BRUXELLES ZABRINUT STAVOVIMA HRVATA

Istraživanje: Ne želimo u EU, a Slovenci su nam najveći neprijatelji

Kao najveće prijatelje unutar Unije Hrvati doživljavaju Njemačku, Austriju i Mađarsku
 Jure Mišković/Cropix

BRUXELLES - Potpora hrvatskih građana članstvu njihove zemlje u EU pala je na povijesno najnižu razinu.

Samo 25 posto hrvatskih građana smatra da je članstvo Hrvatske u EU dobra stvar. Većina od 43 posto na referendumu bi glasala protiv, a za članstvo bi bilo njih 38 posto. To su neki od rezultata velikoga Gallupova istraživanja u cijeloj regiji zapadnog Balkana. Rezultati tog istraživanja o percepciji građana 2010. godine, “Balkan Monitor”, bit će predstavljeni u srijedu u Bruxellesu.

Odbili status kandidata

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija smatra da je trend bolji te da su rezultati istraživanja, koje je naručilo Ministarstvo, bolji i pokazuju kako bi većina onih koji bi izašli na referendum, glasala za članstvo.

Slučaj Hrvatske pokazuje paradoks: što je jedna država bliže članstvu u EU, to je veće protivljenje.

Hrvatska je jedina država u regiji koja uopće pregovara o članstvu, a upravo se njeni građani najviše tome protive. Kosovo je jedina država u regiji koja nema nikakve formalne ugovorne odnose s EU, a tamošnji građani najviše podržavaju članstvo u EU. Naime, njih čak 87 posto navodi članstvo u EU kao nešto dobro.

Iako čak i u EU smatraju da će Hrvatska postati članica krajem 2012. ili najkasnije početkom 2013., većina hrvatskih građana drži da će Hrvatska ući u EU tek 2014. godine. S druge strane, Albanija je upravo dobila negativno mišljenje (avis) Europske komisije, čime joj je odbijen zahtjev i za stjecanje statusa kandidata. Građani Albanije, bez obzira na to, vjeruju da će njihova država postati članica EU već 2014. godine.

U svim državama regije, osim Hrvatske, postoji golema većina onih koji podržavaju članstvo svoje zemlje u EU. Ta većina je svuda veća od dvije trećine. Zanimljivo je, međutim, da je ukidanje viza za putovanje u EU za građane Srbije i Makedonije negativno utjecalo na stavove tamošnjih građana o članstvu u EU pa je, nakon vizne liberalizacije, potpora EU pala, iako je još uvijek velika.

Kao najvećeg protivnika članstvu njihove države unutar EU hrvatski građani smatraju Sloveniju koju, prema njihovoj percpeciji, slijede Velika Britanija i Francuska. Kao najveće prijatelje unutar EU hrvatski građani doživljavaju Njemačku, Austriju i Mađarsku.

Među drugim stavovima hrvatskih građana obuhvaćenih u istraživačkom izvještaju Gallupa jesu i oni o političkim strankama. Čak 62 posto Hrvata ne vidi neku političku stranku koja predstavlja njihove stavove. Iako su među najnezadovoljnijima u regiji trenutačnim stanjem, Hrvati su prvi među onima koji ne bi otišli iz svoje države u potrazi za boljim životom.

Jaka korupcija

Više od dvije trećine građana Hrvatske, njih čak 70 posto, nije zadovoljno državnim vodstvom. Među dobrim trendovima u stavovima građana, istraživanje pokazuje da poboljšanje vide u sustavu pravosuđa te u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, iako je i dalje golema većina nezadovoljna dosadašnjim rezultatima. Ipak, većina ih i dalje smatra da postoji korupcija u Vladi (89 posto) i biznisu (čak 93 posto). Time je Hrvatska među vodećima u regiji kada je riječ o percepciji o korupciji, ali na dnu ljestvice prema broju građana koji kažu da su morali podmititi nekoga kako bi nešto napravili.

‘Naši podaci govore baš suprotno’

Gordan Jandroković: Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija

U MVPEI-ju jučer nisu željeli komentirati Gallupovo istraživanje, opradavajući se da nemaju kompletan uvid u anketu i način njezine provedbe. Podsjećaju da su dva nedavna neovisna istraživanja pokazala upravo suprotno - da raste podrška onih koji će izaći na referendum i glasati za ulazak Hrvatske u Europsku Uniju te da je taj postotak između 62 i 65 posto izašlih. Na Zrinjevcu su uvjereni da će na kraju podrška porasti čak na oko 70 posto. Na uzlazni trend utjecali su, prema njihovu mišljenju, deblokada hrvatskih pregovora, pojačane medijske aktivnosti te zalaganje predsjednika Ive Josipovića, premijerke Jadranke Kosor i članova Europske komisije u Zagrebu.

‘Građani još nemaju čvrst stav’

Neven Mimica (SDP), predsjednik saborskog Odbora za europske integracije:

- Sva relevantna istraživanja, a ovo je jedno od njih, treba ozbiljno uzeti, a ne ih omalovažavati. Oscilacije u rezultatima pokazuju da građani još nemaju čvrst stav o EU. To je posljedica nedovoljne komunikacije s njima. Puno se propustilo u informiranju građana. Komunkacija je sad jača, ali to još nije dijalog. Vlast više ima monolog o EU, a građani nemaju priliku izreći svoje strahove i dvojbe. Ako se poboljša informiranje o svim aspektima Europske Unije, vjerujem da će ishod biti dobar jer građani ipak nisu takvi da žive u predrasudama. ( Veronika Rešković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:39