DR. DEJAN ČANAK

ISPOVIJEST DOKTORA KOJI APELIRA NA KOLEGE DA NE NAPUŠTAJU HRVATSKU 'I ja bih mogao vani puno zaraditi, ali tada bih izgubio sebe. Evo zašto sam ostao'

 
Na fotografiji: dr.Dejan Čanak na radnom mjestu
 Mate Piškor / CROPIX

Sudjelujući na konferenciji s donatorima u akciji prikupljanja sredstava za uređaj magnetske rezonance za Opću bolnicu „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, dr. Dejan Čanak (42), specijalist radiolog, voditelj odjela radiologije sisačke bolnice, uputio je javni apel kolegama liječnicima da ne donose olako odluku da odu na rad u inozemstvo.

- Unatoč boljim uvjetima rada u inozemstvu i boljim primanjima, zbog domoljublja ja sam odlučio ostati u Hrvatskoj, koja mi je omogućila školovanje, studij i specijalizaciju. Moram vratiti dug mojoj državi koja mi je, uz veliko odricanje moje obitelji, omogućila da završim skupi fakultet i specijalizaciju. Ne smijemo mi liječnici gledati samo na svoja prava i interese, imamo i dužnost i odgovornost, kaže dr. Čanak.

Pojašnjava kako liječnici, za razliku od, na primjer, inženjera građevine, metalurgije i drugih stručnih zanimanja, imaju dovoljno posla u Hrvatskoj.

- Štoviše, manjak je liječnika pa ne moramo ići van tražeći posao, iako sam svjestan da bih vani mogao za puno manje posla zaraditi puno više novca. Ali bih izgubio sebe. Razgovaram s kolegama koji su otišli, pričaju o modernijoj tehnologiji, o većoj zaradi, ali, iako to nerado priznaju, svima fali Hrvatska, naši odnosi, osjećaj pripadnosti, druženje. Ja bih, na primjer, teško otišao i iz Siska, a kamoli iz Hrvatske. Ovdje sam proveo djetinjstvo, ovdje su moji prijatelji, obitelj, veze, ovdje imam posao koji volim, ovdje mi je ugodno. Moj odjel radiologije odlično je opremljen, imamo najmodernije uređaje, ovdje se mogu dalje razvijati, jedini je problem što nas je malo, bilo nas je nedavno sedam specijalista radiologa, sada nas radi četvero. Nas četvero dnevno obradimo oko 250 pacijenata, što je veliki napor, ali i obveza i odgovornost. Raduje me što će nam uskoro doći četvero specijalizanata, koje smo poslali na specijalizaciju, imat ćemo uskoro i uređaj za magnetsku rezonancu te očekujemo još veći broj pacijenata, ističe dr. Čanak.

Sisak,260118.
 Dr. Dejan Canak, voditelj Odjela radiologije u sisackoj opcoj bolnici, pozvao je kolege lijecnike da ne odlaze iz Hrvatske olako, da prije odluke o odlasku razmisle o domoljublju i odgovornosti prema drzavi i drustvu kojem im je omogucilo skupo studiranje i specijalizaciju. 
Na fotografiji: Dr. Dejan Canak na radnom mjestu.
Foto: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX
Na fotografiji: dr.Dejan Čanak na radnom mjestu

Priča dr. Čanak kako osjeća da se stanje, što se tiče odlazaka liječnika, polako stabilizira. Prvotno oduševljenje mogućnošću odlaska u bilo koju zemlju EU i većom zaradom, polako kopni. Jasno, i država mora u tom pogledu nešto učiniti.

- Treba povećati plaće, rješavati brže stambena pitanja medicinskog osoblja, omogućiti usavršavanje i napredovanje mladim liječnicima, nabaviti suvremene uređaje. Evo, na primjer, kako mi na odjelu radiologije bolnice u Sisku mislimo u Sisku zadržati nove specijaliste koji nam uskoro stižu: imat ćemo uskoro magnetsku rezonancu, imamo vrhunski novi CT uređaj, moderni moćni ultrazvučni aparat, novi uređaj za mamografiju, radimo postupke intervencijske radiologije koje inače rade veliki klinički centri poput biopsije i drenaže pod kontrolom CT-a, trebamo još nabaviti tri klasična radiološka uređaja kako bismo uklonili usko grlo u našem procesu liječenja i dijagnostike i pratiti svjetske trendove u tehnologiji. I to je izazov za mlade stručnjake, to je razlog za ostanak, nadam se da će u Sisku ostati, odnosno da će nam se vratiti naši specijalizanti. Inače, imam osjećaj da neki naši specijalizanti vrlo olako shvaćaju svoje ugovore o specijalizaciji i obveze koje proizlaze iz tih ugovora. I ovdje je riječ o pomanjkanju shvaćanja da osim prava imamo i obveze, kaže dr. Čanak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:49