SUMMIT U BRUXELLESU

Italija prijeti vetom na summit EU ako se ne ispune njezini zahtjevi

Giuseppe Conte
 REUTERS

Predsjednik talijanske vlade Giuseppe Conte zaprijetio je u četvrtak da će uložiti veto na zaključke susreta na vrhu EU-a posvećenog migrantskom pitanju ne ispune li se zahtjevi Italije.

"Očekujemo djela. Ovaj susret na vrhu bit će izbor i spreman sam snositi sve njegove posljedice", upozorio je Conte nakon dolaska u Bruxelles gdje se održava summit.

Odgovarajući na pitanje hoće li uložiti veto ako se ne ispune ti zahtjevi, Giuseppe Conti je rekao: "O tome neću ni razmišljati, ali ako se to dogodi, s moje strane, nećemo prihvatiti zaključke".

Talijanski populistički premijer je podsjetio da je popis zahtjeva podnio na neformalnom susretu s petnaesterim kolegama prošle nedjelje u Bruxellesu.

"Italija je pripremila prijedlog za koji mislimo da je razuman jer u cijelosti odgovara duhu i načelima na kojima počiva Europska unija", istaknuo je Conte.

"Na susretima s čelnicima drugih zemalja članica čuo sam mnoge izjave solidarnosti. Očekujemo da se te riječi pretoče u djela", istaknuo je.

"Italiji više ne trebaju riječi, nego konkretna djela. Sad je trenutak: u tom smislu ovaj susret mora biti jasan izbor između dvaju putova", upozorio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:29