EU IZBORI

IVAN JAKOVČIĆ 'Birači su prepoznali moj 20-godišnji rad, a izjave Damira Kajina ne komentiram već godinama'

 Goran Sebelić/CROPIX

Kandidat IDS-a na listi Kukuriku koalicije na izborima za Europski parlament Ivan Jakovčić izjavio je danas da su preferencijalni glasovi koje je dobio pokazatelj da su birači prepoznali politiku koju personalizira više od 20 godina.

"To je za mene velika odgovornost i obveza. Posla se nikada nisam bojao, a u idućih pet godina puno se toga može napraviti za Istru i za sve građane Hrvatske", rekao je Jakovčić na konferenciji za novinare, dodajući kako "svojim znanjem i iskustvom može puno toga napraviti za sve one županije, općine i gradove" koji budu imali interes surađivati s njim. S tim u vezi najavio je otvaranje svojeg ureda u Puli koji će biti na raspolaganju svim hrvatskim građanima.

IDS je uspio na ovim izborima jer ima rezultate, rekao je, dodajući kako je on sa suradnicima kao istarski župan u 20 godina "realizirao 340 međunarodnih projekata i u Istru usmjerio oko 110 milijuna eura".

Na novinarsko pitanje kani li poslušati saborskog zastupnika i predsjednika Istarskih demokrata (ID) Damira Kajina, koji je danas u Puli novinarima izjavio kako bi "bilo dobro da Jakovčić prepusti mandat Miloradu Pupovcu", koji je dobio 25 posto preferencijalnih glasova više, Jakovčić je kratko odgovorio da Kajinove izjave ne komentira već nekoliko godina, pa neće ni danas.

Naime, Milorad Pupovac, posljednji na listi, osvojio je gotovo 26 tisuća glasova preferencijalnih glasova, a Jakovčić više od 21 tisuću.

Komentirajući rezultate izbora, Jakovčić je ocijenio kako je očito da je "skupina ksenofobičnih, nacionalističkih i protueuropskih stranaka jako narasla". U Europskom parlamentu bit će i ljudi koji ne poštuju vrijednosti multietičnosti, višejezičnosti i višenacionalnosti, što su "vrijednosti Istre", istaknuo je, dodajući da će mu zato jedan od temeljnih poslova biti borba protiv takvih političkih ideja koje su, kako je rekao, "nažalost, prisutne više u ovom nego u prošlom sazivu Europskog parlamenta".

Po njegovim riječima, IDS je odlučio poduprijeti Martina Schulza za predsjednika Europske komisije i time se prikloniti socijalistima, što je, kako je rekao, "logično jer je IDS na zajedničkoj listi sa SDP-om, to jest na listi lijevoga liberalnog centra".

Komentirajući veliku potporu građana Toninu Piculi, istaknuo je kako se on u proteklih godinu dana definitivno pokazao najaktivnijim europarlamentarcem te da je političar koji ima golemo međunarodno iskustvo.

"Siguran sam da ćemo odlično surađivati jer ću se posvetiti temama koje su bliskije građanima, dok će se on brinuti o vanjskopolitičkim temama. U toj sinergiji ćemo zajednički dobro djelovati", poručio je Jakovčić.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić rekao je kako najbolji rezultat koji je u Hrvatskoj ostvarila lista Kukuriku koalicije na jučerašnjim izborima - onaj u Istarskoj županiji (60,78 posto) - govori u prilog opravdanosti odluke o zajedničkom nastupu na izborima SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:32