JOSIP SANTO

ISPOVIJEST MLADOG VATROGASCA KOJI JE TEŠKO STRADAO TIJEKOM INTERVENCIJE NA BRAČU Operirao ga naš proslavljeni veslač: Ja uopće nisam trebao biti tu...

 
 Mario Todorić/Hanza Media

U bolničkoj sobi na Klinici za oftalmologiju KBC-a Split leži Josip Santo (20) iz Sinja, vatrogasac DVD-a Sinj koji je prije nekoliko dana u velikom požaru na Braču teško ozlijedio oko.

Nekadašnji nogometaš Hajduka, Dugopolja i Junaka iz Sinja (u svim tim klubovima igrao je u mlađim kategorijama) nastradao je od udarca grane u oko dok je u noći s prošle nedjelje na ponedjeljak s kolegama vatrogascima obilazio požarište u blizini Selca na Braču, piše Slobodna Dalmacija.

- Ja uopće nisam trebao biti tu. Naime, nije bila moja smjena, nego sam se zamijenio s kolegom koji je imao neke obaveze. Nas trojica vatrogasaca išli smo u obilazak opožarenog područja kako bismo vidjeli gori li još negdje, kako bismo ugasili vatru u slučaju potrebe. Ja sam bio treći u koloni. Hodali smo po vrlo nepristupačnom, brdovitom i nepreglednom terenu oko ponoći. Na tom terenu nema putova i, dok smo se probijali, kolega koji je bio prvi u koloni pomaknuo je jednu granu kako bi prošao. Kad je on prošao, grana se vratila natrag i udarila me direktno u desno oko - rekao nam je Josip, koji je drugu sezonu u DVD-u Sinj.

Gliserom u bolnicu

Mario Todorić/Hanza Media

- U trenutku kad me je grana udarila, ja sam u koloni od tri čovjeka bio drugi jer se kolega koji je bio ispred mene nešto zaustavio. Stoga sam ubrzao i zauzeo njegovo mjesto da ne bi bio veliki razmak između mene i prvog vatrogasca. Eto, da nisam to učinio, odnosno da nisam zauzeo mjesto kolege, do ozljeđivanja oka ne bi došlo jer me grana ne bi zahvatila. To vam je sudbina i ništa drugo, što drugo misliti i reći - neutješno je kazao Josip.

Nesreća se dogodila oko 40 minuta poslije ponoći u ponedjeljak.

- Kad mi je grana probila oko, osjetio sam strahovitu bol, ne znam s čim bih to usporedio. Odmah mi je iz oka potekla sluz s malo krvi. Od šoka sam pao na tlo i nisam mogao vjerovati što mi se dogodilo. Kolege vatrogasci koji su bili sa mnom, ali i ostali kolege koji su došli na mjesto nesreće, odmah su mi priskočili u pomoć i odnijeli me u podnožje brda koje smo obilazili. Odatle su me prevezli u Selca, pa u Supetar, odakle su me gliserom prevezli u KBC Split na Firulama. Mislim da sam došao u bolnicu oko tri sata - rekao je Josip.

Prvo što je osjetio bila je užasna bol, ali ono što se kasnije događalo u njegovoj glavi bilo je puno gore od same ozljede. U sebi je proživljavao teške trenutke.

- Pojavio se ogroman strah. Strah za moju budućnost. Prvo mi je prošlo kroz glavu da više neću moći igrati nogomet, koji toliko volim. Potom sam počeo razmišljati o tome da ću ostati invalid, a naposljetku, po glavi mi se motalo kako sada neću moći pohađati Kineziološki fakultet u Splitu, koji sam ove godine upisao i gdje mi uskoro počinju predavanja - kazao je Josip.

Nakon dolaska u bolnicu je operiran, a vrlo zahtjevnu operaciju, koja je trajala dva i pol sata, obavili su dr. Siniša Skelin, specijalist oftalmolog i proslavljeni hrvatski veslač, i dr. Ivna Pleština-Borjan, specijalistica oftalmologije.

Mario Todorić/Hanza Media

- Liječnici mi kažu da je operacija uspješno obavljena, a ozljeda je teška i preda mnom je dug i mukotrpan put oporavka. Još se ne zna kolika su stvarna oštećenja oka, ali siguran sam da ću se potpuno oporaviti uz Božju pomoć, pomoć Gospe Sinjske i pomoć moje obitelji i prijatelja - rekao je Josip.

Zahvalan liječnicima

Mario Todorić/Hanza Media

Josipa je u bolnicu došao posjetiti i Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

- Nenadano je došao premijer sa svojom pratnjom. Meni ništa nije bilo jasno, još sam bio omamljen od anestezije, tako reći nisam znao gdje sam i nisam očekivao da bi me mogao posjetiti premijer. Zaželio mi je brz oporavak i ponudio mi svu moguću pomoć koja mi bude potrebna. Zahvalio mi je na trudu koji sam uložio u gašenju požara i izrazio iskreno žaljenje zbog nesreće koja mi se dogodila. Svaka mu čast, čovjek je došao iako nije morao, pokazao je svoju ljudskost i zbog toga mu veliko hvala - rekao je Josip.

- Na kraju bih htio zahvaliti prof. dr. Kaji Bućanu, predstojniku Klinike za oftalmologiju, liječnicima koji su me operirali i svim ostalim djelatnicima Klinike koji su mi velika podrška i koji mi izuzetno pomažu da prebrodim ovo moje stanje - kazao je za kraj Josip Santo.

Dr. Kajo Bućan: Oporavak do šest mjeseci

- Operativnim zahvatom zbrinuta je otvorena ozljeda oka. To je teška ozljeda i Josipov će oporavak trajati od tri do šest mjeseci, s mogućnošću dodatnog operacijskog zahvata rekonstrukcije šarenice i operacije leće. Ova prva operacija zasigurno spada među najzahtjevnije operacijske zahvate u oftalmologiji i mora se obaviti u roku od osam do 12 sati nakon trenutka ozljeđivanja jer su tada rezultati najbolji - rekao je prof. dr. Kajo Bućan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:00