TRAUMATIČNO ISKUSTVO

ISPOVIJEST DJEVOJKE KOJU JE ŽIGOSAO ŠKOLSKI KOLEGA 'Sjedila sam u klupi, upaljačem je palio papiriće, a onda mi ga je dvaput utisnuo na kožu'

 
lijevo: 'žigosana' tinejdžerica; desno: Adem Shala, otac tinejdžerice
 Jure Mišković / CROPIX

- Premjestio se u klupu iza mene jer mu je bilo dosadno i s upaljačem je palio nekakve papiriće. Onda je počeo zagrijavati njegov metalni dio i dva puta mi ga je prislonio s vanjske strane nadlaktice. Nakon toga opeklina je izgledala kao slovo U. Kad sam mu to rekla, on mi je odgovorio: ‘Eto, sad se možeš hvaliti da si ustaša!’, ispričala nam je 15-godišnja učenica prvog razreda Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru, koju je kolega iz razreda doslovno žigosao tijekom nastave hrvatskog jezika u srijedu prijepodne.

Nakon što ju je opekao, ponovno je zagrijao upaljač i po vratu je na isti način opržio drugog učenika koji je sjedio u klupi s 15-godišnjakinjom.

- Profesorica nije primijetila što je napravio, ali je primijetila dim od papirića i uzela mu upaljač. Ja nisam smjela ništa reći. Zaprijetio mi je da će me napasti ako ikome kažem - priča 15-godišnja V. Shala, djevojka albanskog podrijetla.

Daljnje mjere

Ravnatelj škole, naime, cijeli incident je okarakterizirao kao “dječju igru i šalu”.

- Kako to profesorica nije vidjela zaista ne znam, tu osjećam krivnju. Profesorica još uvijek nije napisala izvještaj o incidentu, a nisam siguran da će uopće doći na posao. Uznemirila se i zbog medija pa nije sigurna da može normalno održati nastavu - kaže ravnatelj škole Jozo Dragić, bivši gradski vijećnik iz redova HSP-a, koji ne vidi problem u tome što nije zvao policiju u školu. Štoviše, u srijedu, nakon incidenta, pozvao je u svoj ured roditelje djece koja su sudjelovala u događaju s ciljem da se stvari utišaju kako nitko od njih, ali ni škola, ne bi imali posljedica. Bio je to, kaže ravnatelj Dragić, dogovor između roditelja i djece.

- Roditelji su se na sastanku kod mene zajedno sa svojom djecom dogovorili da neće zvati policiju kako maloljetnici ne bi imali nekakav policijski dosje - potvrdio je Dragić, dodajući kako se otac žigosane djevojke s tim nije složio te se obratio medijima i ispričao im što se u školi dogodilo njegovoj kćeri.

Ravnatelj Dragić ne sjeća se da je sličan slučaj doživio u zadnjih devet godina, otkako je na čelu škole, a u Ministarstvo obrazovanja morao je poslati izvješće o incidentu gdje je, među ostalim, naveo kako je opomenuo maloljetnika da će snositi posljedice u vidu pedagoških mjera te da će razredno vijeće odlučiti o daljnjim mjerama.

- Maloljetniku se može izreći mjera predisključenja, a ako ponovi bilo kakav incident, može biti isključen iz škole - rekao je Dragić.

Slučaj žigosanja izašao je u medije zahvaljujući Ademu Shali, ocu ozlijeđene 15-godišnjakinje, inače predsjedniku Međužupanijske zajednice Albanaca Republike Hrvatske. Ističe kako ovo nije prvi put da mu je dijete bilo napadnuto u ekonomskoj školi.

- I moja starija kćer je u toj školi bila napadnuta, tad mi je ravnatelj rekao kako ne želi ni policiju ni medije kako ne bi školi uništili ugled. Tad sam mu se zakleo da ću sljedeći i najmanji incident dati u medije - kazao je otac 15-godišnjakinje, dodajući da su djevojci mladići prijetili riječima “ubit ćemo te” i “zaklat ćemo te”.

Okolnosti

Iz policije su izvijestili kako je u tijeku kriminalističko istraživanje u kojem će se rasvijetliti sve okolnosti ovog događaja te kako surađuju sa školskom stručnom službom, centrom za socijalnu skrb i državnim odvjetništvom. U policiji smatraju da nije počinjeno kazneno djelo i da neće doći do privođenja maloljetnika.

- Nedopustivo je od strane stručnih službi, ravnatelja i nastavnice zataškavanje svake vrste nasilja - komentira novi incident nasilja u hrvatskim školama dr. sc. Zlatko Miliša, socijalni pedagog i profesor na Sveučilištu u Osijeku.

Divjak: Izjave ravnatelja zadarske škole u potpunosti neprimjerene

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjave ravnatelja zadarske Ekonomsko-birotehničke škole o slučaju vršnjačkog nasilja smatra u potpunosti neprimjerenima te oštro osuđuje sve izjave kojima se grubo diskriminira učenike u odnosu na program koji pohađaju.

"Izjave ravnatelja u Zadru o slučaju vršnjačkog nasilja u školi smatram u potpunosti neprimjerenima. Posebno jer je odgovoran za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove", odgovorila je ministrica Divjak na upit Hine.

Komentirajući slučaj u kojemu je učenik zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole užarenim vrhom upaljača u obliku slova "U" opekao školsku kolegicu i kolegu, ravnatelj škole Jozo Dragić za N1 televiziju rekao je kako nije riječ o "posebno teškom djelu" te da je u pitanju bila "samo dječja igra".

Osim toga rekao je da se "takvi mali incidenti događaju" zadnjih godina otkako su se u školu počeli upisivati učenici po individualiziranom i posebnom programom, odnosno, kako je rekao, "učenici s poteškoćama u razvoju".

"Oštro osuđujem sve izjave kojima se grubo diskriminira učenike u odnosu na program koji pohađaju. U našem sustavu svi učenici su jednakovrijedni i jednakopravni, a ravnatelji su dužni takav sustav čuvati i osnaživati", ističe ministrica Divjak.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u četvrtak je u zadarsku školu uputilo prosvjetnu inspekciju, a u slučaj se uključila i zadarska policija. U tijeku je, naime, kriminalističko istraživanje, a ozljede koje su zadobile dvije maloljetne osobe policija je okvalificirala kao lakše.

Načelnik zadarske krim-policije Boro Mršić potvrdio je na konferenciji za novinare kako se "stručna služba škole uključila pravovremeno" te da će po okončanju istraživanja o svemu obavijestiti Centar za socijalni rad i nadležno državno odvjetništvo. Dodao je da je policija obavijest o događaju zaprimila od medija. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:48