'ŠALJEM MAILOVE, ZOVEM, IGNORIRAJU ME'

ISPOVIJEST OSNIVAČA HRVATSKOG STARTUPA 'Trebao sam zaposliti mladog stručnjaka, ali sve je propalo zbog Mrsića'

 Dragan Matić/CROPIX

Tvrtka Hyperactive osnovana je 2012. Osnivač Gasper Sopi, dizajner s marketinškim iskustvom, udružio se s programerom Igorom Švehlom i odlučio osnovati startup tvrtku koja se bavi razvojem mobilnih aplikacija.

U kratkom su roku ostvarili velik uspjeh. Za njihove aplikacije zainteresirale su se ponajveće kompanije, radili su za T-Mobile, Ericsson Nikola Tesla, Oracle, Erste&Steiermärkische banku...

Propuštena prilika

Posao se širio iz dana u dan, a sve je kulminiralo lani kada im se javila jedna velika američka korporacija s golemim budžetom i odlučila ih trajno angažirati. Točnije, htjeli su unajmiti jedan tim koji bi radio samo za njih.

Gasper je shvatio da nema dovoljno ljudi za taj posao. Bacio se u potragu za mladim talentima.

Pronašao je jednog vrhunskog mladog stručnjaka.

- Stoga sam odlučio prijaviti se Zavodu za zapošljavanje kako bih dobio poticaj za zapošljavanje visokoobrazovane mlade osobe bez radnog iskustva.

Riječ je o mjeri kojom HZZ pokriva pedeset posto troškova plaće - doprinose, poreze i slično. Iako to nije mnogo, za malenu tvrtku u začetku poput naše to je ipak velika stvar - priča nam Sopi.

Nakon što je pomno proučio formulare, Sopi je 5. studenoga prošle godine HZZ-u podnio zahtjev za poticanje zapošljavanja.

Nakon kontakta s referentom, deset dana kasnije Zavodu je predao svu dokumentaciju. Od tog dana do danas, više od četiri mjeseca, tvrtka Hyperactive nije dobila apsolutno nikakav odgovor od HZZ-a.

Kako poticaj nije moguće ostvariti retroaktivno, Sopi još uvijek nije zaposlio mladog stručnjaka jer ne želi izgubiti pravo na tu mjeru.

Stoga i mladi budući zaposlenik, umjesto da već mjesecima prima plaću i sakuplja radni staž, čeka na odgovor trome birokracije. - U više navrata pokušao sam stupiti u kontakt s nekim u HZZ-u. Slao sam e-mailove, zvao ih, no nikako nisam uspio dobiti odgovor, iako je rok za rješavanje takvih zahtjeva 50 dana, što je odavno prošlo - kaže.

Hrpa papira

- Otišao sam osobno u HZZ i tamo vidio referenticu koja je zatrpana papirima. Bilo ih je toliko da je tipkovnicu stavila na hrpu papira kako bi imala mjesta na radnom stolu.

- Ne kritiziram je, očigledno ima mnogo posla, no čini se da sustav ne funkcionira - govori mladi poduzetnik.

Neefikasni HZZ

HZZ nema novca, ali mladog poduzetnika o tome nitko nije obavijestio.

Prema podacima HZZ-a na čekanju je trenutno oko osam tisuća zahtjeva.

Zahtjev tvrtke Hyperactive tako je samo jedan od osam tisuća koji su “na čekanju”, a hoće li i kada doći na red, trenutno nitko ne zna.

- Ako mi HZZ uskoro ne odgovori, morat ću čovjeka ipak zaposliti bez poticaja. Ne mogu riskirati da mi važan ugovor propadne zbog birokracije.

Radije ću podmiriti sve troškove zaposlenja - zaključuje Gasper Sopi.

No, odgovor iz HZZ-a ipak neće stići jer je resorni ministar Mirando Mrsić u utorak do daljnjega obustavio sve mjere aktivnog zapošljavanja.

To ipak nije razlog da jedna tvrtka mjesecima čeka odgovor, pozitivan ili negativan.

U HZZ-u kažu kako su baš tog 5. studenog prošle godine, kada je tvrftka iz naše priče poslala svoj zahtjev, prestali sa ocjenjivanjem zahtjeva.

Napominju kako je tvrtka Hyperactive godinu ranije dobila negativan odgovor jer nije zadovoljavala uvjete za dobivanje poticaja.

Ipak, ako su nama na pitanje o statusu tog zahtjeva mogli odgovoriti u roku od dva dana, zašto to nisu bili u stanju kada je zahtjev poslala privatna tvrtka?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:23