OLIVE MANAGER

ISTRA MODERNIZIRA SVOJE MASLINARSTVO 'Imamo najbolja ulja na svijetu, a sada ćemo unaprijediti proizvodnju i omogućiti veću tržišnu vrijednost'

 Neja Markičević / CROPIX / CROPIX

Istra je odlučila informatizirati svoje maslinarstvo. A prvi korak u tome je nabavka aplikacije Olive Manager. Riječ je o sveobuhvatnom IT sustav za organizaciju, upravljanje i praćenje procesa prerade maslina i proizvodnje maslinovog ulja. Naime, uz pomoć jedinstvenog koda na ambalaži proizvoda dobiva se uvid u podatke o mjestu i načinu uzgoja, tipu proizvodnje te mjestu i načinu prerade. Rješenje je u Cloudu što omogućava dostupnost s bilo koje lokacije. Nositelj ovog pilot- projekta je Klaster istarskih maslinara, a njegova je vrijednost 80 tisuća kuna te ga u pola-pola financiraju Ministarstvo poljoprivrede i Istarska županija.

Aplikaciju Olive Manager je u svoje proizvodnje i objekte za preradu maslina već implementiralo nekoliko maslinara u ovom klasteru, te su na taj način pokrenuli informatizaciju maslinarstva u Istri.

"Istarsko maslinarstvo jedno je od najuspješnijih u zemlji i šire, a naše maslinovo ulje najbolje na svijetu prema svojoj kvaliteti. Kako bi omogućili njegovu daljnju valorizaciju i održivu strategiju razvoja maslinarstva u Istri, potrebni su nam dodatni iskoraci. Jedan od njih je uspostava aplikacije Olive Manager koja će unaprijediti i omogućiti veću proizvodnju i tržišnu vrijednost našeg maslinovog ulja. Nova digitalna aplikacija spaja tradiciju i informatičku revoluciju na način da svaki maslinar, uljara te krajnji korisnik-potrošač može na jednom mjestu pratiti sve podatke koji se tiču proizvoda“, izjavio je istarski župan Valter Flego. Dodao je da je ovo novitet za cijelu te se nada da će istarsko maslinovo ulje iduće godine dobiti oznaku izvornosti na razini Europske unije.

Direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Merlić istaknuo je da Istarska županija aktivno radi na zaštiti izvornosti svojih vrhunskih proizvoda te kako biti najbolji podrazumijeva strogo praćenje kvalitete proizvoda, što će omogućiti aplikacija Olive Manager.

Predsjednik Klastera istarskih maslinara Bruno Legović naglasio je kako je cilj u narednom razdoblju restrukturiranje u Proizvođačku maslinarsku organizaciju koja bi udruživala glavninu maslinara i uljara sa područja Istre i bila glavni nositelj daljnjeg razvoja maslinarskog sektora u Istarskoj županiji i proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja s oznakom izvornosti „ISTRA“.

Inače, u posljednjih dvadesetak godina povećao se broj stabala maslina. Nekada ih je bilo samo 350 tisuća, a danas 1,5 milijuna. Sukladno tome i raste broj uljara jer svake gdje sve veći broj mladih maslina ulazi u rod. Nekada ih je u Istri bilo samo četiri, a danas ih je čak 34 i svake se godine otvaraju nove. Inače, ovogodišnja je berba maslina u Istri pri kraju, a proizvođači su zasada zadovoljni i kvalitetom i kvantitetom koja je ipak nešto manja nego lani koja je bila najbolja godina ikada u istarsko maslinarstvo. Cijene ulja više-manje ostaju iste i kreću se od 70 do 120 kuna po litri rifuzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:29