BJELOVARSKI MAŠKARIN

Ivan (45): Odrezali su mi nogu zbog pogreške kirurga

    AUTOR:
    • Arhiva

  • OBJAVLJENO:
  • 14.03.2010. u 18:53

Opća bolnica Bjelovar zbog nestručne operacije Ivanu mora isplatiti 366.000 kuna i 900 kuna doživotne rente. Liječnici nisu primijetili da je kod prijeloma došlo do komplikacije i čovjek je nakon dvije godine muka ostao bez noge

BJELOVAR - Kirurg Davorin Diklić uništio mi je obitelj i život, ljutito je kazao Ivan Koščević (45) iz Velikog Grđevca kojem su kirurzi 2006., nakon 14 bolnih operativnih zahvata bili prisiljeni amputirati lijevu nogu.

Epilog je to liječničke pogreške iz 2004. kada je vanjski prijelom lijeve noge koji je Koščević zadobio u prometnoj nesreći na vrijeme trebao biti saniran rutinskim operativnim zahvatom. Odgoda operacije na pet dana pretvorila se u doživotnu noćnu moru.

Nesnosna bol

- Ne znam kako bih reagirao kada bih ga sreo, uništio mi je sve što sam imao - bijesno Koščević komentira pogrešku dr. Diklića držeći u ruci stotine stranica medicinske dokumentacije. Ni pravomoćna presuda kojom mu je bjelovarska Opća bolnica uz doživotnu mjesečnu naknadu od 900 kuna dužna isplatiti i 366.000 kuna sa zateznim kamatama za Koščevića nije zadovoljština. Nogu ne može nadomjestiti sav novac svijeta, a ničija isprika ne može mu ublažiti nesnosne bolove koje je trpio više od dvije godine.

- Sve operacije nakon prve bile su samo pokušaji da se popravi pogreška dr. Diklića, jedine osobe koju krivim za gubitak noge. Nije me pravodobno operirao čak i kada su mu na hitnost ukazivali kolege - govori ogorčeni Koščević.

Tragedija je započela 29. srpnja 2004. kada je u Severinu zaspao za upravljačem, a samo nekoliko sekundi kasnije snažan ga je udarac vratio u grubu stvarnost. Uz ostale ozljede, Koščević je zadobio i otvoreni prijelom natkoljenice te je žurno smješten na Odjel kirurgije bjelovarske Opće bolnicu gdje su liječnici zaključili kako njegova ozljeda nije hitna za operaciju. Nakon pet dana nesnosnih bolova tijekom kojih ga nitko od liječnika nije ništa pitao, Koščević je legao na operacijski stol. Dr. Diklić mu je u nogu ugradio metalnu pločicu i vijke te postavio protočnu drenažu. Kada se očekivalo da će rana zarasti, Koščević je ponovno osjetio nesnosnu bol.

- Kada su mi skinuli protočnu drenažu, više nisam znao kako da se borim s bolovima pa sam primao vrlo jake lijekove. Unatoč antibioticima, crvenilo se širilo, a rana je izgledala sve gore.

Otvoreni prijelom

Uz mene je uvijek bila medicinska sestra koja mi je olakšavala mukotrpne dane. Neću joj se moći odužiti dok sam god živ, ona bila moj anđeo čuvar. Ponovno sam završio na operacijskom stolu, no ovog puta me je operirao doktor Mesar koji mi je u nogu vratio protočnu drenažu. Uslijedio je težak oporavak i nadao sam se kako će sve krenuti na bolje. Sredinom rujna 2004. pušten sam kući bez ikakvih uputa kako održavati ranu bez uputa za previjanje, liječenje ili terapiju. Tada je sve krenulo iz početka - kazao je Koščević.

- Liječnik opće prakse uputio me ortopedu Kirinčiću koji mi je nakon rendgena doslovce kazao kako od noge nema ništa. Antibiogram je pokazao kako je u nozi još prisutna bakterija pa sam u prosincu 2004. ponovno morao na liječenje u Zagreb gdje sam pretrpio 12 bolnih operacija. Noga mi je nakon svake operacije ponovno naticala i stanje je bilo sve gore. Nikako se nisam mogao riješiti bakterije i u tom su me periodu šopali s toliko jakih tableta koje bi mogle ubiti konja. Nakon operacija su me seljakali iz zagrebačke u bjelovarsku bolnicu i nazad.Istjerali ga iz toplica

Krajem 2006. doživio sam životnu tragediju - ostao sam bez lijeve noge! Do zadnjeg dana sam tražio liječnike da daju sve od sebe. No, zbog uznapredovale sepse morali su je odrezati ili bi me kući vratili u mrtvačkom sanduku. U Daruvarskim sam toplicama dobio protezu, a kako mi je rana još curila, liječnici su me poslali na pretrage i ponovno utvrdili prisutnost MRSA bakterije zbog koje su me istjerali iz toplica - kazao je Koščević.

Koščević je tužbom odlučio istjerati pravdu. Izborio je pobjedu na Općinskom sudu, čiju je presudu u studenom 2009. potvrdio i Županijski sud. No, prošlo je nešto više od tri godine od kada je Koščević izgubio nogu, a njegovo je psihičko i fizičko stanje i dalje upitno.

ČETIRI GODINE 14 OPERACIJA

29. srpnja 2004. U prometnoj nesreći Koščević je zadobio otvoreni prijelom natkoljenice, liječnici zaključili da ozljeda nije za hitnu operaciju

3. kolovoza 2004. Kirurg Diklić mu je tijekom operacije u nogu ugradio metalnu pločicu i vijke te postavio protočnu drenažu, nakon čijeg vađenja trpi nesnosne bolove

15. rujna 2004. Pušten kući bez ikakvih uputa kako održavati ranu, bez uputa za previjanje, liječenje ili terapiju

prosinac 2004. Antibiogram pokazao da je u nozi još prisutna bakterija, prevezen u Zagreb gdje je operiran

2005. i 2006. Još 11 operacija, niti jedna nije donijela željeni rezultat

10. studenog 2006. Nakon 14 bolnih operativnih zahvata liječnici bili prisiljeni odsjeći lijevu nogu

2007. Rehabilitacija u Daruvarskim toplicama, podizanje tužbe protiv bjelovarske bolnice i dr. Diklića

studeni 2009. Pravomoćna presuda: bolnica je kriva i mora isplatiti odštetu te doživotnu mjesečnu naknadu

Izdvajamo