AKCIJA OLUJA

Istina o topničkim dnevnicima: Haag obmanut nečitljivom kopijom

Hučić je u Kninu uzeo zemljovide, a oni su do Haaga varkom "prevedeni" u topničke planove
 Arhiva

ZAGREB - Hrvatska je manipulirala istragom o topničkim dnevnicima iz Oluje kako bi pred glavnim haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom ostavila otvorenom sumnju da su te dnevnike otuđili ljudi bliski Gotovini, piše Večernji list.

I američke diplomatske note s WikiLeaksa i ovi novi dokumenti pokazuju koliko su u posljednjoj fazi suđenja generalima u Haagu Gotovina i hrvatska Vlada bili na suprotnim stranama.

Pod teškim pritiskom glavnog haaškog tužitelja, hrvatska je Vlada, suočena s mogućnošću da pitanje topničkih dnevnika odgodi otvaranje 23. poglavlja i ugrozi pregovore s EU, 2009. povela istragu o topničkim dnevnicima. Premijerkin savjetnik Davor Stier američkim je diplomatima govorio da je ta istraga "agresivna" te da se istražitelji služe "neprijateljskim ispitivanjem" svjedoka.

Gotovinina obrana u dokumentima podnesenima sudu 2010. sugerira da je u tom agresivnom neprijateljskom ispitivanju hrvatska Vlada manipulirala istinom.

U travnju 2009. hrvatska Vlada obavijestila je Haaški sud o nalazima svoje istrage. Časnik po imenu Željko Hučić, navodi hrvatska Vlada, prilikom ispitivanja je naveo da ga je Gotovina tijekom 1999. ili 2000. poslao u zapovjedništvo Zbornog područja u Knin te mu dao popis dokumenata koje treba donijeti. Hučić je, tvrdila je dalje Vlada, smatrao da ga Gotovina šalje po te dokumente jer se "već tada govorilo da Haag traži određenu dokumentaciju". Drugim riječima, Vlada optužuje Gotovinu da je 2000. otuđio vojne dokumente koje je poslije tražio Haag, prenosi Večernji list.

Ali već u lipnju 2009. Gotovinina obrana kontaktira s hrvatskom Vladom.

"Vaše su tvrdnje o Hučiću lažne", govore im Gotovinini branitelji i Vladi pokazuju zapisnik o predaji dokumentacije koju je Hučiću 7. travnja 2000. u Kninu predao general Mirko Šundov. Iz tog zapisnika jasno proizlazi da je Hučić uzeo zemljovide koji su upotrebljavani u prvom izdanju knjige generala Gotovine te da nije uzeo nijedan originalni zemljovid iz operacije Oluja.

CIJELI TEKST PROČITAJTE OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:37