DEKAN BUDIĆ

'Isplaćuje si pola milijuna kuna dodataka, zaposlio je rođakinju i sina, sam sebe birao za dekana'

Veleučilište u Požegi nevjerojatan je primjer dekanova samoposluživanja novcem i procedurom odlučivanja

Veleučilište u Požegi na račun dekana prof. Ivana Budića tijekom četverogodišnjeg mandata isplatilo je 424 tisuće kuna neto. Takve isplate i ne bi bile čudne da je riječ o redovnoj plaći, no spomenuti iznos odnosi se isključivo na dodatak na plaću. Naime, dodatak se isplaćuje na osnovi odgovornosti posla, a dekanu za tu “odgovornost” mjesečno na račun sjeda deset tisuća kuna.

Dekanova laka zarada

Prema dokumentaciji koju posjeduje Jutarnji list, Budiću je u samo deset mjeseci (1. siječnja - 31. listopada 2011.) isplaćeno sto tisuća kuna dodatka neto, dok je bruto iznos nevjerojatnih 215 tisuća kuna.

Tu praksu isplate dodatka uveo je 2002. godine bivši dekan prof. Stjepan Madjar, čija je prva naknada iznosila 3500 kuna mjesečno. Do njegove smjene 2008. godine narasla je na 6500 kuna pa je tijekom šest godina samo od dodatka, mimo plaće, Madjar zaradio 402 tisuće kuna neto.

Kap u moru zloporaba

Praksa isplate se nastavila i dolaskom novog dekana koji je “naslijedio” šest i pol tisuća kuna dodatka. Upravno vijeće je 17. listopada 2010. zaključilo da je to premalo i naknadu su podigli na deset tisuća. Potpuno je nevjerojatno da je dodatak na plaću dekanu samo 1700 kuna manji od redovne plaće.

Uz dekana dodatke na plaću imaju prodekan, pročelnici odjela i savjetnici. Na njihove je račune također u razdoblju od deset mjeseci mimo plaće (što imamo i dokumentirano) isplaćeno 150 tisuća kuna neto ukupno.

Postavlja se pitanje kako je moguće da je Upravno vijeće potpisalo tako visoke dodatke s obzirom na to da taj novac dolazi direktno s Veleučilišta. Naime, redovne plaće za profesore i ostale zaposlenike isplaćuju se iz državnog proračuna, dok se dodaci isplaćuju iz vlastitih sredstava, dakle iz budžeta Veleučilišta i školarina koje uplaćuju studenti.

- Isplata sramotnih dodataka samo je kap u moru nereda koji se događa na Veleučilištu. Dekan Budić radi sve kako njemu odgovara. Zaposlio je sina i rođakinju, a zapravo je sam sebe i izabrao za dekana - kaže naš sugovornik. Naime, kao član Upravnog vijeća Budić je sudjelovao u smjeni bivšeg dekana te je glasao sam za sebe i postao v.d. Naknadno, kaže naš sugovornik, Budić je postao predsjednik Stručnog vijeća koje bira dekana. Na taj je način Budić zapravo sam sebe izabrao.

- Iako mu je mandat trebao potrajati još nekoliko mjeseci, Budić je već izabran na novi četverogodišnji mandat. I to još prije osam mjeseci. Naime, kada se promijenila vlast na parlamentarnim izborima, shvatio je da može doći do promjena u vijećima pa je natječaj raspisan osam mjeseci ranije. Na taj si je način osigurao dodatne četiri godine mandata - kaže naš izvor.

Budićev zakon

Komentar na ove optužbe zatražili smo i od prof. Budića koji je smatrao kako nije potrebno da nešto komentira jer je sve po zakonu.

- A što bih tu komentirao? Nisam si sam pisao plaću i dodatak. To je potpisalo Upravno vijeće. Naravno da nisam sam zaposlio sina. Izabralo ga je Upravno vijeće jer je imao sve reference za posao. Kad je riječ o natječaju za dekana, nisam ga ja raspisao - rekao je Budić.

Najava istrage

Predsjednik Upravnog vijeća Marijan Cesarik objašnjava da je tu funkciju preuzeo tek prije nekoliko tjedana tako da nije potpisao niti jedan od spornih dokumenata.

- Nisam i nikada ne bih potpisao takve dokumente. U ovom kratkom razdoblju upoznao sam se s događanjima na Veleučilištu i prema tome ćemo postupati i poduzeti sve potrebne radnje - kaže Cesarik. Pokušali smo kontaktirati i bivšu predsjednicu Upravnog vijeća Mariju Bajt koja je potpisnica dokumenata, ali nije bila dostupna za komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:13