MARA TOMAŠEVIĆ ZA JUTARNJI

ISPOVIJEST SUPRUGE UHIĆENOG POŽEŠKO-SLAVONSKOG ŽUPANA 'Nasrnuo je na mene, opalio mi nekoliko šamara, počeo me daviti, gurnuo me na radijator...'

Pozega, 030717
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic predsjedo je Pozegi 2. sastankom Vlade sa zupanima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge opcina i predsjednikom saborskog Odbora za lokalnu samoupravu. Na sastanku je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Zalac predstaviti Strategiju regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do kraja 2020., dok je ministar financija Zdravko Marc govoro o fiskalnoj decentralizaciji i financiranju jedinica lokalne i podrucne samouprave. Na fotografiji: Zupan Alojz Tomasevic
Foto: Emica Elvedji / CROPIX *** Local Caption *** Pozega, 03.07.2017 - Sastanak Vlade sa zupanima te predstavnicima raznih udruga
Emica Elvedji / CROPIX

 

“Došao je kući navečer i s nekim razgovarao na mobitel, na što sam ga upitala: ‘Jel’ te to ona zove?’ Istog trena nasrnuo je na mene, opalio mi nekoliko šamara, počeo me daviti te gurnuo na radijator i na cvijetnjak koji sam srušila. Zatim me naganjao po kući, ali sam uspjela pobjeći u sobu i zaključati se. Bili smo sami, jer sin, snaha i njihovo troje djece koji žive s nama nisu bili kod kuće.

Nakon što sam se pribrala, obukla sam se, sišla dolje i rekla mu da idem na policiju, na što je on opsovao i rekao: ‘Idi!’”, riječi su Mare Tomašević, supruge Alojza Tomaševića, HDZ-ova župana požeško-slavonskog, koji je jučer gotovo cijeli dan proveo na saslušanjima u policiji, na sudu i DORH-u zbog prijave za obiteljsko nasilje koju je protiv njega podnijela supruga.

Sam se javio u policiju

Opisani događaj zbio se u ponedjeljak navečer. Mara Tomašević izašla je iz kuće, sjela u automobil i otišla u policijsku postaju, gdje je podnijela prijavu protiv supruga, a policajci su je potom odvezli u Opću županijsku bolnicu u Požegi, gdje je pregledana na Odjelu za hitnu medicinu i gdje su joj, prema riječima prof. dr. sc. Željka Glavića, ravnatelja bolnice, dijagnosticirane lake tjelesne ozljede.

- U ponedjeljak između 22 i 23 sata gospođa je došla u bolnicu u pratnji policije, pri čemu je izjavila da ju je suprug tukao. Liječničkim pregledom utvrđena joj je površinska ozljeda na nadlaktici u obliku podljeva. S obzirom na to da druge ozljede nisu dijagnosticirane, ova je okvalificirana kao laka tjelesna ozljeda, a nakon što je ispisana tzv. crvena prijava, gospođa je u pratnji policije otišla kući - izjavio je ravnatelj Glavić.

Policija je u međuvremenu pokušala privesti i župana, no nisu ga zatekli kod kuće. Pokušavali su ga dobiti telefonom, a jedna je patrola cijelu noć bila ispred njihove kuće, a onda se on sam jučer ujutro javio u postaju. Mara Tomašević nam je ispričala svoju kronologiju slučaja, a koji prema njenim riječima traje u zadnje dvije godine.

- Bilo je puno situacija u kojima bi me počeo daviti, polupao mi je mobitel, jednom mi je razbio nos, oko, prijetio da će me ubiti... - počela je svoju priču gospođa Tomašević, koju smo na to upitali zašto nije ranije reagirala.

'Tražila sam razvod'

- Zato što su me svi u mojoj okolini od toga odgovarali govoreći da ću mu upropastiti karijeru, pa sam i ja puštala da bude tako kako je. Odlučila sam durati misleći da će valjda to njegovo nasilno ponašanje popustiti - odgovorila nam je žena koja je, kako nam je kazala, predlagala suprugu i da se razvedu.

- Htjela sam razriješiti tu situaciju, rastati se od njega i otići živjeti u stan, ali on to nije prihvaćao, da je kuća u kojoj živimo moja koliko i njegova, a vjerojatno je to činio zbog javnosti kako ne bi imao problema jer je ipak na važnoj funkciji. O svemu tome dva puta sam e-mailom pisala i gospodinu Andreju Plenkoviću, a drugi put sada kad je ponovno izabran za župana. Napisala sam da osoba koja je nasilna prema svojoj supruzi ne može vršiti dužnost župana. Nisam dobila nikakav odgovor. Sada se u meni nešto prelomilo i ne želim više skrivati ono što znaju svi u Požegi - rekla je Mara Tomašević, dodavši i da je jučer poslijepodne dala iskaz na Prekršajnom sudu u Požegi, a policajci su joj rekli da je suprug dobio zabranu da joj prilazi na manje od pet metara.

Jučer ujutro otišla je na svoje radno mjesto u kuhinji jedne požeške osnovne škole, a odlučila je i ostati u obiteljskoj kući s nadom da joj se ništa loše neće dogoditi.

Župan ne odgovara

Na Prekršajnom sudu saslušani su kod suca Jaroslava Mahačeka. On u svojstvu okrivljenika, a ona u svojstvu žrtve.

- Uzeo sam iskaz žrtve nasilja, a okrivljeni je iznio svoju obranu i branio se da nije kriv. Slijedi redovni postupak u kojem je predloženo saslušanje desetak svjedoka. Kod mene su bili po prekršajnoj prijavi za verbalno nasilje, a fizičko nasilje će vjerojatno biti predmet kaznenog postupka. S naše strane nije bilo uvjeta za daljnje zadržavanje okrivljenika - rekao je sudac Mahaček. O ovom slučaju htjeli smo razgovarati i sa županom, no do zaključenja ovoga izdanja nije odgovarao na naše pozive i upućenu SMS poruku.

Tomašević je u svibnju drugi put zaredom izabran za župana. Prije nego što je u lipnju 2012. umirovljen u činu brigadnog generala Hrvatske vojske, Tomašević je s besprijekornim ratnim putem bio i zapovjednik vojarne u Požegi, zapovjednik Dočasnike škole Jastrebarsko te Učilišta kopnene vojske Črnomerec u Zagrebu. Obnašao je i dužnost načelnika Stožera Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu.

Za obiteljsko nasilje prijavljen i bivši dogradonačelnik

Ovo, inače, nije prvi incident ovakve vrste HDZ-ovaca iz Požege. Prošle godine u travnju pisali smo o sukobu u obitelji tadašnjeg požeškog dogradonačelnika Marija Pilona.

Za razliku od jučerašnje situacije, policija je tada zbog sumnje na fizičko, odnosno verbalno nasilje prijavila i njega i njegovu suprugu Ivanu, a on je jednom i prenoćio u policiji. Njega se sumnjičilo za fizičko nasilje nad suprugom, koja je imala i medicinsku dokumentaciju, ali je Pilon sve negirao. Nju se, pak, sumnjičilo za verbalno nasilje nad njim.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo