta ako mu je blizu. Bitno je smanjiti mogućnost da se nastane u nusprostorijama, zatvoriti sve rupe i uništiti im mjesta za mogućnost razmnožavanja. Svaki građanin to treba sam napraviti. Ako ih vidimo da se kreću danju, to znači da ih ima već jako puno – ističe dr. Milas za Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:17