ISTARSKI IPSILON

Istra dobila prve kilometre autoceste. I cestarinu također

Pula, 200610.Premijerka Jadranka Kosor svecano je otvorila dionicu autoceste od Pule do Kanfanara Istarskog ipsilona. Naznocnima se obratio i Istarski zupan Ivan Jakovcic, ministar mora, prometa i infrastukture Bozidar Kalmeta, te David Gabelica (generalni direktor Bina Istre) dok je Novu autocestu blagoslovio i biskup porecko-pulski monsinjor Antun Bogetic.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srecko Niketic / CROPIX

PULA – Premijerka Jadranka Kosor u nedjelju je svečano pustila u promet prve kilometre autoceste na Istarskom ipsilonu. Dionicu od Pule do Kanfanara u dužini od 30 kilometara.

- Važan je ovo prije svega gospodarski događaj, a u ovim teškim vremenima ovakva pobjeda dokaz je da možemo i da hoćemo izaći iz krize. Važno je pritom da se držimo zajedno, od Vlade do lokalne zajednice - istaknula je Kosor.

Dodala je da će Vlada i dalje pružati podršku svim istarskim razvojnim projektima, poput izgradnje nove bolnice i dodala kako vjeruje da će se realizirati i projekt Guggenheimovog muzeja u Puli.

O važnosti izgradnje prvih kilometara autoceste na istarskom poluotoku govorio je i istarski župan Ivan Jakovčić, koji je ovaj dan nazvao povijesnim. On je zahavalio premijerki, na 'velikoj senzibilnosti koju pokazuje prema istarskim projektima', a za otvaranje prve dionice punog profila na Istarskom ipsilonu kazao je kako on znači i veliko podizanje konkurentnosti istarskog gospodarstva.

- Najveći je ovo infrastukturi projekt u Istri, važan za Istru, ali važan i prevažan i za cijelu Hrvatsku. Posebno je važan za istarski turizam jer više od 90 posto turista u istru dolazi cestovnim pravcima - istaknuo je ministar mora, prometa i infrastukture Božidar Kalmeta.

Dionica Kanfar - Pula u promet je puštena 19 mjeseci prije roka, što je naglašeno je na svečanosti, velika pobjeda Bina-Istre, koncesionara Istarskog ipsilona.

- Do turističke sezone 2011. u promet ćemo pustiti još 50 kilometara autoceste od Kanfanara do Umaga, a do kraja te iste godine i 18 kilometara od Kanfanara do Rogovići – najavio je na otvaranju generalni direktor Bina-Istre David Gabelica.

Do kraja ovog mjeseca u promet će se pustiti i važan cestovni spoj, dužine 1,5 kilometara, od čvora Umag do granice sa Slovenijom, a počet će se i s izgradnjom spojne ceste, svojevrsne pulske zaobilaznice, od čvora Peličeti do Pomeru u dužini od 8 kilometara.

Prema riječima Davida Gabelice iduće će se godine izgraditi i treći trak na dionici između Matulja i tunela Učke, u dužini od 2 kilometara, a Istarski će ipsilon u punoj dužini od 145 kilometara autocestom postati do kraja 2014. ili početka 2015. godine kad će biti završena dionica Rogovići – tunel Učka, uključujući i drugu tunelsku cijev tunela, Matulji.

Tada će se izgraditi i drugi objet vijadukta Mirna te Limska Draga. Od nedjelje počela je i naplata cestarine na dionici od Pule do Kanfanara.

Od Pule do Kanfanara plaćat će se 12 kuna, od Vodnjana jug do Kanfanara 9, od Pula do Vodnjana sjever 6 kao i od Vodnjana sjever do Kanfanara, a od Pule do Vodnjana jug 3 kune.

Svečanosti otvaranja prvih kilometara autoceste od Pule do Kanfanara nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker te ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Novu autocestu blagoslovio i biskup porečko-pulski u miru monsinjor Antun Bogetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:59