BOLNIČKA ISPOVIJEST

ISPREBIJANI SPLIĆANIN PRISJEĆA SE SVAKE SEKUNDE HORORA 'Boli me sve, baš sve. Nema di me nisu udarali...'

Iza njega je operacija noge, a od bolova po čitavom tijelu teško se može i pomaknuti
 Goran Mehkek / CROPIX

SPLIT - Najgori rođendan. Definitivno!

Teško se ne složiti s ovom konstatacijom Splićanina Tonija Kraljevića (20) koji je u noći između petka i subote u Zagrebu, u blizini kultnog kluba “Močvara”, umjesto rođendanskog provoda, na “dar” dobio težak fizički napad, premlaćivanje bejzbolskim palicama, otvoreni prijelom potkoljenice lijeve noge i potres mozga, piše Slobodna Dalmacija .

O napadu na Tonija i trojicu prijatelja, mahom Splićana, od strane nepoznate huliganske skupine, već smo objavljivali vijesti, a nakon što se javnosti obratila njegova majka Meri Čizmić Kraljević.

U ponedjeljak je Slobodna posjetila Tonija u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica, gdje leži na traumatološkom odjelu Klinike za kirurgiju.

Iza njega je operacija noge, a od bolova po čitavom tijelu zbog dobivenih udaraca teško se može i pomaknuti. Osmijeh na licu izmamio je tek dolazak majke - Meri je u ponedjeljak ujutro potegnula sinu u Zagreb na lokaciju kojoj se ni u najgoroj noćnoj mori nije nadala.

- Boli me sve, baš sve. Natučen sam po cilom tilu, bole me rebra, glava, uši, vrat... Nema di me nisu udarali – prepričava Toni, koji još teško govori, isprekidano, s teškim uzdasima.

ANTE TOMIĆ 'Majmuni se barem pobiju zbog banana, a ovdje nije bilo ničega osim da je netko drugačiji'

U Zagreb je došao prijateljima koji ovdje studiraju, htio je s njima provesti vikend i malo “zapartijati” nakon što je u četvrtak napunio dvadeset godina. Nakon druženja u stanu u kasnim satima, nešto prije ponoći, uputili su se prema “Močvari”, uz savski nasip:

- Bio je nekakav Balkan-party, Balkan-disco, čini mi se. Stajali smo u blizini kluba i normalno razgovarali, kad se odnekud stvorilo njih šest, sedam. Počeli su vikati “ajte ća, splitske p….! Došli su s bejzbolskim palicama i letvama.

Počelo je naguravanje, mene su prvog srušili – prisjeća se Toni horora u kojemu je više puta gubio svijest dok su ga veliki “frajeri”, koji ne prežu oduzeti život i purgeru ako im se ne sviđa njegova frizura, mlatili, cipelarili, divljački udarali palicama. I to dok je bio na podu.

Punih dvadeset minuta iživljavali su se na njemu, a cijeli nemili događaj trajao je, otprilike, od ponoći i po do jedan u noći. Naravno, uz neizostavan “uljuđeni” vokabular: splitski tovari, smradovi…

I drugi su prijatelji istučeni i zadobili su modrice, ali su ipak prošli bolje nego Toni jer valjda je veće junaštvo u huliganskom kodeksu kad se iživljavaš na nemoćnom čovjeku na zemlji. Jedan od prijatelja “kojega nisu uspjeli dohvatiti letvom” uspio je dozvati policiju i hitnu pomoć, a potom su Tonija odvezli u bolnicu.

Netom prije našeg dolaska u ponedjeljak ponovno ga je ispitala policija. O huliganima se zasad ništa ne zna, Toni kaže kako mu se čini da su bili tek nešto stariji od njega.

- Ne vidim drugi racionalni razlog zašto bi nas napali osim zato što ih je zasmeta naš naglasak. Ali ni najmanje ne želim da moj slučaj bude bilo kome povod za osvetu. Nemam predrasuda ni prema kome. I dosad sam dolazija u Zagreb, dolazit ću ponovo. Nikada nisam doživija nikakvu neugodnost, a kamoli ovo. Ne bi želija da neki purger u Splitu doživi ovo šta san ja doživija – kaže Toni, koji ne pripada nijednoj navijačkoj skupini, a iako svi u obitelji navijaju za Hajduk, jedini njegov posjet stadionu bio je za vrijeme Ultra festivala.

I Toni i njegova majka Meri decidirani su od prvog trenutka: unatoč gorčini, njihove su poruke pomirljive i žele samo da ovakvi slučajevi budu upozorenje svima dokle ludilo i neracionalnost sukoba sjever-jug može odvesti.

- Ostavite se gluposti, to nikakvog dobra neće donit! – poručuje mladi Splićanin iz zagrebačke bolnice, u kojoj bi trebao ostati do srijede, piše Slobodna Dalmacija .

Nije sin bogataša

Među komentarima na slučaj njezina sina Meri je posebno zasmetao onaj koji kaže “bogataški sin, mama mu dala pare za Zagreb”.

- To je apsolutna neistina. Toni je tehničar za mehatroniku i uzeo je godinu dana pauze kako bi se pripremio za upis na studij brodostrojarstva u Splitu ove godine. Trenutačno radi na brodu u jednoj čarter firmi, veliki je zaljubljenik u brodove. Svaku kunu za Zagreb zaradio je sam – brani Meri Tonija, koji sanja jednog dana zaploviti velikim morima.

Mame na tribine

Meri Čizmić Kraljević poslala je otvoreno pismo kojim je stekla simpatije u javnosti, a u kojemu, unatoč boli i strahu za sina, huligane poziva u Split kako bi ih ona i muž ugostili i ‘pokazali da nismo divljaci’. Meri je pomalo netipična majka, s dvojicom sinova, Tonijem i njegovim starijim bratom, već dvije godine posjećuje Ultra festival:

- Kako nadgledati dvojicu sinova nego biti s njima? - kaže uz smiješak.

Ima rješenje i za sprječavanje nereda na stadionima:

- Angažirat ću se na tome da se, po uzoru na Englesku, i u nas povede akcija ‘majke na stadione’. Ne bi bilo loše da na utakmice visokog rizika dolaze majke. Ako je to upalilo u Engleskoj, zašto ne bi i u nas? – pita se ta svestrana majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:22