ŽIVI ZID

Istražuje se jesu li Sinčić, Pernar i Palfi krivotvorili stranačke isprave

Vladimira Palfi, Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar
 Dragan Matić / CROPIX

Istraga o kaznenoj odgovornosti protiv troje već bivših i posvađanih političkih partnera iz Živog zida - Ivana Vilibora Sinčića, Vladimire Palfi i Ivana Pernara, protiv kojih su također bivši kolege podnijeli kaznenu prijavu zbog krivotvorenja fiktivne Skupštine i potpisa, ulazi u fazu raspleta.

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo poslalo je, kako neslužbeno doznajemo, službeni poziv na razgovor u svojstvu svjedoka jednom od osnivača Saveza za promjene koji je prethodio osnivanju stranke Živi zid.

Svjedok je pozvan radi rasvjetljavanja okolnosti za kazneno djelo iz članka 279 stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, koji regulira krimen “službene ili odgovorne osobe za neistinite sadržaje ili koja svojim potpisom omogući izradu isprave s neistinitim sadržajem” i predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina. Stavak 2., pak, precizira istu kaznu za one koji neistinitu službenu ili poslovnu ispravu uporabe u službi ili poslovanju kao da su istiniti.

Jedna od prvih većih afera oko Živog zida, podsjetimo, buknula je u lipnju 2016., nakon što je Sinčić osvojio saborski mandat 2015. godine, odnosno dva i pol mjeseca prije nego što je Živi zid u koaliciji Jedina opcija, koja je također u međuvremenu neslavno propala, uspio osvojiti osam saborskih mandata.

Raskol u stranci izazvala je, tvrdili su posvađani članovi, samovolja trojca, odbijanje Sinčića da im da uvid u stanje stranke i otkriće da su lažirali Skupštinu ne bi li prigrabili svu vlast i kontrolu nad stranačkom blagajnom. Tada su sazvali izvanrednu Skupštinu i izabrali novo vodstvo na čelu sa Sinišom Gabrićem, čiju odluku Ministarstvo uprave nije prihvatilo.

Prije 20 dana Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je ishod trogodišnje istrage. Jedan dio progona je odbačen, a neki dijelovi se nastavljaju istraživati. U priopćenju su tumačili da je prijava odbačena u dijelu koji se odnosio na sumnju da su Sinčić, Palfi i Pernar zlorabili položaj i ovlasti.

Prema navodima kaznene prijave, trojac se sumnjičio da su tijekom 2015., nakon što su dobili jedan mandat, novcem koji pripada stranci po svakom osvojenom mandatu upravljali samostalno, bez odobrenja drugih. Inicijatori kaznene prijave tvrdili su da su Sinčić, Pernar i Palfi za sebe ostvarili materijalnu korist, odnosno oštetili Živi zid. No, Županijsko državno odvjetništvo “nije utvrdilo osnovanu sumnju” za zloupotrebu položaja.

Optužbe o krivotvorenju Skupštine i potpisa još se istražuju o čemu Općinsko državno odvjetništvo Zagreb provodi istraživanje, potvrđuje odvjetnik Mario Poljak koji je zastupao Hrvoja Kekeza.

Jedan od bivših političkih partnera anonimno nam kaže da je već dva puta bio na policiji: prvi je put dao iskaz, a drugi je put podvrgnut dvosatnom grafološkom testiranju. Od toga su prošle dvije godine. “Ako me opet pozovu i pitaju jesam li bio na toj fiktivnoj Skupštini i je li to moj potpis, mogu samo reći - nisam, nije”, kaže nam neslužbeno.

Istražne radnje moraju definitivno utvrditi postoji li razlog za podizanje optužnice protiv trojca koji više nije zajedno. Naime, pokaže li se da je trojac predstavljao stranku temeljem krivotvorina, otvorit će se novo pitanje - imaju li pravo sjediti u Saboru i EU parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:40