OSUDIO TOTALITARIZME

'ISTINA, DEMANTIRAO JE, ALI MENI JE TO POTPUNO NESHVATLJIVO...' I predsjednika Sabora zaprepastio detalj iz vile Lovre Kuščevića

 
Gordan Jandroković
 Bruno Konjević / CROPIX

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u petak je na pokopu posmrtnih ostataka 294 osobe ekshumirane na području Gračana, koje su ubijene na samom kraju Drugog svjetskog rata ili u poslijeratnom razdoblju, komentirao kako se Hrvatska mora odmaći od svakog totalitarističkog nasljeđa, piše N1.

- Ovdje je bilo preko 60 maloljetnih osoba koje su bile okrutno ubijene. Zaslužuju da im se poklonimo i odamo priznanje. Ovo je mjesto koje jasno pokazuje da je je komunistički režim bio totalistički i koji je ubijao sve svoje protivnike i nakon ustaškog režima ostavio još jednu traumu hrvatskom narodu - rekao je i dodao:

- Mlađe naraštaje trebamo učiti da je put do slobode, demokracije i mira bio vrlo težak, da je put do Hrvatske slobode bio veoma težak.

U slučaju napada na Srbe koji su se dogodili posljednjih dana Jandroković smatra da su državni vrh kao i nadležne institucije učinili sve što je u njihovoj moći.

- Potpuno je jasno da je policija poduzela potrebne radnje i već uhitila određeni broj ljudi, a poruke državnog vrha osuđuju taj napad. Očekujemo da se svi uhite i strogo kazne, kako bi poslali poruku da se takvo nasilje osuđuje. Trendovi su da ekstremni elementi imaju određenu snagu. Političke stranke osuđuju nasilje i promoviraju toleranciju i međusobno uvažavanje. Svi važni politički čimbenici i sudionici političkog života osudili su taj čin i tražili da se počinioci pronađu - rekao je Jandroković. Potom je komentirao informaciju da bivši ministar Lovro Kuščević u kući ima sliku Ante Pavelića.

- Neshvatljivo mi je da bilo tko u Hrvatskoj ima u kući sliku Ante Pavelića. Kuščević to jeste demantirao, ali nije normalno bilo gdje, pa makar i privatno, imati Pavelićevu sliku - rekao je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:28