BLAGAJNICA OTKRIVA

Iskopana tajna: HDZ s prljavih 13 milijuna kuna financirao Jadranku Kosor, ali i Houdeka, Škoru, Kindl...

 Goran Mehkek / Cropix

Isplatnice iz crnog fonda blagajnica HDZ-a Branka Pavošević zakopala je u vrtu. Originalno su na njima bilježeni iznosi i osobe kojima je izdavala novac, a naknadno je na neke od njih dodala bilješku da su u pozadini troškovi kampanje J. Kosor. Pokažu li se nakon provjera i ispitivanja drugih svjedoka njezine tvrdnje točnima, to će biti prvi dokaz da je HDZ predsjedničku kampanju vodio s nelegalnim sredstvima. No, ujedno bi to trebao biti i presudni element za otvaranje kaznenog postupka protiv HDZ-a kao pravne osobe. Kako Večernji list neslužbeno doznaje od izvora bliskih istrazi, Pavošević je USKOK-u detaljno obrazložila svaku iskopanu isplatnicu na kojoj je navedeno ime osobe kojoj se novac isplaćuje, iznos te u većini slučajeva i datum isplate, piše Večernji list .

A na tim su isplatnicama imena poput Ratka Mačeka, Darka Milinovića, Biance Matković, Antuna Vrdoljaka, fotografa Damira Hoyke, estradnih zvijezda Jacquesa Houdeka, Miroslava Škore...

Gotovo svih tih 13 milijuna kuna, prema tvrdnjama Pavošević, otišlo je na financiranje predsjedničke kampanje Jadranke Kosor 2004. i 2005. godine te za njezinu kampanju u 1. izbornoj jedinici za parlamentarne izbore 2007. U vrijeme predsjedničkih izbora 2004. godine u HDZ-u su tvrdili da su u prvom krugu, primjerice, na kampanju Jadranke Kosor potrošili 4,2 milijuna kuna, no neovisne su procjene govorile o 12 milijuna. Pavošević je vodila računovodstvo HDZ-a do 2009., a privedena je sredinom srpnja ove godine zbog istrage o Fimi mediji .

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:04