NEMA OPASNOSTI ZA ZDRAVLJE

ISPRAVAK OBJAVLJENE INFORMACIJE 'U maneštri posluženoj djeci u školi u rijeci nisu bili crvi nego ličinke kuhinjskog moljca'

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Iz tvrtke 'Blato 1902' reairali su na tekst koji smo objavili 6. ožujka pod naslovom 'STRAVA U OSNOVNOJ ŠKOLI U RIJECI Djeca u tanjuru pronašla crve: 'Kod kuće su povraćali, bolio ih je trbuh'. Iz te tvrtke poručuju da u ručku koji je poslužen djeci produženog boravka riječke Osnovne škole 'Dolac' nisu pronađeni crci, već ličinke kuhinjskog moljca koji se može zateći u grahoricama ili žitaricama.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

'U citiranom članku, prenoseći pisanje portala Riječanin navodi se, među ostalim, da su u ručku (maneštra) koji je poslužen djeci produženog boravka riječke osnovne škole 'Dolac' pronađeni crvi, te da su roditelji tvrdili da su djeca povraćala i žalila se na bolove i trbuhu, te kako se isti roditelji žale da nisu bili zadovoljni hranom koja se poslužuje u produženom boravku u toj školi, a koju poslužuje BLATO 1902 d.d.

U odnosu na ove objavljene informacije, ističemo kako slijedi.

Nekoliko sati prije negoli je ručak poslužen djeci u OŠ Dolac u prostorijama naše tvrtke BLATO 1902 d.d., Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije izvršio je ispitivanje gotovog jela - maneštre od ječma, fažola i suhe hrane, dakle upravo ručka koji je poslužen djeci. Uzorak je uzet u 12:25 sati toga dana. Rezultat tog ispitivanja izdan je dana 7. ožujka 2019.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, screenshot

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, screenshot

Iz tog izvještaja o ispitivanju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo razvidno je da je isti u skladu s mikrobiološkim kriterijima i standardima. Napominjeno da su svi dosadašnji nalazi Zavoda za javno zdravstvo isto tako bili uredni.

Nesporno je da je u ručku posluženom u Osnovnoj školi-Scuola elementare Dolac, pronađen kuhinjski moljac, odnosno 'lepidoptera', za kojeg je inače moguće da se može zateći u grahoricama ili žitaricama.

Dakle, nije riječ o crvima, već o ličinkama kuhinjskog moljca. Dakako da se time ne opravdavamo za nemili događaj, ali je bitna razlika u pogledu opasnosti za zdravlje djece. Poslužena hrana, uzrokovana nakon neugodnog događaja u školi od strane istog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, prema nalazu je mikrobiološki ispravna, što dokazuje da nije ugrožena sigurnost i zdravlje korisnika.

Poduzeli smo korake kako bismo od dobavljača odnosno proizvođača namirnica koje su korištene, a koje su prema deklaracijama na hrani bile zdravstveno ispravne i unutar roka trajanja, dobili analizu zdravstvene ispravnosti svih namirnica koje su sačinjavale navedeni ručak.

Želimo istaknuti da se za poslove pripreme i dostave ručkova u školama natječemo putem postupka javne nabave, a to znači da posjedujemo sve potrebne reference za profesionalno obavljanje ovog posla.

Učenicima, roditeljima i zaposlenicima škole izražavamo žaljenje radi neugodnosti koju su doživjeli i spremni smo nadoknaditi svu eventualnu pričinjenu štetu.

Međutim, u našem slučaju riječ je o jednom, izdvojenom slučaju, a nije riječ o nepravilnosti u poslovanju naše tvrtke. Nadamo se da će dugogodišnji korisnici naših usluga prepoznati našu dobru poslovnu praksu', stoji u zahtjevu za ispravak objavljene informacije tvrtke BLATO 1902 d.d.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:38