Istraga počela tek četiri dana nakon dojave ravnateljice

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.06.2009. u 08:00

OSIJEK - Dvoje inspektora osječke policije razgovaralo je u subotu - tek nakon što je taj dan Jutarnji list objavio tekst o maloljetničkoj prostituciji - nekoliko sati s više štićenica Doma za odgoj djece i mladeži na Vinkovačkoj cesti 61 u Osijeku, iako je ravnateljica Doma, Jasminka  Dević, policiju o saznanjima da su djevojke uključene u mogući lanac prostitucije obavijestila fax-porukom još u srijedu 9. lipnja.

Šimonović: Tražit ću drakonske kazne za klijente


Sljedeći dan istu je obavijest poslala i poštom. Kaže da je zatražila hitnu istragu, no policija je stigla tek poslije četiri dana, u subotu 13 lipnja, nakon što je Jutarnji list objavio zastrašujuću priču više štićenica o lancu maloljetničke prostitucije u koju su, kako tvrde neke od njih, uključene i osobe iz osječkog “visokog društva”.
više iz
rubrike
VIJESTI

Šutnja u policiji

Djevojčice su, kako neslužbeno doznajemo, u Domu ispitivali inspektor i inspektorica, a razgovori su trajali od 15 minuta do pola sata. Najviše vremena - nekoliko sati - inspektor je razgovarao sa štićenicom koja je svoja saznanja stavila na papir ( Jutarnji je u subotu objavio dijelove tog pisma ) i navela imena nekih od “mušterija”.

Od nje se tražilo da pred inspektorom samostalno sastavi pismo kako bi on zaključio je li bila u stanju sama napisati detalje o podvođenju i prostituiranju ili joj je u tome netko pomagao. Istu večer, u subotu, iz krugova jedne od osoba koje se u njezinu pismu spominju kao “mušterija” čulo se da je štićenica izjavila policiji kako je bila plaćena da to napiše.

U nedjelju smo pokušali provjeriti cure li doista informacije o istrazi iz policije, no glasnogovornica je na godišnjem odmoru, a šef smjene Operativno-kriminalističkog centra nije mogao dati nikakve informacije. Inspektor koji je ispitivao štićenice nije se javljao na mobitel, niti na ostavljenu SMS-poruku.
Ravnateljica Doma

Na prostituciju u Domu sumnjala je
i prije, ali ništa nije poduzela

Jedna od štićenica je, nakon razgovora s inspektorima u subotu, rekla da ih je osobito zanimala fotografija koju je navodno posjedovala bivša štićenica Doma, a za koju je tvrdila da je na njoj policajac.

Nitko nije reagirao


- Vidjela sam tu sliku, pokazivala ju je, a na poleđini je pisalo ime te osobe - tvrdi štićenica.

Čini se, međutim, da nije samo policija ta koja je zakasnila sa žurnom istragom jer je od upućivanja faksa ravnateljice Dević do dolaska inspektora trebalo proći četiri dana. Štićenik Doma, koji je ondje već više od godinu i pol, izjavio je kako je prije prošlogodišnjeg Božića upozorio ravnateljicu da gotovo svakodnevno pred Dom dolaze kombi Mercedes boje cigle s probnim tablicama i stariji tip crnog BMW-a slatinskih registracija.

Pripremili se za istragu


- Dolazili su pred sam ulaz u Dom, kupili cure i odlazili s njima. Jednom prilikom neke od cura koje je pokupio kombi boje cigle nisu se vratile dva-tri dana. Bojao sam se da će im se nešto dogoditi pa sam otišao ravnateljici i rekao joj što se navečer zbiva pred Domom - rekao je štićenik F.

Zakasnjela reakcija ravnateljice, koja je u razgovoru za Jutarnji list priznala kako je bilo naznaka da se štićenice bave prostitucijom, ali nije reagirala jer za to nije bilo dokaza, otvorila je prostor da štićenice sve dublje tonu u taj porok.

Začuđuje i postupanje policije koja je četvrti dan nakon ravnateljičina zahtjeva za istragu - i to tek pošto se u Jutarnjem pojavio tekst - poslala svoje inspektore u Dom. To je dalo dovoljno vremena organizatorima prostitucije, ali i “mušterijama” da se pripreme za vrijeme kada počne istraga.

Njih bi, naravno, spasilo to da štićenice povuku svoje napisane iskaze koje su, više puta, detaljno i iscrpno iznijele i u razgovoru za Jutarnji list.

'Cure su tukli, a meni prijetili da će me pojesti mrak budem li govorio'

Pred Domom se, priča štićenik F., zaista događalo svašta.

 - Uz dva spomenuta vozila, često su dolazili i crni Audi te BMW 5. U njemu je bio R. R. koji se curama predstavljao kao bivši policajac, ali ne znam je li to zaista i bio. On je bio osobito agresivan i jednom je pred Domom fizički napao curu, tvrdeći da mu duguje 2000 kuna. Tražio je da mu to vrati, a kako ona nije htjela ući s njim u auto, udario ju je. Otišao sam po nekoliko momaka u Dom da je zaštitimo i kad smo se pojavili, R. R. je brzo sjeo u auto i otišao. Poslije mi je prijetio da će me pojesti mrak ako zovem policiju ili o tome nekome pričam - naveo je F.

Dodao je da je tijekom godinu i pol boravka u Domu vidio svašta i da mu je najgore bilo kada je shvatio da cure koje već jesu u lancu prostitucije, u njega uvlače i one koje još nisu.

- Mamilo ih je to što se druge cure vraćaju s novcem, cigaretama, karticama za mobitel…

Obično bi nakon toga častile društvo u obližnjem kafiću Cigla i malo se pravile važne kako imaju love. Kada bi kasno noću došle, vidio sam da su drogirane. Prijatelj mi je umro od predoziranja pa znam kako izgledaju oni koji se drogiraju - zaključio je štićenik F.


Ispitivanje djevojaka trebaju obavljati žene

Iako nisu poznate sve okolnosti obavljanja policijskih razgovora s malodobnicama, stručnjaci upozoravaju na neke propuste koji se mogu uočiti. Oni se nisu smjeli dogoditi jer policija ima naputke kako raditi obavijesne razgovore s tom ranjivom skupinom osoba. Neki od njih su:

1. razgovore bi u pravilu morale obavljati žene, a ne muškarci

2. uz policajce bi nazočni trebali biti stručnjaci iz Centra za socijalni rad

3. uz malodobnicu mora biti nazočan i njezin skrbnik

4. pri postavljanju pitanja treba biti obazriv

5. intervju ne smije dodatno traumatizirati potencijalnu žrtvu.
(D. Miljuš)


Drago Hedl

Izdvajamo