TRAGEDIJA U MALINSKOJ

ISPOVIJEST OCA POGINULE AUSTRIJANKE U JUTARNJEM IZAZVALA BROJNE REAKCIJE Građani zahtijevaju punu istragu

 
 Ranko Šuvar / CROPIX, privatna arhiva obitelji Heinz

Potresna ispovijest Dietera Heinza, oca 20-godišnje Verene koja je prošle srijede poginula u tragediji u Malinskoj kada je na nju gliserom naletio 25-godišnjak iz Zadra, izazvala je velike reakcije javnosti.

Dieter, kojeg smo posjetili u Stroblu nedaleko Salzburga, primio nas je kako bi ukazao na sigurnosne probleme na hrvatskoj obali, te kako Verenina smrt ne bi bila uzaludna jer se, bez boljeg treninga i obuke onih koji upravljaju brodovima, kako nam je rekao Dieter - ovakve tragedije mogu očekivati svake godine.

Dijelove njegove ispovijesti prenijeli su gotovo svi hrvatski i velik dio regionalnih medija, a građani su ostavili ogroman broj ljutitih komentara i na društveni mrežama, zahtijevajući punu i temeljitu istragu ovog slučaja, kao i objavu identiteta ubojice.

Postavlja se i pitanje kako je moguće da je djevojka u bolnici bila tek sat vremena od tragedije, što ponovno otvara problem nedostatka kvalitetne i brze helikopterske hitne pomoći, koja je u Hrvatskoj još nedovoljno razvijena dok je u Europskoj Uniji standard.

- Ozljeda je bila teška, ali da je stigla do bolnice za 25min vjerojatno bi bila spašena. Veliki otok kao Krk mora ima helikopter za hitne slučajeve i umjesto da se od mostarine financiraju uhljebi možete u godinu dana kupit 3 helikoptera, ako ne i više - piše naš čitatelj Darko Bedeković.

- Ovaj gospodin je veliki čovjek, velikog srca, znanja, poštenjačina. Svaka mu čast. Tužno je to što mu se desilo i ovaklav tijek istrage i odnos prema njemu su nedolični. Sramota. Želim mu da dokaže istinitost svog iskaza. Na žalost bol mu ne mogu ublažit. Nek im Bog da snagu - napisala je Nada Marinović.

Građane ljuti i što još uvijek nije otkriven identitet 25-godišnjaka koji je nemarnim upravljanjem gliserom ugasio 20-godišnji život iskusne instruktorice ronjenja.

- Bože kako je ovo teško gledati. A strašno je to što bi da se to dogodilo u Austriji zbog organiziranog sustava djevojka možda preživjela. U Hrvatskoj nije imala nikakve šanse. A još neće dobiti ni pravdu ako bude kao sa Horvatinčićem. Moja sućut ocu i žao mi je što je morao upoznati Hrvatsku u punom " sjaju"- piše Snježana Marijan.

Dosta reakcija izazvala je i očeva izjava kako nitko, od liječnika do policije, nije znao "beknuti" ni engleski ni njemački, što je očajnog oca dodatno traumatiziralo jer nije mogao dobiti nikakvu inforamciju što mu je sa kćeri.

- Kad to čovjek čuje da ne povjeruje. Kakvi su to naši liječnici koji ne znaju engleski, ili njemački. Sigurno govore mandarinski. Naši fakulteti ne valjaju ništa. Pa dio literature za faks mora biti na nekom stranom jeziku. Završiti faks, a ne znati engleski je za mene nepojmljivo, a i ti liječnici koji ne znaju, pa ionako se moraju cijeli život educirati. E tu treba država nastupiti, i platiti im tečaj ako treba, jer to je osnova da mogu i struku usavršavati - predlaže čitatelj Radovan Bolčević.

Dodajmo kako je tijelo nesretne djevojke napokon stiglo u Austriju, te će ceremonija sahrane biti održana u petak u lokalnoj crkvi u Stroblu. Očeva želja, koju nam je više puta spomenuo, je da ova tragedija bude posljednja na hrvatskoj obali te da se poveća sigurnost na moru .

- I sama sam se uvjerila prije par dana u Splitu na plaži kako gliser prolazi u blizini bove, komentirali smo neodgovorno ponašanje vozača glisera, sad je obitelj ožalošćena jer izgubili su voljeno dijete, Bože daj im snage, a isto tako i mladić koji je prouzročio smrt svojom nesmotrenošću, kažu bio je u šoku, naravno, a i njegovim bližnjima nije lako, zato ludovanje na moru, kopnu ili bilo gdje drugdje donosi samo štetu, a nikako dobro - piše čitateljica Jasna Martinović.

Uočite li nepravilno ponašanje na moru, glisiranje preblizu obali i sve druge prekršaje koji ugrožavaju sigurnost drugih, molimo vas da nam javite i pošaljete snimke na:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Učinimo Jadran sigurnijim zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:01