SUD

IVAN ĐAKIĆ USKORO NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI Sinu HDZ-ova saborskog zastupnika potvrđena optužnica zbog pozivanja na mržnju na Facebooku

Ivan Đakić
 FACEBOOK

Optužno vijeće Općinskoga suda u Virovitici potvrdilo je optužnicu protiv Ivana Đakića, sina HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića, optuženog zbog pozivanja na mržnju.

Đakić je na pravoslavni Božić na svom Facebook profilu objavio fotografiju iz Drugog svjetskog rata na kojoj ustaša drži odrubljenu ljudsku glavu s četničkom kapom te u objavi napisao “Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan Božić”. Slučaj je izazvao konsternaciju u javnosti, a Ivan Đakić objavu je ubrzo izbrisao te se ispričao.

Događaj je osudila i Vlada na svojim službenim stranicama.

- Slijedom objave Ivana Đakića na društvenim mrežama, Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje takav govor mržnje i poticanje netrpeljivosti. U tijeku je i postupanje nadležnih institucija.

Istoga dana policija je uhitila I. Đakića te je on proveo noć u pritvoru, a nakon toga Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici protiv njega predložilo je određivanje istražnog zatvora. Međutim, sudac istrage bjelovarskog Županijskoga suda prijedlog je odbio te je I. Đakić pušten na slobodu uz mjere opreza obaveznoga javljanja u policijsku postaju u Virovitici.

Pri puštanju sa suda u Bjelovaru rekao je novinarima: “Da nisam to ja objavio, da je netko drugi objavio, ne biste vi ni digli prašinu”. Na novinarsko pitanje je li se ispričao, Đakić je odgovorio: “Jesam, ljudski je ispričati se za svoje grijehe”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:44