TKO JE KRIV ZA STEČAJ

ISTARSKI HDZ IZNIO TEŠKE OPTUŽBE 'IDS je 20 godina haračio Uljanikom, imao je plan od Pule stvoriti Monte Carlo s luksuznim resortima i jahtama'

 Goran Sebelic / CROPIX

Predsjednik istarskoga HDZ-a Jurica Šijeg ustvrdio je u ponedjeljak poslijepodne u priopćenju za javnost kako je Vlada zadnjih godinu dana učinila sve da spasi Uljanik u kojemu je, kako je rekao, "IDS dvadeset godina haračio, kojem je plan bio od Pule stvoriti Monte Carlo s luksuznim resortima i jahtama, a u čiji se model Uljanik nikako nije uklapao".

Šiljeg je to poručio nakon što je u ponedjeljak na ročištu na Trgovačkom sudu u Pazinu otvoren stečaj Uljanik Brodogradilišta.

- Zid oko Uljanika bio je toliko visok da mu nitko izvan Pule nije mogao pristupiti, pa ni država koja je u gotovo tri desetljeća za Uljanik isplatila 8,3 milijarde kuna - naveo je Šiljeg i dodao kako sve to dokazuju i Jakovčićeve izjave o ideji preseljenja Uljanika.

- IDS je u vrijeme Kukuriku koalicije svojom ucjenjivačkom pozicijom privatizirao Uljanik. Doveli su Rossandu na čelo Uprave i Končara na mjesto strateškog partnera te time zabili zadnji čavao u lijes Uljanika. Pitam vas što ste vi napravili u zadnjih godinu dana. Kakva je uloga Flege i Miletića u spašavanju Uljanika ili se sve svelo na medijsku kampanju koja ima za cilj stvaranje dojma o vanjskom neprijatelju - upitao je Šiljeg čelnike IDS-a.

Pozvao je tu stranku i da odgovori zašto je u vrijeme Kukuriku koalicije inicirao i proveo privatizaciju Uljanika te time smanjio utjecaj države.

- Tko je stvorio Rossandi i Končaru preduvjete za gašenje brodogradnje? Objasnite to poreznim obveznicima i objasnite zašto je Jakovčić bio u Nadzornom odboru Končareve tvrtke Afarak od 2013. godine i zašto mu je po toj osnovi isplaćeno više od 2,2 milijuna kuna - upitao je čelnike IDS-a predsjednik istarskoga Županijskog odbora HDZ-a Jurica Šiljeg.

Ocijenio je da je sadašnja Vlada bila realna od početka.

- Nema tog poreznog obveznika, građana i birača u Istri ili bilo gdje drugdje koji će reći da je to normalno. Isplaćena su državna jamstva, nema novca, nema brodova! Odgovorni za to nisu u Zagrebu, Bruxellesu ili Kini. Nažalost, oni su s naše strane Učke - zaključio je Šiljeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:30