VELIKA ČAST

ISPOVIJEST MILJENKA DOMIJANA 'Kako sam postao prvi Hrvat s Ordenom sv. Save'

SPC je drugo najviše odlikovanje dao konzervatoru Domijanu za obnovu i očuvanje manastira Krupa
 Luka Gerlanc / HANZA MEDIA

Dugogodišnji konzervator i borac za očuvanje i obnovu sakralnih građevina Miljenko Domijan primio je u nedjelju, na ceremoniji u manastiru Krupa kod Obrovca, jedno od najviših odlikovanja Srpske pravoslavne crkve, postavši tako prvi Hrvat odlikovan Ordenom svetog Save.

Odluku o odlikovanju donio je osobno srpski patrijarh Irinej na prijedlog Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, a Domijanu ga je uručio episkop dalmatinski Fotije.

Domijanu je orden dodijeljen zbog izninmnih dopirnosa te “svesrdnog ukazivanja pomoći u obnašanju drevnog i vjerskog nasljeđa SPC u Dalmaciji”, a konkretnije, zbog Domijanova višegodišnjeg angažmana na obnovi i očuvanju manastira Krupa.

Dragocjeni spomenik

- Moja ljubav prema tom manastiru počela je još krajem šezdesetih i sve ove godine radio sam na njegovu očuvanju i obnovi. Ponosan sam što naši, hrvatski branitelji nisu minirali taj dragocjeni spomenik kulturne baštine, kao što su minirani neki katolički samostani. To sam istaknuo i u govoru nakon primanja ordena - rekao nam je jučer Domijan, inače bivši hrvatski glavni konzervator pri Ministarstvu kulture, koji je i danas, u 71. godini, aktivan na više konzervatorskih projekata diljem Hrvatske, te ga je u travnju na projektima osobno angažirao ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Poklopilo se da je odluka o odlikovanju donesena samo deset dana prije nego što je Domijana odlučila odlikovati i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, i to Redom kneza Branimira s ogrlicom, također zbog iznimnih zasluga na području očuvanja kulturne baštine.

Domijan kroz šalu kaže da čovjeku, kada zagazi u godine, baš takva odlikovanja i trebaju.

- To je valjda da ne umremo ogorčeni, nego da je netko ipak prepoznao cjeloživotni rad - govori kroz smijeh.

Ekumenski duh

Ozbiljnije kaže da mu je drago što je ovo odlikovanje stiglo baš u vrijeme velikih političkih trzavica na relaciji Hrvatske i Srbije, jer ističe da nikada nije bio sljedbenik ni jedne ideologije, kao ni član bilo koje stranke. Domijan je ekumenski duh pokazao i tijekom ceremonije u manastiru Krupa, gdje je istaknuo “svi smo iste vjere, istog Boga hvalimo, kršćani smo i jedni i drugi”.

Patrijarh Irinej dosad je visokim odlikovanjem SPC-a odlikovao još samo Varaždinca Ivana Hitija koji je u ratu sačuvao sakralno blago u Pakracu, no njemu je dodijeljen Orden cara Konstantina. Domijanov Orden Svetog Save drugo je najviše odlikovanje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a prvi stupanj dodijeljuje se samo najveći svjetski državnici poput Vladimira Putina. Tako da je ovo osobita čast.

- I drago mi je, ponosan sam na svoj konzervatorski rad, ali i na ovo odlikovanje - rekao je Domijan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:39