RJEŠENJE NENADA FABIJANIĆA

VIDEO: ISPRED LISINSKOG POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU SPOMENIKA DOMOVINI Bandić Plenkovića prije polaganja pozdravio s 'Bok šefe, dobrodošli'

 
 Ranko Suvar / CROPIX

Na zelenoj površini ispred Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski", zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, s premijerom Andrejem Plenkovićem i generalom Mladenom Markačem, položio je kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovini. "Bok šefe, dobrodošli", rekao je Bandić premijeru Plenkoviću prije početka svečanog obilježavanja polaganja kamena temeljca.

Spomenik domovini, čiju je gradnju zagrebački gradonačelnik najavio još prije četiri godine, radit će se prema idejnom rješenju Nenada Fabijanića te će njegova izgradnja koštati gotovo 35 milijuna kuna, a trebao bi biti dovršen do ljeta, odnosno najkasnije do jeseni 2020. godine.

Spomenik će uključivati tri objekta, a jedan od njih će biti Zid boli. Drugi će biti kameni monolit od tri metra, izrađen od hrvatskog kamena "Jadran zeleni", a polimerni materijal od kojeg će biti napravljen 30-metarski portal dolazi iz Nizozemske.

"Tri objekta koje je Fabijanić zamislio zajedno će činiti mjesto odavanja počasti, pijeteta i mjesto obilježavanja najvažnijih datuma u stvaranju hrvatske domovine", kazao je Bandić.

Na obilježavanju početka radova na izgradnji Spomenika domovini, uz premijera Plenkovića, zagrebačkog gradonačelnika Bandića i generala Markača, nazočila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar obrane Damir Krstičević te predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet.

"Zagreb će dobiti spomenik, usudio bih se reći, spomenik za cijelu povijest, mjesto hrvatskog identiteta, temeljen na patnji i stradanjima. Spomenik za koji sam autor kaže da su nova gradska vrata. Spomenik je ovo koji će svakom promatraču predočiti naše vrijednosti, običaje, tradiciju i kulturu.

Svaki dolazak na ovo mjesto poticat će emocije i sjećati na čast ratnika i žrtvu koju smo morali podnijeti kako bismo imali samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Svrha spomenika je predstavljanje naše povijesti s kojom se svi trebaju upoznati i ponositi", kazao je zagrebački gradonačelnik.

Bandić je kazao kako će dva simbola hrvatske povijesti, spomenik prvom predsjedniku Franji Tuđmanu i Spomenik slobode, biti okrenuti jedan prema drugom te da će budućim generacijama biti inspiracija kako voljeti i stvarati na dobrobit Hrvatske.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako bi bilo dobro da spomenik bude izgrađen do 7. svibnja, kada će se, kako je kazao, u Zagrebu održati summit svih državnika Europe, a s tom tvrdnjom složio se i premijer Plenković.

Premijer je kazao kako je ovaj spomenik mjesto na koje će se dolaziti i odavati počast svima koji su utkali na različite načine doprinos Hrvatskoj.

Spomenik domovine, s obzirom na ranije najave gradonačelnika Bandića, trebao je biti pri kraju. No u siječnju ove godine natječaj za gradnju poništen je zbog krive procjene vrijednosti radova. Grad je projekt procijenio na 21,5 milijuna kuna, ali je stigla jedna ponuda koja je premašivala taj iznos, i to od tvrtki Tigra i Vodotehnika. Obje tvrtke posao su dobile na ponovljenom natječaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:56