JAČANJE REPRESIJE

ISTRAŽIVANJE SVEUČILIŠTA OXFORD Proučili mjere koje su zemlje donijele i usporedili ih s brojem zaraženih. Najstriktnije mjere provodi - Hrvatska!

 
 CROPIX

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je jučer kako je razočaran ponašanjem Hrvata, jer se na sve strane krše mjere koje stožer propisuje te je najavio uvođenje još strožih mjera.

No ako je suditi po mjeraču državnih mjera u borbi protiv koronavirusa kojeg je objavilo Sveučilište Oxford, Hrvatska trenutno provodi najrigoroznije mjere na svijetu, a iza nas su Srbija i Sirija.

Naime, istraživači promatraju osnovne kriterije kao što su zatvaranje škola, zabrana putovanja, zabrana javnih okupljanja, a onda te mjere uspoređuje s brojem trenutnom zaraženih te se na taj način dobiva indeks rigoroznosti provedenih mjera.

Svrha mjerača je, kako tvrde istraživači, ponuditi transparentan uvid u mjere koje svjetske vlade poduzimaju u borbi protiv koronavirusa, a objavljeni podaci će se što češće ažurirati.

Ipak, treba uzeti u obzir i da mjerač nema podatke za pojedine zemlje, poput Indije koja je postala najveća svjetska karantena jer 1,3 milijarde ljudi sada mora ostati kod svojih kuća u pokušajima da se zaustavi širenje epidemije koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:33