ODGOVARA NA OPTUŽBE

ISPOVIJEST LESAROVA SINA 'Da, radim u tatinoj stranci za plaću od 10.000 kn, ali to nije nepotizam'

Igor Lesar: Da, imam 10.000 kuna plaće, ali nepotizam je problem kad zaposleni ne radi svoj posao, a ja sam na raspolaganju 24 sata
Zagreb, 281113.Crnomerec.Dragutin Lesar, predsjednik hrvatskih laburista, na konferenciji za medije govorio je o visednevnoj akciji "Pobuna!". Akcijom se upozorava na Vladino sveobuhvatno umanjenje dosadasnjih prava gradjana novim zakonima o radu, mirovinskom osiguranju te o povremenim poslovima, a koja je startala u vise desetaka gradova Hrvatske 26. studenoga ove godine.Na fotografiji: Dragutin Lesar.Foto: Darko Tomas / CROPIX
 Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX

Ne želim se spuštati na taj nivo pa se putem medija prepirati s Brankom Vukšićem - reakcija je Igora Lesara, 37-godišnjeg sina Dragutina Lesara, bivšeg šefa i osnivača Hrvatskih laburista koji su ovih dana suspendirali Branka Vukšića.

Vukšić je, podsjetimo, bivšeg kolegu Dragutina Lesara javno prozvao, među ostalim i zbog nepotizima.

- Bio sam protiv nepotizma, Lesarove autokracije, nerada i protiv logike posvađaj sve pa vladaj. To što je zaposlen sin predsjednika i moja je greška, ali ne može biti na sjednicama i voditi glavnu riječ. Gdje toga ima da obitelj vodi stranku? U stranci u kojoj je predsjednikov sin druga osoba kao web administrator s plaćom od 10.000 kuna, nitko ući neće. Lesar je dao ostavku jer se slika o moralnoj vertikali istopila. Jedino misli na sebe i svoju obitelj - izjavio je Vukšić.

Skromni uvjeti

Stranački izvor blizak Lesarovima, pak, kaže da nije u redu da Vukšić to govori: “Pa što je onda Vukšićev sin radio u kampanji za njegove lokalne izbore u Zagrebu?”

Inače, Igor Lesar potvrdio nam je da je u središnjici stranke zaposlen otkako su Laburisti osnovani. Angažiran je kao stručni suradnik zadužen za održavanje stranačkog internetskog portala i druge poslove. U stalnom je radnom odnosu, a za taj posao prima plaću od 10.000 kuna. Tvrdi da je ta plaća propisana stranačkim pravilnikom, objavljenim na stranačkim internetskim stranicama, a da njega nije angažirao njegov otac, nego predsjedništvo Hrvatskih laburista.

- Na raspolaganju sam stranci 24 sata dnevno. Nije to posao od osam sati dnevno, nego je to svakodnevni angažman, rad i vikendima i praznicima - objašnjava Lesar junior. Zaposlen je zajedno s tajnicom i vozačem otkako je stranka osnovana te središnjica nema drugih zaposlenika. Kaže da ostale stranke imaju posebne odjele za informatiku, medije, organizaciju, rad na terenu, a Laburisti imaju samo njih troje.

- Pa bili se u našim radnim prostorima, vidjeli ste da poslujemo u skromnim uvjetima - kaže Lesar. Tvrdi da poslovno dobro surađuje s ocem te mu je pomagao prilikom osnivanja stranke.

Edukacije o ekologiji

Nema govora o nepotizmu, dodaje. Smatra da je nepotizam problem kad zaposlena osoba ne radi svoj posao. Lesarov sin je prije ovog angažmana bio aktivan u raznim udugama na neprofitnoj civilnoj sceni.

Osnivač je uduge Kneja koja propagira samoodrživi način života te je držao razne radionice i provodio edukacije o ekologiji. Kao jedan od važnijih projekata ističe onaj poznat pod nazivom “Pika i prijatelji”, za osnovnoškolce.

Civilni sektor

Kaže da nije završio fakultet, ali da se osposobio za trenera iz svih tema povezanih s civilnim sektorom. Njegov angažman na toj sceni prestao je otkako se posvetio pokretanju Laburista. Tvrdi da se ne želi politički aktivirati u stranci, i da je njegov posao svojevrsna podrška u radu stranke, ali iz sjene.

Nepune dvije godine prije angažmana u stranci radio je, kaže, u Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, javnoj instituciji za suradnju, povezivanje i financiranje organizacija civilnog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:25