JAVLJANJE PUTEM SKYPEA

IVAN ĐIKIĆ PORUČIO DA TISUĆE ZNANSTVENIKA POKUŠAVA NAPRAVITI CJEPIVO PA OTKRIO SVOJE PROGNOZE 'Evo kada ga možemo očekivati'

 
Ivan Đikić
 Dragan Matić / CROPIX

Znanstvenik Ivan Đikić gostovao je, putem Skypea u emisiji N1 studio uživo.

Najvažnije je spriječiti širenje virusa, izolacija je neizbježna, kao i održavanje higijene. Ako se toga budemo pridržavali, vidjet ćemo kako uspjeh može biti značajniji nego u nekim zemljama", rekao je Đikić i dodao:

- Ignoriranje mjera i izgovori da taj virus nije tako opasan nije dobro, on je opasan jer se brzo širi i posebno je opasan za stariju populaciju i akutne kronične bolesnike među kojima ima i mladih ljudi. Svatko je odgovoran da u svojim sredinama zaustavi širenje virusa.

- Ne postoji efikasan lijek, ne postoji cjepivo protiv ovog virusa, jedino što je preostalo je pravodobna epidemiološka obrana. Ako izoliramo širitelje virusa, broj oboljelih će se smanjiti, oslobodit će se zdravstveni sustav da ne bude pretrpan ogromnim brojem ljudi, i time ćemo smanjiti i smrtnost", rekao je Đikić za N1.

Rigoroznim mjerama obuzdava se epidemija

Naveo je i da je Kina svojim primjerom pokazala kako je u dva ili tri mjeseca moguće postići nula slučajeva oboljelih od virusa u svojoj zemlji što je ohrabrujuće. Takvim mjerama, koje se nekima čine prerigoroznima, kaže ugledni znanstvenik, može obuzdati epidemija i smrtnost ljudi.

- Bez lijeka i cjepiva smo nemoćni, ostaje nam epidemiologija - rekao je Đikić i dodao kako je također važno da kao društvo nastavimo dalje, da brinemo o gospodarstvu i znanosti te da Stožeru trebamo dati punu podršku našim odgovornim djelovanjem.

Upozorio je i na izjave i poteze pojedinih svjetskih lidera o načinu borbe protiv pandemije koronavirusa.

- To su politička razmišljanja i procjene, a za SAD je sretna okolnosti što predsjednik Donald Trump iza sebe ima vrhunskog stručnjaka koji je svjetski autoritet u borbi protiv epidemija i vjerujem da će se ponašati odgovorno jer će smrtnost u protivnom biti velika. Ekonomija je važna komponenta borbe protiv pandemije, no ako nećemo shvatiti da nam je prioritet borba protiv nekontroliranog širenja virusa i straha, umjesto nekoliko mjeseci imat ćemo nekoliko godina pa ćemo imati globalnu zdravstvenu krizu i ozbiljnu gospodarsku nekontroliranu situaciju u svijetu koja će imati dugoročne posljedice. U ovom trenu stručnjaci moraju donositi odluke, ne političari.

- Tisuće znanstvenika u svijetu pokušava napraviti cjepivo, ali s najoptimističnijim predviđanjima, potrebno je 12 do 18 mjeseci do sigurnog cjepiva - kazao je Đikić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:51