STATISTIKA

ISTRAŽIVANJE O RAZLICI IZMEĐU SPOLOVA U HRVATSKOJ Kolika nam je plaća, kada dobivamo djecu, kad idemo u mirovinu, koliko živimo i od čega umiremo?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 08.01.2018. u 22:45

Zagreb, 020316.
Trg bana Josipa Jelacica.
Nakon niza kisnih i tmurnih dana, u Zagrebu je danas zasjalo sunce, sto su mnogi gradjani iskoristili za ispijanje kave na terasama kafica.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX

 

Državni zavod za statistiku krajem prošle godine objavio je brojne zanimljive podatke vezane uz žene i muškarce u Hrvatskoj pozivajući se na Eurostatovu publikaciju 'Život žena i muškaraca u Europi – Statistički portret' koja uspoređuje svakodnevni život žena i muškaraca u europskim zemljama, pa tako i Hrvatskoj.

Istraživanja tako, između ostaloga, pokazuju kako je u Hrvatskoj manje muškaraca nego žena, oni ranije traže posao, a kasnije napuštaju obiteljski dom i stupaju u samostalni život. Žene pak ranije stupaju u brak, ranije odlaze u mirovinu, a u prosjeku žive duže od šest godina u odnosu na jači spol.

Zanimljivo je i kako je u našoj domovini više visokoobrazovanih žena od muškaraca. Prema podacima iz 2016. godine 65 posto muškaraca u Hrvatskoj završilo je srednju školu, dok ih je samo 20,3 posto završilo visoko obrazovanje, što je za 5,3 posto manje od žena koje su završile spomenuti stupanj obrazovanja.

S druge strane, stopa zaposlenosti žena u dobnoj skupini od 15 do 64 godine ipak je niža za devet postotnih bodova od stope zaposlenosti muškaraca, a u 2016. iznosila je 52,4 posto. Također, od ukupnog broja rukovoditelja čak 70 posto su muškarci, prenosi Glas Slavonije.

Spomenuti omjer za sobom povlači i jaz između spolova u plaći. Tako su žene u Hrvatskoj, prema podacima za 2014., imale 10,4 posto manju brutosatnicu od muškaraca. Muškarci su u svim promatranim zanimanjima imali veću srednju vrijednost satnice.

Zanimljivo je i da žene prvo zaposlenje u prosjeku traže s 25 godina, a muškarci već s 21 godinom. Kada govorimo o samostalnom životu žene u Hrvatskoj obiteljski dom napuštaju u prosjeku s 29,7 godina, dok muškarci 3,5 godine poslije. Muškarci kasnije sklapaju i brak, čak 2,8 godina poslije nego žene, koje u prosjeku prvi brak sklapaju s 27,9 godina, dok prvo dijete rađaju s 28,3 godine.

Umirovljenje je također jedan od važnih životnih trenutaka u životu muškaraca i žena, pa tako u Hrvatskoj žene u prosjeku u mirovinu odlaze s 56 godina, dok muškarci odlaze s 60,1 godinom. Valja napomenuti kako je vidljiva velika razlika između muškaraca i žena u trajanju života. Dok muškarci u prosjeku žive 74,4 godine, žene žive 6,1 godinu dulje. Iako u prosjeku najčešće muškarci svoje zdravlje procjenjuju kao dobro, ili vrlo dobro, prema podacima iz 2014., muškarci najčešće umiru od raka, njih čak 474,3 na 100.000 muškaraca, dok žene najčešće umiru od srčanih bolesti, njih 260,5 na 100.000 žena.

Kao posljedica duljeg života žena statistika također pokazuje da u Hrvatskoj ima više žena nego muškaraca. Naime, u 2016. na svakih 100 muškaraca bile su 107,2 žene (7,2 posto više). Međutim, kada promatramo osobe u dobnoj skupini do 17 godina, tada je muškaraca 5,4 posto više nego žena, dok je u dobnoj skupini 65 i više godina opet više žena, i to za 51,2 posto.

Čak 2,6 posto žena u dobi između 25 i 49 godina živi samo s djecom, dok je taj postotak kod muškaraca mnogo manji te iznosi 0,5 posto. Ako promatramo dobnu skupinu 65 i više godina, također je vidljivo da više žena (36 posto) nego muškaraca (14,4 posto) žive same.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo