VRŠNJAČKO NASILJE

'Ispisao sam kćer iz škole jer više nije mogla podnijeti sustavno maltretiranje. Ona je vrhunska sportašica, a protiv nje su se urotile dvije učenice'

 
 Profimedia, Alamy

ŠIBENIK - Mojoj kćeri zbog vršnjačkog nasilja narušeno je psihičko i fizičko zdravlje do te mjere da sam je po žurnom postupku upisao u novu školu jer više nije mogla svakodnevno trpjeti maltretiranje drugih učenica, tvrdi sudac Općinskog suda u Šibeniku Mato Jelić sa stalnom službom u Kninu, gdje je osnovnu školu pohađala njegova maloljetna kćer, piše Šibenik IN.

Odlučio je javnost s tim osjetljivim slučajem upoznati pod punim imenom i prezimenom u nadi da će ohrabriti i druge roditelje čija djeca, kaže, također trpe nasilje u istoj školi.

- Mom djetetu, odličnoj učenici i vrhunskoj sportašici, članici hrvatske kadetske reprezentacije jednog borilačkog sporta, nanesena je velika šteta. Njezini su problemi počeli već u trećem razredu, s prvim osvojenim medaljama na koje su bile ljubomorne dvije učenice koje se bez značajnih rezultata bave istim sportom. One su izlagale ruglu njezine sportske uspjehe, prekinule s njom komunikaciju i nagovorile drugu djecu iz razreda da učine isto – počinje Jelić.

Iako mu se kćer često žalila na te probleme, smatrao ih je prolaznom fazom te nije poduzimao konkretne mjere sve do lani kada je na nju, govori, krenula lavina nasilja koje su predvodile iste dvije učenice, a sve zbog njezina plasmana na europsko prvenstvo.

- Od tada ju ne prestaju maltretirati preko društvenih mreža, ni jedno dijete u razredu s njom ne razgovara, ne zato što ne žele, već zbog toga što su cijelom razredu te dvije učenice jasno dale do znanja da će svatko tko bude s njom razgovarao završiti na njihovoj 'crnoj listi' i da će mu tada biti isto kao i mojoj kćeri. Ona zbog odlaska na natjecanja izvan Hrvatske nekad izbiva iz škole i po nekoliko dana, a nitko joj ne smije po povratku javiti što su u međuvremenu učili niti što su bile školske zadaće. Izbacile su je iz svih grupa za dopisivanje preko kojih sva djeca iz razreda komuniciraju te su u tim grupama nastavile s različitim gnjusnim i primitivnim uvredama na njen račun – ogorčen je Mato Jelić.

On je dobio neke od tih poruka pa ih je pokazao školskoj pedagoginji, koja je s autoricama obavila jedan razgovor, a drugi, iako ga je zakazala, nije održala, ističe Jelić.

U osnovnoj školi Domovinske zahvalnosti u Kninu čitav taj slučaj, zbog kojeg je učenica žurno ispisana iz škole, ne žele komentirati, a ravnatelj Ivan Uzun kratko je za ŠibenikIN rekao da nije bilo propusta u radu škole, ali da će sve ipak utvrditi nadležne službe, piše Šibenik IN.

- U prosincu je moja kćer, koja je ranije na tjelesnom dobila od te dvije učenice teže udarce po nogama, uključila snimanje na mobitelu i sakrila ga u ormarić svlačionice sportske dvorane. Na snimci se jasno čuje kako se njih dvije dogovaraju da joj na satu tjelesnog odgoja slome nogu! Odmah sam otišao psihologu koji ih je pozvao na razgovor. One su priznale da su pretjerale, a on je zapisnik predočio ravnatelju. Priopćeno mi je kasnije da će njima dvjema biti izrečene pedagoške mjere i da će se obavijestiti Centar za socijalnu skrb u Kninu, a ravnatelj me je zamolio da ne podnosim prijavu policiji jer je bio uvjeren da će on sa svojim stručnim suradnicima i nadležnim Centrom za socijalnu skrb uspjeti riješiti problem mog djeteta – priča Jelić.

Ništa od obećanog nije poduzeto, nastavlja, a pedagoške mjera im nisu izrečene, nakon čega su one nastavile s maltretiranjem. On je ipak policiju o svemu obavijestio krajem siječnja, a kako je kazala glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor, policijsko postupanje je u tijeku i istražuju se sve okolnosti navedene u njegovu podnesku kninskoj policiji.

- Na međunarodnom turniru moja kćer osvojila je zlatnu medalju i pobijedila jednu od djevojčica koje ju maltretiraju, a kasnije su joj one predložile 'revanš' u školi, pravi fizički obračun. Tada je mojoj kćeri bilo svega dosta, izdržala je sve njihove provokacije, ali je došla kući žaleći se na glavobolju i bolove u trbuhu praćene mučninom. Odmah mi je rekla da više ne želi ići u Osnovnu školu Domovinske zahvalnosti jer se više ne može nositi sa svakodnevnim maltretiranjem od kojeg je nitko u školi ne želi zaštititi. Također, nije htjela ni da snimke nekakvog njihovog 'obračuna' kruže po internetu – ogorčen je otac maloljetne učenice.

Smatra da su ravnatelj i stručni tim škole napravili teške propuste ne izrekavši pedagoške mjere dvjema učenicama koje su se dogovarale da nanesu tjelesne ozljede njegovoj kćeri, odnosno nisu poduzeli potrebne mjere da ju zaštite, niti su o kršenju njezinih učeničkih prava izvijestili nadležna tijela što je rezultiralo narušavanjem psihičkog i fizičkog zdravlja njegove maloljetne kćeri, koja zbog svega posjećuje i psihologa.

Stoga je krajem siječnja uputio zahtjev za provođenjem inspekcijskog postupka u Osnovnoj školi Domovinske zahvalnosti Knin, a kronologiju svih zbivanja poslao je na adrese policije, pučke pravobraniteljice za djecu, kninskog centra za socijalnu skrb, te resornom ministarstvu, zahtijevajući razrješenje ravnatelja i izvanredne otkaze članovima stručnog tima škole.

- Izricanje tako teških mjera tražim jer je nasilničko ponašanje u kninskoj osnovnoj školi učestalo, a odgovorne osobe u svim tim slučajevima ponašaju se pasivno. Znam za bar desetak slučajeva vršnjačkog nasilja i nadam se da će moje istupanje u javnost ohrabriti djecu koja ga trpe i njihove roditelje da se ohrabre i prijave ga – kazao je Kninjanin Mato Jelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:32